Priekabiautojai paryžietes verčia dengti kojas ir iškirptes

Pusė apklaustų prancūzių prisipažino dažniau pasirenkančios kelnes vietoj sijono, jei ketina keliauti viešuoju transportu. Taip moterys priverstos elgtis, nes baiminasi priekabiavimo.

Prancūzės metro vengia rodyti kojas, kad išvengtų nepageidaujamų priekabių.<br>„123rf.com“ nuotr.
Prancūzės metro vengia rodyti kojas, kad išvengtų nepageidaujamų priekabių.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jul 1, 2016, 3:15 PM, atnaujinta May 20, 2017, 3:27 AM

Prancūzių baimės pagrįstos, nes devynios moterys iš dešimties prisipažino metro patyrusios priekabiavimą – vyrai joms švilpavo, laidė nepadorius juokelius, įžeidimus ar klausimus, grasino.

Nacionalinės viešojo transporto naudotojų federacijos atlikta apklausa atskleidė, kad moterys stengiasi prisidengti iškirptę, jeigu važiuoja metro, autobusu ar traukiniu.

Be to, pusė moterų išvis vengia važinėti viešuoju transportu vakarais, kad išvengtų nepageidaujamo vyrų dėmesio.

„Seksualinio priekabiavimo problema viešajame transporte be reikalo supaprastinama. Skaičiai sukrečia ir, nors tai vyksta ir kitose šalyse, užsienietės pastebi, kad Paryžiuje tai pasitaiko dažniau“, – teigė moterų teisių gynimo organizacijos „Osez le Feminisme“ atstovė Margaux Collet.

Dar labiau liūdina tai, kad 86 proc. moterų teigė patyrusios priekabiavimą stebint aplinkiniams, tačiau jie nieko dėl to nedarė.

„Vyrai Paryžiuje sau leidžia labai daug. Jiems nesvarbu, kaip jų elgesys verčia jaustis kitus, – „The Local“ pasakojo savo tapatybės nenorėjusi atskleisti 26 metų moteris. – Kartais net perlipu į kitą vagoną, jeigu pamatau daug vyrų. Nenoriu rizikuoti.“

Mergina teigė, jog vyrai persėda arčiau, kad pakalbintų, o kartais, ypač būdami neblaivūs, jie mėgina moteris sugriebti už rankos ar sėdmenų.

„Tačiau niekas apie tai nepraneša policijai, nes toks jausmas, kad Paryžiuje tai – normalu“, – pripažino prancūzė.

Prancūzijos valdžia pradėjo ne vieną kampaniją, kuria siekė atkreipti dėmesį į šią problemą, bet priekabiavimo atvejų nemažėja. („The Local“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.