Maskvoje stovinti Lenino statula mįslingai neteko galvos

Maskvoje esanti V.Lenino statula buvo rasta be galvos.<br>AFP/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Maskvoje esanti V.Lenino statula buvo rasta be galvos.<br>AFP/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
53 proc. rusų teigiamai vertina V.Leniną.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
53 proc. rusų teigiamai vertina V.Leniną.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 8, 2016, 2:08 PM, atnaujinta May 22, 2017, 10:50 AM

Maskvoje nežinomas kaltininkas Sovietų Sąjungos lyderio Vladimiro Lenino statulai nukirto galvą. Ištisus dešimtmečius ramiai stovėjusi statula šią savaitę buvo aptikta nukritusi ant grindinio ir be galvos, rašo „The Washington Post“.

Pasak Rusijos žiniasklaidos, ankstyvą antradienį statula buvo rasta ant žemės, o komunalinių paslaugų darbininkai spėjo, kad statulą nupūtė vėjas. Tačiau Maskvos orų prognozė parodė, kad tą dieną vėjas buvo nestiprus ir tikrai negalėjo nuversti sunkios statulos.

Rusijos žiniasklaida taip pat pranešė, kad prie Sovietų Sąjungos įkūrėją įamžinusios statulos taip pat buvo aptikta mažų virvės gabaliukų ir keistas raštelis, ant kurio buvo pavaizduota pakaba ir marškinėliai be rankovių. Panašu, kad raštelyje taip užkoduotas žodis „pakaruoklis“. Vėliau paaiškėjo, kad Maskvos policija suėmė du jaunus vyrus, kurie įtariami nuvertę V.Lenino statulą.

Diktatoriaus paminklai dažniau nuverčiami už Rusijos ribų. Per kelerius metus Ukrainoje buvo nuverstas nemažai V.Lenino statulų, kartu šalinant ir kitus Sovietų Sąjungos simbolius. Šie Ukrainos veiksmai buvo laikomi tautos mėginimu atitolti nuo Rusijos.

Tačiau Rusijoje nėra jokių didelių judėjimų nutaikytų prieš V.Leniną arba Sovietų Sąjungos paminklus. Analitinė bendrovė Levados centras neseniai įvykdė apklausą, kurioje 53 proc. Rusijos piliečių labai teigiamai arba teigiamai vertina V.Lenino indėlį į Rusijos istoriją.

Dar vienos tos pačios organizacijos atliktos apklausos metu paaiškėjo, kad net 54 proc. teigiamai vertina ir Sovietų Sąjungos lyderį Josifą Staliną.

Rusijoje buvo apgadintos ir kitos V.Lenino statulos: pernai vienai statulai raudonais dažais buvo nuspalvintos lūpos, o antra buvo nudažyta Ukrainos vėliavos spalvomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.