Parlamentarės nužudymas turės įtakos referendume dėl „Brexit“

Jungtinės Karalystės parlamentarės Jo Cox nužudymas sukrėtė visą šalį. Spėjama, kad šios dviejų vaikų motinos ir pabėgėlių teisių aktyvistės mirtis turės įtakos ir britų apsisprendimui referendume.

Žmonės degė žvakes ir nešė gėles pagerbdami nužudytos J.Cox atminimą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Žmonės degė žvakes ir nešė gėles pagerbdami nužudytos J.Cox atminimą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jun 18, 2016, 9:23 PM, atnaujinta May 21, 2017, 8:49 AM

„Jo tikėjo, kad pasaulis gali būti geresnis, ir dėl to kasdien kovojo su didele energija ir užsidegimu, kuris galbūt būtų varginęs daugumą žmonių, – kalbėjo nužudytos parlamentarės sutuoktinis Brendanas Coxas. – Šiandien ji labiausiai norėtų dviejų dalykų: kad mūsų du brangūs vaikai būtų apsupti meilės ir kad mes visi susivienytume prieš neapykantą, kuri ją pražudė.“

41 metų J.Cox, opozicinės Leiboristų partijos parlamentarė, Jungtinės Karalystės pasilikimo Europos Sąjungoje (ES) šalininkė ir pabėgėlių teisių aktyvistė, buvo pašauta ir subadyta peiliu ketvirtadienį savo rinkimų apygardoje Jorkšyre Šiaurės Anglijoje.

Prabėgus kelioms valandoms nuo išpuolio, ligoninėje moters gyvybė užgeso.

Šis išpuolis, įvykęs likus mažiau nei savaitei iki referendumo, kuriame paaiškės Jungtinės Karalystės sprendimas dėl narystės ES, sudrebino abi kampanijos puses.

Užpuolikas – neonacis?

Išpuolis įvyko Birstole, dideliame jos rinkimų apylinkės kaime. Tai atsitiko prie bibliotekos, kur ji rengdavo susitikimus su rinkėjais.

Į ją triskart šovė ir kelis kartus peiliu dūrė 52 metų britas Tommy Mairas šaukdamas: „Jungtinė Karalystė pirmiausia.“ Po išpuolio vyras buvo suimtas.

Teigiama, kad parlamentarės žudikas buvo „uolus JAV veikiančio neonacių judėjimo šalininkas“.

Remiantis dokumentais, gautais organizacijos „Southern Poverty Law Center“, T.Mairas buvo uolus Nacionalinio aljanso, kuris anksčiau ne vieną dešimtmetį buvo svarbiausia neonacių organizacija JAV, šalininkas.

Nužudymo motyvus ir vyro psichinę būklę dabar tirs policija, tačiau atrodo, kad vyras prieštaravo J.Cox raginimams pasilikti Bendrijoje.

Paveiks referendumo rezultatą?

Ir Jungtinės Karalystės narystės ES šalininkų, ir priešininkų stovyklos paskelbė, kad iš pagarbos kuriam laikui sustabdys savo kampanijas.

Vidaus reikalų sekretorė Theresa May tvirtino, kad šis žingsnis teisingas: „Mus visus vienija didelis liūdesys dėl vienos šviesiausių ir populiariausių kolegių Vestminsteryje.“

O interneto komentatoriai jau kelia klausimus, ar kampanijos, kurioje buvo itin akcentuojami migracijos klausimai, tonas skaldė visuomenę.

Spėjama, kad politikės nužudymas gali paveikti ir ketvirtadienį rengiamo referendumo rezultatą.

Analitikai prognozuoja, kad pasklidusi informacija apie J.Cox nužudžiusio vyro šūkaliotus išstojimą iš ES palaikančios stovyklos šūkius gali turėti įtakos referendumo rezultatui – nusverti jį į pasilikti Bendrijoje skatinančiųjų pusę.

Dienraštis „The Times“ pranešė, kad J.Cox pastaruoju metu buvo užversta neapykantą kurstančiais elektroniniais laiškais, o prieš tris mėnesius jų padaugėjo tiek, kad policija svarstė apie politikės apsaugos sustiprinimą, tačiau to nepadaryta.

Kalbėjo jautriais klausimais

Į Parlamentą leiboristė J.Cox buvo išrinkta 2015-ųjų gegužę per visuotinius rinkimus ir nuo tada jos balsas jautriausiais politikos klausimais buvo girdimas dažnai.

Ji buvo iškili agitatorė už pabėgėlių teises ir kartą Parlamente rėžė įspūdingą kalbą apie Alepo krizę.

Politikė buvo viena iš neseniai suformuotos įvairių partijų parlamentinės grupės Sirijos reikalais pirmininkų.

J.Cox taip pat dirbo parlamentinėse grupėse, nagrinėjusiose Palestinos, Pakistano, Kašmyro ir Jorkšyro ekonomikos klausimus.

Kaip ir dauguma leiboristų partijos parlamentarų, ji agitavo už tai, kad Jungtinė Karalystė liktų Europos Sąjungoje balsuojant referendume birželio 23 dieną.

Politikė buvo viena ryškiausių Leiboristų partijos kylančių žvaigždžių – partija dėjo daug vilčių į protingą, drąsią ir populiarią politikę. (BBC, AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.