Naujasis Filipinų prezidentas paragino išžudyti narkomanus

Prieštaringai vertinamas Rodrigo Duterte oficialiai buvo prisaikdintas Filipinų prezidentu ketvirtadienį. Pirmoje savo prezidentinėje kalboje R.Duterte buvo santūrus, tačiau vėliau prisiekė išnaikinti narkotikų prekeivius ir ragino filipiniečius išžudyti visus narkomanus, rašo „The Guardian“.

Naujasis Filipinų prezidentas R.Duterte ragino šalies gyventojus žudyti narkomanus ir žadėjo išžudyti narkotikų prekeivius.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Naujasis Filipinų prezidentas R.Duterte ragino šalies gyventojus žudyti narkomanus ir žadėjo išžudyti narkotikų prekeivius.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Naujasis Filipinų prezidentas R.Duterte teigė, kad būtina spręsti korupcijos ir prekybos kvaišalais problemas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Naujasis Filipinų prezidentas R.Duterte teigė, kad būtina spręsti korupcijos ir prekybos kvaišalais problemas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 1, 2016, 2:51 PM, atnaujinta May 20, 2017, 3:38 AM

20 metų Davao miesto mero postą užėmęs 71-metis R.Duterte laimėjo gegužę vykusius rinkimus, nes žadėjo paskelbti karą nusikalstamumui ir žudyti įtariamus nusikaltėlius. R.Duterte populiarumo sulaukė dėl to, kad akiplėšiškai kritikavo Filipinų elitą ir dabartinę valdžią.

Naujasis prezidentas buvo prisaikdintas prezidento rūmuose, kur skaitė nuosaikią, neiššaukiančią kalbą, tačiau po to jis apsilankė viename Manilos lūšnyne, kur priešais pusės tūkstančio žmonių minią pradėjo laidyti aršius grasinimus nužudyti narkotikų prekeivius.

„Tie kalės vaikai žudo mūsų atžalas, – apie narkotikų prekeivius kalbėjo naujasis Filipinų prezidentas. – Perspėju jus, nedarykite to, net jei esate policininkas, nes aš jus tikrai nužudysiu.“

„Jei pažįstate narkomanų, pirmyn – nužudykite juos patys, nes versti tai padaryti jų tėvus sukeltų per daug skausmo“, – šalies piliečius ragino Filipinų lyderis.

Anot R.Duterte, kai kurie policininkai buvo užsiėmė narkotikų prekyba. Prezidentas taip pat dar kartą pabrėžė, kad žmonėms apsimokėtų įkurti laidojimo namus, nes esą ateityje padaugės lavonų.

„Garantuoju jums, kad nebankrutuosite, – aiškino R.Duterte. – Jei sulėtės jūsų verslas, aš pasikalbėsiu su policija, kad ji dirbtų sparčiau ir padėtų jums užsidirbti.“

Ragino teisingumą vykdyti patiems

Anksčiau kalboje prezidento rūmuose naujasis Filipinų vadovas perspėjo, kad kol jis bus poste ateinančius šešerius metus bus sunku.

„Kelionė bus sudėtinga, bet kviečiu vis tiek prie manęs prisijungti, – kalbėjo prezidentas. – Mūsų šalyje yra problemų, kurias reikia staigiai išspręsti: korupcija vyriausybėje, nusikalstamumas gatvėse, visuomenėje paplitusi nelegali prekyba narkotikais ir tvarkos bei teisingumo nunykimas.“

R.Duterte anksčiau apibūdino kaip įsivaizduoja kovą prieš nusikalstamumą ir pabrėžė, kad siektų vėl įteisinti 2006 metais uždraustą mirties bausmę.

Jis taip pat žadėjo sunaikinti pietinėje Džolo saloje esančius musulmonų ekstremistus ir leisti teisėsaugos pareigūnams mirtinai sušaudyti nusikaltėlius.

Taip pat filipiniečiai buvo raginami patys savo rankomis nužudyti įtariamus nusikaltėlius, o policininkams už kiekvieną nužudytą narkotikų prekeivį būtų skiriamos premijos.

Kai vyko prezidento rinkimų kampanija R.Duterte tikino, kad dėl to žūtų 100 tūkst. žmonių, jų lavonai būtų sumesti į Manilos įlanką, o ten gyvenančios žuvys dėl to nutuktų.

Sugebės susitaikyti su pasauliu?

Naujasis šalies prezidentas buvo apkaltintas ryšiais su savarankiškai veikiančiais Davao nusikaltėlių žudikų būriais, kurie jau yra nužudę daugiau nei tūkstantį žmonių.

Kai kurios žmogaus teisių organizacijos nuogąstavo, kad kai Filipinų vadovo postą užims R.Duterte šalyje išaugs skaičius žmonių, kurie teisingumą vykdys patys ir žudys įtariamus nusikaltėlius.

Kampanijos metu R.Duterte ginčijosi su pasiuntiniais iš JAV ir Australijos, nes šie jam pareiškė kritiką dėl juoko apie tai, kad jis norėjo išprievartauti australę misionierę, kuri buvo išžaginta ir nužudyta vykus Davao kalėjimo riaušėms. Po rinkimų R.Duterte taip pat pasmerkė ir Jungtines Tautas (JT).

„Velniop jus, JT, jūs net negalėjote išspręsti skerdynių Artimuosiuose Rytuose, – organizaciją peikė R.Duterte. – JT nepakėlė nei piršto Afrikoje, kai buvo skerdžiami juodaodžiai. Visi užsičiaupkite.“

Tačiau ketvirtadienį R.Duterte pasaulio tautoms siuntė nuosaikesnę ir ramesnę žinią.

„Leiskite man dar kartą pabrėžti, kad Filipinų Respublika gerbs sutartis ir tarptautinius įsipareigojimus“, – kalbėjo šalies lyderis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.