Orlando žudynių mozaika – dar paini

Amerikiečiai gūžčioja pečiais svarstydami, kas paskatino Omarą Mateeną nušauti 49 žmones naktiniame Orlando klube. Gėjų klubo lankytojai dabar teigia, kad vyras čia buvo nuolatinis svečias.

JAV gedi išpuolio aukų.
JAV gedi išpuolio aukų.
JAV gedi išpuolio aukų.
JAV gedi išpuolio aukų.
JAV gedi išpuolio aukų.
JAV gedi išpuolio aukų.
JAV gedi išpuolio aukų.
JAV gedi išpuolio aukų.
JAV gedi išpuolio aukų.
JAV gedi išpuolio aukų.
O.Mateenas nuolat lankėsi gėjų klube, kuriame vėliau surengė šaudynes.<br>AP nuotr.
O.Mateenas nuolat lankėsi gėjų klube, kuriame vėliau surengė šaudynes.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

„Lietuvos rytas“

Jun 15, 2016, 6:40 AM, atnaujinta May 21, 2017, 5:41 PM

JAV teisėsauga kruopščiai tiria visus pranešimus dėl to, kaip O.Mateenas buvo susijęs su teroristine grupuote „Islamo valstybė“ (IV), kuriai ištikimybę vyras prisiekė kelis kartus.

Tačiau džihadistų paskatinimas yra ne vienintelė versija, kodėl O.Mateenas galėjo įvykdyti kruviną išpuolį.

Praėjus dienai po skaudžių įvykių, pasklido ir dar daugiau informacijos apie žudynes vykdžiusį vyrą. Teigiama, kad pastaruoju metu jis galėjo būti sutrikęs dėl savo seksualinės orientacijos.

Lankėsi gėjų klube

Anot klubo „Pulse“, kuriame O.Mateenas surengė šaudynes, darbuotojų, afganų kilmės amerikietis čia lankėsi dešimtis kartų.

„Mačiau jį ne vieną sykį. Kartais jis atsisėsdavo vienas kampe ir tyliai gerdavo. Bet kai kuriais atvejais smarkiai apsvaigdavęs garsiai šaukdavo ir elgėsi agresyviai“, – sakė gėjų klube lankęsis Ty Smithas.

„Jis stengėsi kalbinti vyrus“, – pažymėjo kitas nuolatinis „Pulse“ lankytojas Jimas Van Hornas. Kartą jam pačiam teko pabendrauti su šaudžiusiu vyru.

Antai Kevinas Westas papasakojo, kad O.Mateenas maždaug metus kartais rašydavo jam žinutes per gėjų pokalbių programėlę.

O.Mateenas naudojosi homoseksualams skirtomis pažinčių programėlėmis. Buvusi O.Mateeno žmona Sitora Yusufly irgi teigė maniusi, kad jos vyras galėjo būti homoseksualus.

Tai patvirtino ir kartu su amerikiečiu policijos akademijoje mokęsis anonimu išlikti norėjęs vyras – jį O.Mateenas esą yra kvietęs į pasimatymą.

Pasak bendrakursio, vaikinai leisdavo laiką kartu ir lankydavosi gėjų klubuose.

„Nuėjome į kelis barus, tačiau tuo metu dar nebuvau atskleidęs savo seksualinės orientacijos, todėl atsisakiau.

Man jis pasirodė keistas: norėjo patikti visiems, bet niekas jo neprisileido“, – sakė vyras.

Nepriklausė teroristų tinklui

Nors džihadistų judėjimas iškart paskelbė, jog Orlande šaudynes surengęs O.Mateenas yra IV priklausantis kovotojas, JAV teisėsauga nerado jokių įrodymų, kad amerikietis priklausė kokiam nors teroristų tinklui.

„Kol kas neturime jokios informacijos, kuri leistų manyti, kad teroristinis išpuolis buvo organizuojamas iš užsienio“, – aiškino Federalinio tyrimų biuro (FTB) vadovas Jamesas Comey. Tiesa, pareigūnas pridūrė, kad 29-erių O.Mateenas vis dėlto buvo „radikalizavęsis“.

Baltieji rūmai ir FTB atskleidė, kad JAV gimęs 29-erių O.Mateenas reiškė paramą ne tik IV, bet ir kitoms su šia džihadistų grupuote konfliktavusioms radikalų grupuotėms.

Vertino ir politikai

Prakalbus apie galimus O.Mateeno ryšius su islamistais išsakyti nuomonę suskubo ir prieštaringai vertinamomis kalbomis dėl musulmonų pagarsėjęs Donaldas Trumpas.

Po Orlande įvykdytų žudynių klube „Pulse“ Respublikonų partijos nominacijos JAV prezidento rinkimuose siekiantis milijardierius dėl išpuolių apkaltino imigrantus ir netgi užsiminė, kad čia įsivėlęs ir dabartinis šalies vadovas Barackas Obama.

Nors išpuolį įvykdęs O.Mateenas gimęs JAV, D.Trumpas jį vadino afganistaniečiu ir prisiminė savo pažadą sustabdyti visus į JAV atvykstančius musulmonus, nes esą jie kelia grėsmę Amerikos saugumui.

„Kai būsiu išrinktas, sustabdysiu imigraciją iš regionų, atsakingų už įrodytus terorizmo atvejus prieš JAV, Europą ar mūsų sąjungininkes, kol iki galo suvoksime, kaip pašalinti šias grėsmes. Negalime toliau leisti į JAV plūsti tūkstančiams žmonių, mąstančių kaip tas laukinis žudikas“, – iš peties kirto D.Trumpas. („The New York Times“, AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.