Švelnia bausme atsipirkęs prievartautojas supykdė amerikiečius

Amerikiečiai piktinasi Kalifornijos teisėjo sprendimu sąmonę praradusią merginą išprievartavusiam Stanfordo universiteto studentui skirti švelnią bausmę, skelbia „The Associated Press“.

B.Turneris už išprievartavimą kalėjime praleis 6 mėnesius.<br>AP nuotr.
B.Turneris už išprievartavimą kalėjime praleis 6 mėnesius.<br>AP nuotr.
Nuosprendį priėmusiam teisėjui A.Persky pasigirdo grasinimų.<br>AP nuotr.
Nuosprendį priėmusiam teisėjui A.Persky pasigirdo grasinimų.<br>AP nuotr.
B.Turneris už išprievartavimą kalėjime praleis 6 mėnesius.<br>AP nuotr.
B.Turneris už išprievartavimą kalėjime praleis 6 mėnesius.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 10, 2016, 7:24 AM, atnaujinta May 22, 2017, 6:18 AM

Nors prokurorai siūlė plaukiką Brocką Turnerį siųsti už grotų mažiausiai 6 metams, jis kalėjime praleis tik 6 mėnesius. Dabar per švelniu teismo sprendimu pasipiktinę amerikiečiai pradėjo rinkti parašus, kad teisėjas Aaronas Persky būtų atstatydintas.

Stanfordo universiteto plaukikas B.Turneris šią savaitę buvo nuteistas pagal tris kaltinimus seksualiniu smurtu prieš sąmonę praradusią merginą.

Vaikinas praėjusių metų sausį neblaivią merginą išsivedė iš universiteto brolijos vakarėlio ir išprievartavo už šiukšlių konteinerio.

Užpuolikas buvo sustabdytas tik dviejų jį užtikusių dviratininkų, o vėliau mėgino bėgti. Tačiau liudininkams pavyko jį sulaikyti ir perduoti policijai.

Amerikiečius sugraudino savo tapatybės viešinti nepanorusios išprievartavimo aukos laiškas teismui, kuriame ji kreipėsi į savo užpuoliką ir papasakojo, kaip nusikaltimas pakeitė jos gyvenimą.

Ne mažesnį susidomėjimą sukėlė ir B.Turnerio tėvo laiškas teisėjui. Jame Danas Turneris aiškino, kad jo sūnui teismo skirta kalėjimo bausmė ir taip yra per griežta.

„Tai labai didelė kainą, kurią jis moka už veiksmą, kuris tetruko 20 minučių iš 20 metų jo gyvenimo, – rašė nuteistojo tėvas. – Anksčiau mano sūnus turėjo labai gerą apetitą, o dabar jis vos prisiverčia valgyti. Teismo sprendimas sugriovė mūsų šeimą.“

Pats B.Turneris tai pat parašė atvirą laišką, kuriame atsiprašė dėl savo veiksmų, tačiau dėl prievartavimo kaltino universitetuose klestinčią „vakarėlių kultūrą“ ir per didelį savo suvartoto alkoholio kiekį.

Tiek išprievartauta moteris, tiek prokurorai atkreipė dėmesį, kad nuteistasis viso teismo proceso metu mėgino neigti savo kaltę, nors visi įkalčiai rodė, kad jis išprievartavo auką.

Bet teisėjas A.Persky stojo į B.Turnerio pusę ir pareiškė, kad jo žodžiai neturėtų būti panaudoti prieš jį.

Pasipiktinimą sukėlęs teisėjo sprendimas kritikų vadinamas „švelniu subarimu“. 400 tūkst. amerikiečių pasirašė simbolinę peticiją, reikalaujančią A.Persky pasitraukti iš posto. Prieš sprendimą sukilo ir politikai.

„Šeši mėnesiai už žiaurų moters užpuolimą, ypač tada, kai auka taip drąsiai apie tai kalbėjo, yra nesuvokiama bausmė“, – pareiškė JAV senatorė Barbara Boxer.

Tarptautinės bendruomenės susidomėjimas byla paskatino žiniasklaidą mėginti susisiekti su nukentėjusia, tačiau prokurorai pabrėžė, kad ji ir toliau siekia išlikti anonime.

„Į jus kreipiuosi tik kaip moteris, kuri nori būti išgirsta, – CNN buvo perduotas toks aukos pranešimas. – Kol mano veidas ir vardas yra nežinoma, aš geriau atstovauju visoms moterims.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.