ES ruošiasi pateikti naują migrantų stabdymo planą

Europos

Europos Sąjunga antradienį turėtų pristatyti naują planą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europos Sąjunga antradienį turėtų pristatyti naują planą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf,

Jun 7, 2016, 3:40 PM, atnaujinta May 22, 2017, 4:49 PM

Per kelias pastarąsias savaites nuskendo šimtai iš Afrikos per Viduržemio jūrą į Europą plaukusių žmonių, dauguma kurių į šią pavojingą kelionę menkais laiveliais leidosi iš Libijos.

Europos Komisijos pirmininko pirmasis pavaduotojas Fransas Timmermansas ir ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini šį planą turėtų paskelbti Europos Parlamente Strasbūre.

Jame numatytas ES fondų panaudojimas, siekiant skatinti privačias investicijas į Afrikos šalis, iš kurių atvyksta didžiausia dalis migrantų.

Taip siekiama paskatinti šių šalių ekonomikų augimą, kad migrantai nebemėgintų vykti į Europą, sakoma parlamentui pateiktame dokumente.

EK tai pat nori paspartinti neteisėtų migrantų readmisijos sutarčių sudarymą su Afrikos šalimis ir siekia, kad Pakistanas ir Afganistanas supaprastintų pabėgėlių statuso negavusių migrantų sugrąžinimo procedūrą.

Planuojama skatinti teisėtą migraciją į Europą per prašymų priėmimą pačiose pabėgėlių kilmės šalyse, taip siekiant atbaidyti žmones nuo pavojingų kelionių į kontinentą netvirtomis valtimis.

Europos Komisija, 28 ES valstybių vykdomoji institucija, ruošiasi birželio pabaigoje numatytam ES viršūnių susitikimui, kuriame turėtų būti priimti svarbūs sprendimai dėl migrantų krizės.

Dauguma šių pasiūlymų pirmą kartą nuskambėjo per ES ir Afrikos šalių lyderių susitikimą Valetoje, Maltoje, pernai, kai ES skyrė 1,8 mlrd. JAV dolerių bendradarbiavimui su Afrikos šalimis, siekiant sustabdyti skurdą Juodajame žemyne, užtikrinti darbo vietų kūrimą ir pagerinti sienų kontrolę.

Šiemet bandydami patekti į Europą Viduržemio jūroje žuvo daugiau nei 2,5 tūkst. žmonių, Europai susiduriant su didžiausia migrantų krize po Antrojo pasaulinio karo.

Didžioji dauguma jų nuskendo keliaudami iš Libijos į Italiją, kovą įsigaliojus prieštaringai vertinamam ES ir Turkijos susitarimui, kuriuo buvo siekta sustabdyti migrantų, daugiausia iš Sirijos, srautą per Egėjo jūrą į Europą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.