J.Cox nužudymu įtariamas vyras stoja prieš teismą

[[ge:lrytas:lrytas:1299000]]

Britai gedi nužudytos J.Cox.<br>AP nuotr.
Britai gedi nužudytos J.Cox.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 18, 2016, 10:15 AM, atnaujinta May 21, 2017, 10:32 AM

„Mirtis išdavikams, laisvė Britanijai“, – tai 52 metų Thomas Mairas (Tomas Meras) pasakė Vestminsterio magistratų teisme Londone, kai buvo paprašytas prisistatyti po to, kai jam buvo pateikti kaltinimai žmogžudyste, praneša „The Press Association“.

Pranešta, kad Th.Mairas, surakintas antrankiais, vilkintis pilką treningą, paskui tylėjo, paprašytas pasakyti savo gimimo datą ir adresą. Jis liks areštinėje iki kito pasirodymo teisme – pirmadienį centriniame Londono baudžiamajame teisme; taip pat pareikalauta psichiatro ekspertizės.

Tikslinis išpuolis

J.Cox ketvirtadienį buvo užpulta peiliu ir šaunamuoju ginklu prie jos rinkimų apygardos biuro Berstolo kaime, Anglijos šiaurėje.

Jos nužudymas šokiravo visą Jungtinės Karalystės politikos pasaulį, užuojautos siunčiamos iš viso pasaulio. Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama taip pat pasmerkė šį „baisų“ išpuolį.

Visa agitacija, susijusi su referendumu dėl Jungtinės Karalystės ateities Europos Sąjungoje, šeštadienį yra sustabdyta iš pagarbos nužudytajai.

52-ejų Th.Mairas, kuris gyvena viename ramių Jorkšyro kaimų, buvo sulaikytas ketvirtadienį netoli nusikaltimo vietos. Nors nusikaltimo motyvas oficialiai dar nenustatytas, kai kurie politikai ir komentatoriai mano, kad jis susijęs su artėjančiu referendumu ir aistras keliančiais debatais dėl jo.

Vakarų Jorkšyro policijos detektyvas vyresnysis inspektorius Nickas Wallenas, vadovaujantis tyrimui, trumpu pranešimu paskelbė, kad Th.Mairas kaltinamas virtine nusikaltimų, susijusių su leiboristų parlamentarės J.Cox nužudymu.

Th.Mairas turėtų stoti prieš Londono centrinį teismą vėliau šeštadienį.

„Mes jau apkaltinome tą vyrą žmogžudyste, sunkiu kūno sužalojimu, šaunamojo ginklo laikymu ketinant atlikti

nusikaltimą, kuriam būtina kaltinamoji išvada, taip pat puolamojo ginklo turėjimu“, – sakė jis.

„52-ejų Thomas Mairas iš Berstolo stos prieš Vestminsterio magistrato teismą šiandien“, – pridūrė N.Wallenas.

Ministras pirmininkas Davidas Cameronas ir leiboristas opozicijos lyderis Jeremy Corbynas penktadienį Berstole padėjo gėlių prie J. Cox paminėti skirtos vietos.

„Kai matome neapykantą, kai matome susiskaldymą, kai matome netoleranciją, privalome išguiti ją iš mūsų politikos, iš mūsų gyvenimo ir iš mūsų bendruomenių, – sakė britų premjeras. – Šiandien mūsų tauta yra pagrįstai šokiruota.“

Užuojautą išreiškė ir B.Obama

Baltieji rūmai pranešė, kad JAV prezidentas išreiškė užuojautą J. Cox vyrui ir gyrė jos „nesavanaudiška tarnybą“. Skelbiama, kad B. Obama paskambino Brendanui Coxui iš prezidentinio lėktuvo.

„Prezidentas Obama išreiškė nuoširdžiausią užuojautą visų Amerikos žmonių vardu ponui Coxui ir jo dviem mažiems vaikams, taip pat jos draugams, kolegoms ir jos rinkėjams, – teigiama Baltųjų rūmų pranešime. – Prezidentas pabrėžė, kad pasaulis yra gera vieta dėl jos nesavanaudiškos tarnybos kitiems ir kad negalima pateisinti tokio baisaus nusikaltimo, atėmusio iš šeimos, bendruomenės ir tautos atsidavusios žmonos, motinos ir valstybės tarnautojos.“

Už Britanijos narystę Europos Sąjungoje agitavusi ir Sirijos pabėgėlius ginusi J. Cox buvo nužudyta vos už kelių kilometrų nuo savo gimtinės.

Nužudymo liudininkas 56 metų Hichemas Ben Abdallah agentūrai AFP sakė, kad girdėjo du šūvius ir matė, kaip J. Cox parkrito.

„Jos veidas buvo visas kruvinas“, – pasakojo vyras.

Skelbiama, kad J. Cox vardu sukurtam fondui jau paaukota daugiau nei 200 tūkst. svarų, kurie bus panaudoti paremti jai artimas labdaros organizacijas.

Pagerbė prie parlamento

Šimtai žmonių penktadienio vakarą susirinko prie Britanijos parlamento rūmų Londone, kur padėjo gėlių ir uždegė žvakių ir pagerbė J. Cox atminimą tylos minute. Čia buvo ir buvęs Leiboristų partijos vadovas Edas Milibandas su keliais bendrapartiečiais.

„Ji suteikdavo balsą bebalsiams, ypač įtrauktiems į karą ir konfliktus. Ji pasipriešindavo priespaudai visur, kur ją matė. Ji propagavo vienybę, o ne susiskaldymą“, – sakė jis.

J. Cox yra pirmoji nužudyta moteris parlamentarė šalies istorijoje. Paskutinį kartą savo pareigas einantis parlamento narys – Ian Gow – žuvo sprogus automobilyje padėtai bombai 1990 metais. Jį nužudė Airijos respublikonų partija.

J. Cox su vyru ir dviem penkerių ir trejų metų vaikais gyveno gyventi pritaikytoje baržoje Londone, prišvartuotoje Temzės upėje netoli Tauerio tilto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.