Kas pakeis D. Cameroną premjero poste?

Teisingumo sekretorius vėliau atsiprašė dėl to pareiškimo.

Jungtinės Karalystės teisingumo ministras Michaelas Gove'as, iškilus kampanijos už Jungtinės Karalystės pasitraukimą iš Europos Sąjungos („Brexit“) veikėjas, ketvirtadienį netikėtai paskelbė sieksiantis pakeisti premjero poste Davidą Cameroną.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės teisingumo ministras Michaelas Gove'as, iškilus kampanijos už Jungtinės Karalystės pasitraukimą iš Europos Sąjungos („Brexit“) veikėjas, ketvirtadienį netikėtai paskelbė sieksiantis pakeisti premjero poste Davidą Cameroną.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf,

2016-06-30 12:56, atnaujinta 2017-05-20 06:10

„Nenoromis padariau išvadą, kad Borisas negali užtikrinti lyderystės arba suburti komandos priešakyje laukiančiai užduočiai (spręsti). Dėl to nusprendžiau iškelti savo kandidatūrą į lyderio postą“, – sakoma jo pranešime.

Šis pareiškimas tapo tarsi perkūnas iš giedro dangaus buvusiam Londono merui B.Johnsonui, kuris, kaip tikimasi, iškels savo kandidatūrą vėliau ketvirtadienį.

„Aš pakartotinai sakiau, kad nenoriu būti ministru pirmininku. Tai visada buvo mano požiūris. Bet nuo praėjusio ketvirtadienio įvykiai ėmė mane smarkiai spausti“, – aiškino M.Gove'as.

Buvęs švietimo ministras pažymėjo, kad sensacingas ketvirtadienio balsavimas pasitraukti iš ES parodė, jog britai nori „atkurti demokratinę imigracijos kontrolę ir leisti savo pinigus nacionaliniams prioritetams, tokiems kaip sveikata, švietimas ir mokslas, užuot atidavus juos Briuseliui“.

„Jie atmetė įprastą politiką ir įprastą vyriausybę. Jie nori naujos prieigos dėl to kaip valdyti šią šalį“, – pridūrė jis.

M.Gove'as buvo minimas kaip potencialus iždo kancleris tikėtinoje B.Johnsono vyriausybėje, bet dabar klostosi palankesnė padėtis vidaus reikalų sekretorei Theresai May, kuri ketvirtadienį irgi paskelbė sieksianti pakeisti atsistatydinti nusprendusį D.Cameroną.

M.Gove'as – vienas iš kelių kandidatų, kurie, kaip prognozuojama, varžysis dėl partijos lyderio posto. Konservatorių įstatymų leidėjai iš šio rato išrinks du kandidatus, iš kurių vienas bus išrinktas partijos pirmininku per visuotinį narių, kurių yra apie 150 tūkst., balsavimą.

Tikėtina, kad rinkimų rezultatai bus paskelbti rugsėjo 9 dieną.

Šiuo metu Konservatorių partijos nariai labiau linkę palaikyti Th.May (37 proc.) negu B.Johnsoną (27 proc.), rodo ketvirtadienį viešosios nuomonės tyrimo agentūros „YouGov“ paskelbti apklausos rezultatai.

Teisingumo ministras palaikė glaudžius ryšius su D.Cameronu, bet jo sprendimas nepaisyti vyriausybės vadovo pozicijos ir agituoti už „Brexit“ premjerui buvo skaudus smūgis.

48 metų buvęs žurnalistas tapo rimtesniu ir racionalesniu pasitraukimo iš ES šalininkų kampanijos veidu.

Tačiau jo reputacija pablogėjo, kai M.Gove'as, kalbėdamas apie ekonomikos ekspertus, perspėjančius dėl „Brexit“ padarinių, prilygino juos naciams, kurie kritikavo fiziką Albertą Einsteiną 4-ame dešimtmetyje.

Teisingumo sekretorius vėliau atsiprašė dėl to pareiškimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?