Lenkija iš naujo pradeda procedūrą dėl R. Polanskio išdavimo JAV

Lenkija antradienį atnaujino

JAV vis dar nori skirti R. Polanskiui bausmę už 1977 metais įvykdytą išžaginimą.<br>AP nuotr. iš archyvo
JAV vis dar nori skirti R. Polanskiui bausmę už 1977 metais įvykdytą išžaginimą.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2016, 1:57 PM, atnaujinta May 23, 2017, 2:17 PM

Jis pripažintas kaltu dėl neteisėtų lytinių santykių su nepilnamete arba išžaginimo, tačiau išvengė teismo ir išvyko iš Jungtinių Valstijų, baimindamasis sulaukti didelės bausmės.

JAV vis dar nori skirti R. Polanskiui bausmę už 1977 metais įvykdytą išžaginimą. Teigiama, kad po fotosesijos Los Andžele režisierius išžagino trylikametę Samanthą Geimer. Tuo metu žymiam režisieriui buvo 43 metai.

Lenkijos teisingumo ministras Zbigniewas Ziobras paskelbė kreipsiąs į Aukščiausiąjį teismą, kad būtų panaikintas sprendimas, tvirtinantis, kad R. Polanskis neturėtų būti išduotas Jungtinėms Valstijoms.

„Jis kaltinamas siaubingu nusikaltimu prieš vaiką, vaiko išžaginimu“, – viešajam Lenkijos radijui sakė ministras.

Spalį vietos teismas Krokuvos mieste nusprendė, kad R. Polanskis neturėtų būti išduotas JAV. Sprendimas, prokurorų nuomone, „pateisinamas“. Tuo metu teisėjas Dariuszas Mazuras sakė: „Jei Lenkija būtų sutikusi su JAV prašymu išduoti R. Polanskį, šalis būtų pažeidusi pono R. Polanski teises ir tuo pačiu metu Europos Žmogaus teisių konvenciją“.

Krokuvos teismas labai kritiškai vertino pradinį JAV tyrimą režisieriaus byloje, teigdamas, kad JAV teisėjai ir prokurorai nepaisė „sąžiningo teismo proceso taisyklių“. O vienas iš advokatų pareiškė, kad šis sprendimas „užbaigia visus teisinius procesus“ prieš R. Polanskį.

Tačiau teisingumo ministras Z. Ziobras teismo sprendimą apibūdino kaip „keliantį nuostabą“ ir paskelbė sprendimo peržiūrą. Lenkijos Aukščiausiasis teismas gali patvirtinti sprendimą neišduoti režisieriaus arba siųsti bylą atgal žemesnės instancijos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.