Kurdų emblemomis pasipuošę JAV kariai įsiutino Turkiją

JAV kariai, kurie buvo nufotografuoti Sirijoje dėvintys sukarintų kurdų grupuočių emblemas ant uniformų, bus priversti jas nusiimti, skelbia „Al Jazeera“.

JAV kariai pasipuošė kurdų grupuotės emblemomis.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
JAV kariai pasipuošė kurdų grupuotės emblemomis.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
JAV kariai pasipuošė kurdų grupuotės emblemomis.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
JAV kariai pasipuošė kurdų grupuotės emblemomis.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt ir BNS inf.

May 30, 2016, 4:34 PM, atnaujinta May 23, 2017, 5:01 PM

Prieš teroristinę grupuotę „Islamo valstybė“ (IV) kovojantys JAV kariai Sirijos šiaurinėje dalyje bendradarbiauja su kurdų pusiau sukarintos grupuotės YPG nariais.

„YPG emblemų dėvėti nebuvo leista ir tai buvo netinkama. Sudraudėme savo karius ir pranešėme tai savo kariniams partneriams regione“, – pranešė JAV pulkininkas Steve'as Warrenas.

AFP naujienų agentūros fotografas užfiksavo, kad dalis amerikiečių ant savo karinių uniformų dėvi raudonai geltonus ženklus, siejamus su kurdų kovotojais.

Amerikiečių žingsnis papiktino NATO partnerę Turkiją, kuri YPG laiko teroristine organizacija.

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu pavadino JAV dviveide.

„Nesuprantama, kaip sąjungininkė gali naudoti tokias emblemas. Tai veidmainystė“, – kalbėjo ministras.

Paklaustas, kodėl JAV kariai dėvėjo tokius ženklus, JAV Gynybos departamento atstovas Peteris Cookas pabrėžė, kad kai kuriose teritorijose dirbantys specialiųjų pajėgų kariai daro viską, kad įsilietų į vietos bendruomenę dėl savo saugumo.

Siūlo susivienyti, bet be kurdų

Turkija pasiūlė „suvienyti jėgas“ su Vašingtonu per specialiąją operaciją Sirijoje – su sąlyga, kad joje nedalyvaus Sirijos kurdų sukarintos pajėgos, kurias Ankara yra įtraukusi į juoduosius sąrašus, bet Jungtinės Valstijos laiko savo sąjungininkėmis.

„Jeigu suvienytume jėgas, amerikiečiai pasiųstų savo specialiąsias pajėgas, o mes – savo specialiąsias pajėgas“, – užsienio reikalų ministras M.Cavusoglu sakė mažai žurnalistų grupei Viduržemio pajūrio kurorte Antalijoje. 

Tokia koalicija galėtų „lengvai“ įsiveržti į IV faktinę sostinę ar Raką, sudarydama antrąjį frontą, aiškino jis. 

Kol kas nežinoma, kaip šį pasiūlymą vertina JAV, kurių kovos su džihadistais Sirijoje strategijoje kovų užgrūdinti kurdų kovotojai iki šiol atliko labai svarbų vaidmenį. 

Vašingtonas palaiko kurdų ir arabų kovotojų aljansą – Sirijos demokratines pajėgas (SDF), laikydamas jas veiksmingiausia su IS kovojančia jėga. 

Tačiau SDF pirmuoju smuiku tebegriežia Kurdų liaudies apsaugos daliniai, kuriuos Turkija laiko Kurdistano darbininkų partijos PKK padaliniu Sirijoje.

Ankara jau tris dešimtmečius kovoja su PKK sukilėliais, siekiančiai kurdiškojo regiono Turkijos pietryčiuose autonomijos arba nepriklausomybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar jau aiškūs „Eurovizijos“ favoritai?