Po „Brexit“ britų politikų kova dėl teisės vadovauti šaliai

„Kur jūs buvot?“ 

Britų politikų gretose verda karštos diskusijos.<br>AP nuotr.
Britų politikų gretose verda karštos diskusijos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf

Jun 30, 2016, 8:04 AM, atnaujinta May 20, 2017, 7:17 AM

Vidaus reikalų sekretorė Theresa May, kuri palaikė tolesnę narystę ES, bet buvo ne itin žinoma, paskelbė sieksianti pakeisti ministrą pirmininką Davidą Cameroną, kuris po referendumo paskelbė ketinantis atsistatydinti. 

„Po praeitą savaitę įvykusio referendumo mūsų šaliai reikia stiprios, išbandytos vadovybės, kuri mus vestų per šį ekonominio ir politinio netikrumo laikotarpį, taip pat derėtųsi dėl geriausių įmanomų sąlygų, mums paliekant Europos Sąjungą“, – Th.May rašo dienraščio „The Times“ paskelbtame straipsnyje. 

69 metų politikės pagrindinis varžovas dėl Konservatorių lyderio posto – buvęs Londono meras ir pasitraukimo iš kampanijos vėliavnešys Borisas Johnsonas, kuris savo ketinimą perimti D.Camerono postą tikriausiai paskelbs ketvirtadienį. 

Pretendentai turi savo ketinimus paskelbti iki 11 val. Grinvičo (14 val. Lietuvos) laiku. Tikėtina, kad į partijos vadovo postą taip pat kandidatuos darbo ir pensijų ministras Stephenas Crabbas bei dešiniųjų pažiūrų buvęs gynybos ministras Liamas Foxas. 

D.Cameronas pareiškė, kad palieka savo įpėdiniui uždavinį iš naujo derėtis dėl ryšių su ES po to, kai rinkėju apsisprendimas palikti Bendriją sukėlė sumaištį rinkose, nusmukdė svaro kursą ir paskatino ekonomistus pabloginti šalies ūkio augimo prognozes. 

Naujasis Konservatorių lyderis turėtų pradėti darbą iki rugsėjo pradžios. Jam teks spręsti, kad reikia paskelbti pirmalaikius rinkimus, siekiant visuomenės mandato. 

Tačiau ES taip pat yra spaudžia Jungtinę Karalystę neatidėliojant oficialiai paskelbti apie savo ketinimus pasitraukti iš bloko pagal ES sutarties 50-ąjį straipsnį. 

Europos lyderiai, norintys, kad Jungtinės Karalystės pavyzdys nepaskatintų kitų prieš ES nukreiptų judėjimų žemyne, perspėjo, kad JK negalės pasirinkti vien pačių palankiausių „skyrybų“ sąlygų. 

„Kur jūs buvot?“ 

JK pagrindinėje opozicinėje Leiboristų partijoje po referendumo taip pat kilo sąmyšis, kai įstatymų leidėjai užsimojo nušalinti kairiųjų pažiūrų lyderį Jeremy Corbyną, nors šis maištas atrodo vangokas. 

Aukštas pareigas užimanti leiboristų įstatymų leidėja Angela Eagle, kaip prognozuojama, paskelbs sieksianti pakeisti J.Corbyną partijos pirmininko poste, kai lyderis atsisakė atsistatydinti, nors pralaimėjos parlamentinės frakcijos balsavimą dėl pasitikėjimo. 

67 metų J.Corbynas buvo kritikuojamas dėl esą nepakankamų pastangų įtikinti JK likti ES nare, o kai kurie jo buvęs sąjungininkai netgi užsiminė, kad leiboristų lyderis prijaučia euroskeptikų stovyklą. 

Per trečiadienį vykusį mitingą prie vieno universiteto Londone, vienas dalyvis sušuko: „Na, o kaip Europa, Jeremy? Kur jūs buvot, kai mums jūsų reikėjo?!“ – bet galiausiai jo žodžius nustelbė švilpimas. 

„Išgyvename labai įdomų politinį laikotarpį mūsų šalyje. Jaučiuosi labai pagerbtas, kad buvau išrinktas vadovauti Leiboristų partijai praeitais metais“, – J.Corbynas sakė džiūgaujantiems jauniesiems aktyvistams, sudarantiems jo šalininkų branduolį. 

„Šis mandatas buvo suteiktas šimtų tūkstančių paprastų žmonių... Labai didžiuojuosi, atlikdamas šį darbą“, – pridūrė jis. 

Nors leiboristai įstatymų leidėjai pareiškė nepasitikėjimą savo lyderiu 172 balsais prieš 40, J.Corbynas tvirtina, kad juo tebepasitiki eiliniai partijos nariai ir kad jis kovos su bet kokiu iššūkiu jo vadovavimui, kurį laiko labiau dešiniosios pakraipos elementų partijoje sąmokslu. 

Buvusi pensijų ministrė A.Eagle pasitraukė iš J.Corbyno atstovės verslo politikai pareigų kartu su virtine kitų leiboristų šešėlinio kabineto narių. 

Neramumai abiejose partijose ketvirtadienį pateko į žiniasklaidos pirmuosius puslapius. 

„Dabar vyksta pilietinis karas“, – pareiškė laikraštis „Daily Mirror“, istoriškai palaikantis leiboristus, savo pirmame puslapyje išspausdinęs J.Corbyno nuotrauką. 

„Borisas: noriu būti jūsų premjeras“, – rašo euroskeptiškasis „Daily Express“, o „The Times“ skelbė: „May: aš iš naujo suvienysiu JK.“ 

Th.May yra žinoma dėl savo griežtos pozicijos imigracijos klausimais, kurie buvo itin svarbi tema per „Brexit“ kampaniją, nes atsiskyrimas nuo ES laikomas galimybe sumažinti į JK atvykstančių migrantų srautą. 

Vis dėlto išpildyti tą pažadą gali būti sunku. 

Kad galėtų toliau naudotis didžiule ES vieningąja rinka, turinčia 500 mln. gyventojų, šalis „privalo sutikti su visomis keturiomis laisvėmis, įskaitant (Bendrijos piliečių) judėjimo laisvę“, trečiadienį per spaudos konferenciją sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.