Dėl „Brexit“ V. Putinas kaltina D. Cameroną ES šantažu

TVF perspėjo dėl pasekmių

Rusijos prezidentas pareiškė, kad britų premjeras referendumą galbūt surengė , kad „pašantažuotų“ ir „pagąsdintų“ ES.<br>AP nuotr.
Rusijos prezidentas pareiškė, kad britų premjeras referendumą galbūt surengė , kad „pašantažuotų“ ir „pagąsdintų“ ES.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 18, 2016, 11:33 AM, atnaujinta May 21, 2017, 10:17 AM

Savo ruožtu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad britų premjeras Davidas Cameronas artėjančiu referendumu „šantažuoja“ Europos Sąjungą.

Tuo tarpu likus penkioms dienoms iki referendumo, laikraštis „The Times“ šeštadienį paskelbė remiantis JK narystę Europos Sąjungoje.

Visa agitacija, susijusi su referendumu dėl Britanijos ateities Europos Sąjungoje, šeštadienį yra sustabdyta iš pagarbos ketvirtadienį nužudytai Leiboristų partijos parlamentarei Jo Cox , kuri agitavo žmones balsuoti už šalies narystę Bendrijoje.

TVF perspėjo dėl pasekmių

Likus mažiau nei savaitei iki referendumo, TVF perspėjo, kad „Brexit“ pakenks Britanijos ekonomikai. Be to, „užkrečiamasis efektas“ gali paveikti pasaulines rinkas.

Pasak fondo, blogiausiu atveju ateinančiais metais Jungtinėje Karalystė kils recesija ir BVP iki 2019 metų smuks 5,6 proc., o nedarbas vėl viršys 6 proc.

„Nors yra daug netikrumo, susijusio su tiksliu ekonominiu pasitraukimo iš ES poveikiu, šis poveikis veikiausiai bus stiprus ir neigiamas“, – penktadienį pareiškė TVF.

„Po išstojimo seks ilgas padidinto netikrumo laikotarpis, kuris sumažins pasitikėjimą ir investicijas, taip pat paskatins didesnį finansų rinkų svyravimą“, – pažymėjo fondas.

Be to, jo teigimu, „dėl užkrečiamojo efekto poveikis gali būti jaučiamas ir regioninėse bei pasaulinėse rinkose, nors pirminis efektas bus jaučiamas vietos rinkoje“.

Pagal TVF parengtą „riboto poveikio“ scenarijų, po išstojimo iš ES Britanijos BVP iki 2019 metų gali sumažėti 1,4 proc.

Pasisakė ir V. Putinas

Rusijos prezidentas pareiškė, kad britų premjeras referendumą galbūt surengė , kad „pašantažuotų“ ir „pagąsdintų“ ES.

„Kam jis surengė šį referendumą? Pašantažuoti Europą? Ar pagąsdinti ją? Koks tikslas, jeigu jis pats yra prieš Britanijos išstojimą iš ES“, – penktadienį per susitikimą su naujienų agentūrų atstovais, kuriame dalyvavo ir AFP atstovas, sakė V. Putinas.

„Kai kurie ekspertai sako, kad „Brexit“ bus kenksmingas Europai. Tačiau kiti mano, jog ES bus stabilesnė, – pažymėjo V. Putinas, pateikęs britų žvejų pavyzdį. – Jie sako, kad sunku gyventi su žvejybos apribojimais. Tačiau yra privalumų kituose sektoriuose. Jeigu įvertinsime visus dalykus, apsispręsti yra labai sunku.“

Tinklalapio „What UK Thinks“ sudaromas britų apklausų vidurkis rodo, kad 52 proc. britų pasisako už šalies narystę ES, o 48 proc. nori, kad ji išstotų. Dalis rinkėjų dar yra neapsisprendę.

„The Times“ stojo prieš „Brexit“

Laikraštis „The Times“ šeštadienį oficialiai pasisakė prieš Britanijos išstojimą iš Bendrijos.

„Geriausias šio referendumo rezultatas būtų naujas Britanijos vedamas aljansas, sudarytas iš suverenių ES šalių, kurios pasisako už laisvą prekybą ir reformas“, – rašoma laikraščio redakcijos skiltyje.

Laikraščio teigimu, balsas už pasilikimą yra „pragmatiškas, o ne entuziastiškas sprendimas“.

„Brexit“ yra neabejotinai ekonomiškai rizikingesnis pasirinkimas, negu sprendimas likti. Mes manome, kad Britanijai būtų geriau vadovauti naujoms reformų pastangoms ES viduje, o ne pradėti viską iš naujo už jos ribų“, – mano „The Times“.

Viltys, kad britai balsuos už pasilikimą Bendrijoje, penktadienį paskatino ir svaro kurso augimą.

Savo ruožtu Vienoje kreipdamasi į 2 tūkstančius ultradešiniųjų pažiūrų „patriotų“ Prancūzijos nacionalinio fronto lyderė Marine Le Pen (Marin Le Pen) pareiškė, kad Europos elitas „bijo, jog Jungtinė Karalystė atgautų laisvę ir teisę prekiauti su kuo tik panorėjusi“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.