Rusijos regionai užsimojo tildyti Kremliaus ruporą

Rusijoje įvyko netikėtumas: regioninės žiniasklaidos priemonės išdrįso prabilti prieš valstybinį televizijos kanalą NTV. Šalyje prasidėjo neregėta kampanija, kuria siekiama atskleisti Kremliaus propagandą.

Rusijos kanalų nuolatos skleidžiama įkyri propaganda įsipyko nepriklausomiems regioniniams dienraščiams.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Rusijos kanalų nuolatos skleidžiama įkyri propaganda įsipyko nepriklausomiems regioniniams dienraščiams.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

2016-06-11 11:31, atnaujinta 2017-05-22 03:12

Televizijos kanalas NTV buvo sukurtas prezidento Boriso Jelcino laikais kaip pirma ir nepriklausoma Rusijos televizija.

Tačiau šiuo metu pastaroji priklauso energetikos milžinei „Gazprom“ ir atlieka Kremliaus propagandos ruporo vaidmenį.

Dabar prieš NTV atsigręžė ir jos melus užsimojo išryškinti regioniniai Rusijos žiniasklaidos šaltiniai.

Birželio 8-ąją regioniniai Rusijos laikraščiai, priklausantys Nepriklausomų regioninių leidyklų asociacijai, prie išspausdintos NTV laidų programos pridėjo pastabas: „Būkite atsargūs! Po žurnalistų medžiagų priedanga per NTV kanalą galite gauti iškraipytą informaciją ar propagandą.“

Kaip tvirtina vienas šios iniciatyvos rengėjų, Sverdlovsko srities Revdos mieste leidžiamo laikraščio „Gorodskije vesti“ vyriausiasis redaktorius Valerijus Bezpiatychas, prieš NTV protestuojančių žiniasklaidos priemonių skaičius gali siekti 200–300.

Mat nors asociacijai priklauso 70 leidinių, prie tokios iniciatyvos prisidės ir narystės neturinti žiniasklaida.

Supykdė propagandinė laida

Tekstui, įspėjančiam dėl iškraipytos informacijos, pritarė Voronežo žiniasklaidos priemonių teisių gynimo centro atstovai, pripažinę jį korektišku teisiniu požiūriu ir neturinčiu teisminio persekiojimo grėsmės.

O į klausimą, ar Nepriklausomų regioninių leidyklų asociacija pasirengusi teisminiams NTV ieškiniams, V.Bezpiatychas atsakė: „Tegu pamėgina.“

Kovos su NTV propaganda akciją pakurstė šio televizijos kanalo parodyta „dokumentinė“ laida „Valstybės departamento skolininkai“ („Dolžniki Gosdepa“).

Joje teigta, kad kai kurios Rusijos regionų žiniasklaidos priemonės slapta finansuojamos iš užsienio šaltinių, ypač JAV valstybės departamento.

Neva Vakarams „parsiduodančia žiniasklaidos priemone“ buvo įvardintas Tomsko miesto televizijos kanalas TV-2, laikraščiai „Čeliabinskij rabočij“ ir „Jakutsk večernij“.

Sulaukė masinio palaikymo

Šių leidinių redakcijos pasijuto įžeistos, o dienraštis „Jakutsk večernij“ nedelsdamas išspausdino perspėjimą, kad NTV eteryje gali nuskambėti melaginga informacija.

Nepriklausomas regiono laikraštis iš kanalo NTV taip pat pareikalavo viešo atsiprašymo, bet televizijos kanalo vadovybė skėlė dar vieną antausį – savo internetinės versijos žinių skiltyje paskelbė tokį pranešimą: „Gerbiami televizijos žiūrovai! Būkite atsargūs! Kai kuriuose regioniniuose laikraščiuose spausdinamose televizijos programose pasitaiko iškraipymų ir melagingų žinių.“

Tačiau kitų leidinių redakcijos netrukus pareiškė palaikymą ne propagandinio televizijos kanalo NTV nuomonei, o dienraščiui „Jakutsk večernij“.

Kampanijos prieš propagandą rengėja tapo Nepriklausomų regioninių leidyklų asociacija, o informacija apie tai pasklido po visą Rusiją.

„Santykių aiškinimasis tarp žurnalistų nėra gerai.

Bet šiuo atveju ir mes įsikišome, nes manome, kad tai konfliktas ne tarp regioninių laikraščių ir televizijos kanalo NTV žurnalistų, o žurnalistų ir kažko, kas mažai panašu į žurnalistiką“, – tvirtino V.Bezpiatychas.

Aidai girdėti ir Maskvoje

Panašių kalbų girdėti ir kai kurių Maskvos žiniasklaidos priemonių koridoriuose: esą NTV kanalas jau seniai nusipelnė kažko panašaus, nes jau nebe pirmus metus atvirai skleidžia propagandą, kuri dar ir prastos kokybės.

Vieno populiariausių Rusijos sostinės laikraščių „Moskovskij komsomolec“ vyriausiasis redaktorius Pavelas Gusevas tiesioginiame radijo stoties „Govorit Moskva“ eteryje kalbėjo, kad tokio tipo protestas rengiamas pirmą kartą.

„Iniciatyva gali turėti dvejopą efektą, nes tai kartu ir papildoma reklama. Vis dėlto esu įsitikinęs, kad žurnalistams tokius klausimus reikia spręsti per teismą“, – sakė P.Gusevas.

Tiesa, visai neseniai būtent „Moskovskij komsomolec“ vyriausiasis redaktorius Rusijos tarptautinės informacijos agentūros „Rosija segodnia“ direktorių Dmitrijų Kiseliovą žiniasklaidoje išvadino slaptųjų tarnybų darbuotoju ir niekšu, prisišliejusiu prie žurnalistikos.

Agentūra „Rosija segodnia“ anksčiau buvo viena svarbiausių Rusijoje ir vadinosi „Novosti“, bet Kremlius padovanojo ją savo ištikimiausiam agitatoriui ir propagandininkui D.Kiseliovui. Apie jį P.Gusevas sakė: „Per savo amžių mačiau daug politikų, politinių įvykių, protingų ir nelabai protingų žmonių. Mačiau ir daug provokatorių. Tu – ne pats geriausias jų – esi kvailas ir ribotas.“

Kremlius iki šiol niekaip į tai nesureagavo. Kol kas nėra ir valdžios reakcijos į provincijos žurnalistų ir leidėjų akciją, nukreiptą prieš NTV kanalą.

Tačiau „Gorodskije vesti“ vyriausiasis redaktorius V.Bezpiatychas teigia, kad ši kampanija yra reikšminga visai Rusijos žurnalistikai: „Mes saugome save ir savo verslo interesus, atsižvelgdami į žurnalistikos etiką, jos taisykles ir sąvoką. Todėl ši iniciatyva labai svarbi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.