Leiboristų partijoje – sumaištis, lyderis raginamas trauktis

J.Corbynas, kaip ir konservatorių premjeras Davidas Cameronas, ragino šalies žmones palaikyti tolesnę narystę Bendrijoje.

Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas.<br>AP nuotr.
Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf

Jun 26, 2016, 11:10 AM, atnaujinta May 20, 2017, 3:39 PM

Vos prieš dieną J.Corbynas atleido šešėlinės vyriausybės užsienio reikalų sekretorių Hilary Benną.

Be to, jo laukia balsavimas dėl nepasitikėjimo – jo partijos nariai kaltina lyderį „geibiai veikus“ ES referendumo metu.

„Telefoninio pokalbio su Jeremy metu sakiau jam, kad praradau pasitikėjimą jo gebėjimu vadovauti partijai, o jis mane atleido“, – kalbėjo H. Bennas.

Ketvirtadienio referendumo metu leiboristų partija patvirtino esanti už narystę ES, tačiau gyventojai pasirinko pasitraukti.

Taip pat atsistatydinanti šešėlinės vyriausybės sveikatos apsaugos ministrė savo paskyroje „Twitter“ kalbėjo „sunkia širdimi šį rytą atsistatydinusi iš šešėlinio kabineto“. Savo laiške leiboristų lyderiui politikė rašė: „Mūsų šaliai reikalinga efektyviai veikianti opozicija, galinti viešai priversti pripažinti vyriausybę padarius klaidų.“ 

J.Corbynas, kaip ir konservatorių premjeras Davidas Cameronas, ragino šalies žmones palaikyti tolesnę narystę Bendrijoje.

D.Cameronas tapo pirmąja auka po pralaimėjusios „Pasilikti“ kampanijos: penktadienio rytą, kai paaiškėjo, kad Britanija 52 proc. prieš 48 proc. balsų pareiškė esanti už išstojimą iš ES, premjeras sakė, jog atsistatydins.

Tuo metu sekmadienį paryčiais J.Corbynas paskelbė pašalinęs šešėlinį užsienio reikalų užsienio reikalų sekretorių Hilary Benną, kuris ragino partijos narius atsistatydinti, jeigu leiboristų lyderis neatsisakys savo posto.

Vienas leiboristų atstovas sakė, kad J.Corbynas „prarado pasitikėjimą“ H.Bennu, nurodė BBC.

Leiboristų lyderiui – kaltinimai dėl rezultato

Du leiboristai įstatymų leidėjai šeštadienį pasiūlė balsuoti už nepasitikėjimą opozicijos lyderiu, perteikdami daugelio deputatų jaučiamą pyktį, didėjant suvokimui, kokie gali būti vadinamojo „Brexit“ referendumo padariniai.

J.Corbynas buvo kaltinamas, kad pralaimėjo referendumą nesugebėjęs sutelkti partijos rinkėjų branduolio – darbininkų klasės, kurios daugiau negu trečdalis narių (37 proc.) nepaisė savo partijos raginimo ir palaikė pasitraukimą iš ES per ketvirtadienį vykusį istorinį referendumą.

J.Corbynas nesureikšmino raginimo surengti jam interpeliaciją, bet šis klausimas tikriausiai bus pagrindinis per pirmadienį vyksiantį Leiboristų partijos parlamentinės frakcijos posėdį.

Kad būtų surengtas balsavimas dėl nepasitikėjimo, jam turi pritarti bent 20 proc. iš 229 leiboristų įstatymų leidėjų. Jeigu taip nutiktų, J.Corbyno likimą spręstų partijos nariai, kurie iškėlė šį veteraną socialistą į savo lyderio postą pernai rugsėjį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.