Susitikimas Azijos saugumo klausimais baigėsi ginčais

A.Carteris iš Singapūro išvyko prieš Sun Jianguo kalbą.

Kinija reiškia pretenzijas į beveik visą Pietų Kinijos jūrą.<br>AP nuotr.
Kinija reiškia pretenzijas į beveik visą Pietų Kinijos jūrą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 5, 2016, 3:54 PM, atnaujinta May 22, 2017, 10:42 PM

„Pietų Kinijos jūros klausimas perkaito dėl tam tikrų šalių provokacijų jų savanaudiškais interesais“, – metiniam forumui Singapūre pasakė admirolas Sun Jianguo.

Sun Jianguo, kuris akcentavo Kinijos troškimą rasti taikų sprendinį, kalbėjo kitą dieną po to, kai JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris pasakė, kad bet kokios kinų statybos salelėje netoli Filipinų išprovokuotų JAV ir kitų valstybių „veiksmus“.

Sekmadienį lankydamasis Mongolijoje, JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry taip pat perspėjo Pekiną nenustatinėti oro gynybos identifikacijos zonos (OGIZ) virš ginčijamų vandenų.

„Mes OGIZ ... virš Pietų Kinijos jūros dalių laikytume provokuojančiu ir destabilizuojančiu veiksmu, kuris automatiškai padidintų įtampą ir iškeltų rimtų klausimų dėl Kinijos įsipareigojimo diplomatiškai tvarkyti teritorinius Pietų Kinijos jūros ginčus“, – sakė J.Kerry.

„Mes manome, jog labai svarbu, kad jokia šalis vienašališkai nesiimtų veiksmų šiam regionui militarizuoti“, – pridūrė jis.

Tokias pastabas jis išsakė JAV ir Kinijos dialogo Pekine išvakarėse, po to, kai Honkongo laikraštis „South China Morning Post“ (SCMP) pacitavo šaltinius Kinijos armijoje, sakiusius, kad Pekinas galvoja apie tokią zoną.

Kinija reiškia pretenzijas į beveik visą Pietų Kinijos jūrą, nepaisydama konkuruojančių pretenzijų iš kelių kaimynių Pietryčių Azijoje, ir sparčiai statė dirbtines salas, kurias galima panaudoti kariniais tikslais.

Vašingtonas reagavo nusiųsdamas karo laivus prie rifų, kuriuos savinasi Kinija, taip supykdydamas Pekiną.

Retorika suintensyvėjo prieš Nuolatinio arbitražo teismo Hagoje sprendimą Filipinų – seno JAV sąjungininko ir buvusios kolonijos – iškeltoje byloje Kinijai, kuri sako, kad nepripažins jokio nutarimo.

Minėtas kinų admirolas sakė, kad JAV karinio jūrų laivyno ir oro patruliai Pietų Kinijos jūroje yra „karinių raumenų“ demonstravimas ir kad Kinija yra verčiama „priimti ir gerbti“ to tribunolo sprendimą.

„Kinija griežtai nepritaria tokiam elgesiui. Mes nekeliame nemalonumų, bet ir nebijome nemalonumų“, – sakė Sun Jianguo, kinų delegacijos Singapūre vadovas.

A.Carteris iš Singapūro išvyko prieš Sun Jianguo kalbą.

Sun Jianguo taip pat prieštaravo A.Carterio šeštadienio pareiškimui, kad Pekinas savo karine ekspansija rizikuoja pastatyti „didžiąją saviizoliacijos sieną“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.