Pasaulio musulmonų pradeda pasninko mėnesį ramadaną

Milijonai musulmonų visame pasaulyje pirmadienį pradės savo

Ramadano pasninkas yra vienas iš penkių islamo stulpų.<br>AP nuotr.
Ramadano pasninkas yra vienas iš penkių islamo stulpų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

2016-06-06 08:37, atnaujinta 2017-05-22 21:44

Saudo Arabijos valstybinė televizija paskelbė, kad sekmadienį vakare buvo pastebėtas ramadano pradžią reiškiantis jaunas Mėnulis. Indonezijos – daugiausiai gyventojų turinčios musulmoniškos pasaulio valstybės – žiniasklaida pranešė, kad čia ramadanas taip pat prasidės pirmadienį.

Tą pačią dieną ramadanas prasideda Singapūre, Jemene, Libane, Sirijoje, Katare, Kuveite, Jordanijoje, Egipte, Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE), Afganistane ir palestiniečių teritorijose.

Kitose musulmoniškose Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos valstybėse ramadanas turi prasidėti pirmadienį arba antradienį.

Musulmonai vadovaujasi Mėnulio kalendoriumi ir Mėnulio stebėjimu grįsta metodologija, todėl skirtingos šalys gali ne tą pačią dieną pradėti ramadano pasninką.

Tikintieji per ramadaną vakarais meldžiasi mečetėje, o dieną laisvu metu skaito Koraną ir klausosi religinių paskaitų.

Kiekvieną ramadano dieną musulmonai nuo Saulės patekėjimo iki Saulės laidos nevalgo ir negeria. Net gurkšnelis vandens, kavos ar cigaretė gali sugadinti žmogaus pasninką. Išimtys taikomos tik vaikams, pagyvenusiems žmonėms, ligoniams, nėščioms, žindančioms ar mėnesinėmis sergančioms moterims, keleiviams.

Daugelis dienos pasninką nutraukia taip, kaip tai darė pranašas Muhammadas prieš maždaug 1 400 metų – gurkšneliu vandens ir keliomis datulėmis po Saulės laidos ir maldos. Musulmonams įprasta pasninką nutraukti su šeima ir draugais, o labdaros organizacijos organizuoja nemokamus valgius visuomenei mečetėse ir kitose viešose vietose.

Pasninku siekiama priartinti tikinčiuosius prie Dievo ir priminti jiems apie tų žmonių, kuriems pasisekė mažiau, kančias.

Ramadano pasninkas yra vienas iš penkių islamo stulpų. Kiti yra musulmonų tikėjimo išpažinimas, kasdienės maldos, labdara ir hadžas – piligriminė kelionė į Meką.

Nemusulmonai ar suaugę musulmonai, kurie nesilaiko pasninko, už valgymą viešai ramadano mėnesio dienomis kai kuriose Artimųjų Rytų valstybėse, tokiose kaip Saudo Arabija ir JAE, kur Dubajuje ir Abu Dabyje gyvena daug vakariečių, gali gauti baudą ar net atsidurti kalėjime.

Ramadano pabaigoje musulmonai švenčia trijų dienų šventę Id al Fitrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.