Gaisrą pabėgėlių prieglaudoje įplieskė ginčai dėl ramadano

Vokietijos Diuseldorfo mieste esančiame pabėgėlių prieglobsčio centre įsiplieskė didžiulis gaisras. Kaip paaiškėjo, padegti jį ryžosi migrantai musulmonai, nepatenkinti dėl patiekto maisto.

Diuseldorfo valdžia teigia, kad gaisras padarė 10 milijonų eurų nuostolių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Diuseldorfo valdžia teigia, kad gaisras padarė 10 milijonų eurų nuostolių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-06-13 07:05, atnaujinta 2017-05-22 00:05

Šimtai į Vokietiją atvykusių prieglobsčio prašytojų glaudėsi Diuseldorfo suvažiavimų centre, esančiame netoli oro uosto. Daugiausia čia glaudėsi pabėgėliai iš Sirijos, Irako, Afganistano ir Šiaurės Afrikos valstybių.

Tai turėjo būti laikina 282 vyrų prieglobsčio prašytojų apsistojimo vieta, iš kurios jie vėliau turėjo iškeliauti į kitus Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės miestus.

Gaisras šiose patalpose įsiplieskė antradienį priešpiet, o užgesinti jį pavyko tik praėjus kelioms valandoms. Į įvykio vietą buvo išsiųsta 70 ugniagesių.

Per gaisrą 28 žmonės apsinuodijo dūmais, pastatas sudegė iki pamatų, o Diuseldorfo meras patirtus nuostolius įvertino 10 milijonų eurų.

Tik savaitės pabaigoje ėmė aiškėti, kodėl įvyko nelaimė. Ketvirtadienį Vokietijos policija pranešė sulaikiusi aštuonis asmenis, kurių dalis glaudėsi pabėgėlių priėmimo centre pateikę netikrus dokumentus.

Du sulaikyti vyrai – 26-erių pabėgėliai iš Šiaurės Afrikos – įtariami tyčiniu migrantų prieglobsčio centro padegimu.

Vienas jų, kaip manoma, apipylė degiuoju skysčiu čiužinį ir vėliau jį padegė.

Liudininkai teigė, kad tarp skirtingas religijas išpažįstančių migrantų Raudonojo Kryžiaus įsteigtame pabėgėlių prieglobsčio centre nuolatos kildavo nesutarimų.

„Ramadano laikotarpiu viena grupė migrantų norėjo griežtai laikytis religinių taisyklių – valgyti tik tam tikru laiku ir tik tai, ką leidžia jų tikėjimas.

Kiti pageidavo įprasto maitinimo. Pastarieji, gavę mažesnę porciją maisto, liko nepatenkinti“, – sakė prokuroro atstovas Ralfas Herrenbrueckas.

Nepatenkinti situacija pabėgėliai nekart grasino padarysią ką nors, jeigu jų pageidavimai nebus įgyvendinti. Regis, grasinta buvo tikrai ne be pagrindo.

Nuo šių metų pradžios policija į Diuseldorfe Raudonojo Kryžiaus įsteigtą pabėgėlių centrą, užimantį 6 tūkst. kvadratinių metrų, buvo kviečiama net 89 kartus.

Iš viso šiame mieste gyvena maždaug septyni tūkstančiai migrantų.

Tarp jų yra ir krikščionių, ir musulmonų. Nuo praėjusių metų pradžios Vokietija priėmė maždaug 1,1 milijono pabėgėlių.

Nors pranešama, kad pastaruoju metu atvykstančiųjų skaičius mažėja, šalies valdžia susiduria su didžiuliais sunkumais tiek svarstydama migrantų prieglobsčio prašymus, tiek ieškodama jiems gyvenamosios vietos. („The Guardian“, BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.