Ukrainos Regionų partija kyšiams išleido 2 mlrd. JAV dolerių

Buvęs Ukrainos saugumo tarnybos

Kyšiai Ukrainoje – niūri kasdienybė.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Kyšiai Ukrainoje – niūri kasdienybė.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 28, 2016, 2:23 PM, atnaujinta May 23, 2017, 10:38 PM

Pasak V. Trepako, perduota daugybė dokumentų įrodančių visišką valdžios korumpuotumą. Didelę dokumentų dalį sudaro „apskaitos knyga“ apie korupcines išmokas, kurios sistemingai atliktos naudojantis Regionų partijos „bendrosios arba juodosios kasos“. V. Trepakas sako, kad teisėsaugos institucijos pirmą kartą gaus daugybę duomenų ne apie vieną ar keliolika nusikaltimų, bet apie organizuotą ilgametę sisteminę korupciją vykusią vienos gerai žinomos politinės partijos pagrindu, kurios tikslas buvo neteisėtai užgrobti ir piktnaudžiauti valdžia.

Anot buvusio SBU pareigūno, dokumentuose minimi aukštas pareigas einą asmenys, ministrai ir tarnybų vadovai, parlamento nariai ir žinomi politikai, visuomenės veikėjai, tarptautinių organizacijų atstovai, teisėjai, įskaitant ir aukščiausios instancijos teismų teisėjus.

Nenorėdamas pakenkti būsimam tyrimui V. Trepakas neatskleidė, kokie asmenys konkrečiai gali būti įtariami korupcija ar kaip jie gaudavo pinigus. Nepaisant to, anot jo, kalbama apie įvairias „paslaugas“, kurias šie žmonės suteikė Regionų partijai mainais į neteisėtą atlygį. V. Trepakas pridėjo, kad baudžiamosios bylos gali būti iškeltos dešimtims aukštas pareigas užimančių asmenų.

Be to, V. Trepakas atskleidė, kad pagal turimą informaciją kyšiams ir papirkimui Regionų partija galėjo išleisti apie 2 mlrd. JAV dolerių, o 500 tūkst. ar 1 mln. dolerių siekiantys kyšiai buvo įprastas dalykas. Anot jo, tam tikrais atvejais kyšiai siekdavo ir 5, 8 ar net 20 mln. dolerių grynais. Daugiausiai tai vienkartiniai mokėjimai, tačiau būta ir nuolatinio kyšininkavimo atvejų, kurie tęsdavosi metų metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.