Jaunos Romos merės pergalė – smūgis politikos galiūnams

Valdančiosios Italijos partijos politikus iš postų verčia naujokai, prabilę apie korupciją ir prastą miestų valdymą. Populistų kandidatė užėmė ir vieną svarbiausių šalyje – Romos mero – krėslą.

V.Raggi – pirmoji moteris, kuri buvo išrinkta Italijos sostinės mere.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
V.Raggi – pirmoji moteris, kuri buvo išrinkta Italijos sostinės mere.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jun 21, 2016, 8:31 AM, atnaujinta May 21, 2017, 4:01 AM

Virginia Raggi tapo pirmąja moterimi, valdysiančia Italijos sostinę, o jos partijos „Penkių žvaigždučių judėjimas“ pergalė sudavė smūgį premjero Matteo Renzi vadovaujamiems demokratams.

37 metų teisininkė prieš kelis mėnesius buvo visai nežinoma, tačiau dabar ji iškovojo du trečdalius balsų ir paliko užnugaryje Demokratų partijos kandidatą Roberto Giachetti.

V.Raggi, užsitikrinusi 67 proc. rinkėjų paramą, dvigubai aplenkė savo varžovą.

Tačiau pastarasis pasidavė praėjus vos valandai nuo balsavimo pabaigos: pamatęs, kad suskaičiavus vos pusę balsų V.Raggi jį gerokai lenkia, R.Giachetti pripažino pralaimėjimą ir palinkėjo varžovei sėkmės.

„Aš būsiu visų romiečių merė. Prasideda nauja era – miesto institucijoms grąžinsiu teisingumą ir skaidrumą po dviejų blogo valdymo dešimtmečių“, – pažadėjo V.Raggi.

O darbo merei netrūks. Mat dabartinė Romos skola siekia 13 mlrd. eurų – o tai yra dvigubai daugiau nei metinis miesto biudžetas.

Romiečiai keikia duobes keliuose, šiukšlių krūvas, viešojo transporto trikdžius ir gyvenamųjų vietų trūkumą. Romos niekas nevaldo jau nuo spalio, kai dėl išlaidų skandalų atsistatydino Demokratų partijos deleguotas meras Ignazio Marino.

Korupcija ir aukštų valdžios pareigūnų vagiliavimo skandalai taip pat prisidėjo prie miestiečių nusivylimo.

Pasipiktinimu, kuris kilo paaiškėjus, kad merijos darbuotojams iš valstybės biudžeto pavyko neteisėtai pasisavinti milijonus eurų, pasinaudojo ir V.Raggi. Ji pažadėjo iš Romos išguiti mafijos kapitalą.

Komiko Beppe Grillo įkurto judėjimo pergalės neapsiribojo Amžinuoju miestu – iškovotas ir Turino mero postas.

Jį, visiškai netikėtai nurungusi demokratų kandidatą, užėmė kita „Penkių žvaigždučių judėjimo“ politikė Chiara Appendino.

Demokratai išsaugojo Italijos finansų sostinės Milano ir Bolonijos valdžią.

Tačiau euroskeptikai žvelgia toliau ir ketina naudotis iškovotais merų postais tam, kad pasiruoštų 2018 m. parlamento rinkimams, kuriuose mėgins užimti pagrindinės opozicijos partijos vaidmenį.

Per ekonominę krizę susikūrusiai partijai jau 2013 metais pavyko gauti ketvirtadalį balsų, bet iki šiol „Penkių žvaigždučių judėjimas“ buvo laikomas protestuojančių naujokų politine jėga.

Regis, dabar populistų pasiūlymai bus vertinami rimčiau: siekiai sukurti visuotinę paramos vargšams sistemą, sugriežtinti bausmes už mokesčių slėpimą, privatizuoti valstybės įmones ir sumažino mokesčius smulkiajam verslui.

O Romoje V.Raggi jau dabar žada pokyčius, kurie valdančiuosius išmuš iš vėžių. Naujoji merė priešinasi M.Renzi planams siekti teisės Romoje surengti 2024 metų olimpines žaidynes.

Pasak V.Raggi, kol Romos rotušės mechanizmas nėra išvalytas – jame tebeklesti korupcija, statybos ir kiti pasirengimo olimpiadai darbai paskatintų tik dar didesnį kyšininkavimą. (BBC, AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.