Briuselio žaibai lenkų nebaugina

Opozicijos protestai ir Briuselio bei Vašingtono perspėjimai Lenkijos valdantiesiems – nė motais. Teisės ir teisingumo partijos (TTP) populiarumas vis auga.

Lenkijos premjerės B.Szydlo vadovaujama vyriausybė išlieka populiari.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijos premjerės B.Szydlo vadovaujama vyriausybė išlieka populiari.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Jun 16, 2016, 8:04 AM, atnaujinta May 21, 2017, 3:19 PM

Naujausia sociologinių tyrimų bendrovės „TNS Polska“ apklausa parodė, kad jei Seimo rinkimai vyktų dabar, už TTP balsuotų rekordinis skaičius tautiečių – net 40 procentų.

Taip TTP dar labiau sutriuškintų opozicines Šiuolaikinę partiją bei Piliečių platformos partiją: už pastarąsias balsuotų atitinkamai 9 ir 17 procentų tautiečių.

Ir net jei opoziciją paremtų dabar TTP palaikanti partija „Kukiz’15“, visos šios partijos drauge neatsvertų TTP. Pastaroji vėl galėtų viena formuoti vyriausybę.

Kitų bendrovių atlikti tyrimai irgi parodė panašius rezultatus, tad atrodo, kad daugumai lenkų TTP politikos strategija įtinka.

Suviliojo socialinė programa

Dienraščio „Rzeczpospolita“ politikos apžvalgininkė Eliza Olczyk teigia, kad ilgalaikį rinkėjų palaikymą premjerės Beatos Szydlo vyriausybė užsitikrino teikdama realią paramą vargingiesiems. Ankstesnės vyriausybės esą tvirtindavo, kad šalis pirmiausia turi vytis Vakarus, o socialinėms programoms laikas ateis vėliau.

Dėl to šalis suskilo į dvi dalis. Vienoje pusėje atsidūrė tie, kurie sugebėjo prisitaikyti prie kapitalizmo ir ėmė gyventi sočiai, o kitoje – darbo nerandantys ar vos suduriantys galą su galu.

Pastarųjų daugiausia – gūdžioje provincijoje, kur po tarybinių ūkių išardymo daugybė žmonių liko bedarbiai ir gyvena iš pašalpų arba uždarbiauja vis išvažiuodami į užsienį. Jie ir užtikrino TTP pergalę pernykščiuose Seimo rinkimuose.

Dar daugiau pažadų

Kaip liudija statistika, provincijoje net keliolika procentų išaugo drabužių, buitinės technikos, statybinių medžiagų, automobilių pardavimas, nes varguomenė įgijo lėšų tokiems pirkiniams.

Be to, vyriausybė paskelbė, kad nuo kitų metų minimalų atlyginimą padidins 150 zlotų (34 eurais).

Nuo 2017-ųjų minimali alga negalės būti mažesnė nei 2 tūkst. zlotų (453 eurai), už valandą darbo bus privaloma mokėti ne mažiau kaip 13 zlotų (apie 3 eurus).

Taip pat padidės įvairios pašalpos vargingiesiems, nes jos yra apskaičiuojamos pagal minimalios algos dydį.

Be to, TTP inicijavo pigių butų, skirtų nuomai, statybos programą. Įsikelti į tokius butus pirmenybę turės, o po penkerių metų lengvatinėmis sąlygomis juos išsipirkti galės daugiavaikės šeimos.

Butų nuoma bei pardavimo kaina bus perpus mažesnė nei egzistuojanti rinkoje.

Užsitikrino Bažnyčios paramą

Apžvalgininkų nuomone, TTP įsitvirtinti padėjo ir tai, kad ši partija skelbiasi esanti katalikiška ir, darydama nuolaidų Bažnyčiai, užsitikrino kunigų paramą.

Lenkijoje net 95 proc. žmonių teigia esą katalikai, tad kunigų raginimas balsuoti už TTP yra labai reikšmingas.

Kunigai giria TTP sprendimą likviduoti valstybinį dirbtinio apvaisinimo finansavimą, pažadą uždrausti vaistinėse pardavinėti kontraceptines priemones ir tikybą padaryti privalomu abitūros egzaminu.

Vyriausybė nusprendė valstybinius televiziją ir radiją, kultūros institucijas paversti tautiškesnėmis. Nurodyta panaikinti komunistinę praeitį menančius gatvių bei aikščių pavadinimus ir pervadinti jas Bažnyčios dvasininkų ir dešiniųjų veikėjų pavardėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.