Vakarų diplomatai Maskvoje skundžiasi persekiojimu

Rusijos saugumo ir žvalgybos pareigūnai priekabiauja prie Vakarų diplomatų. Taip pareiškė Vašingtonas, įteikęs Rusijai perspėjimą dėl netinkamo elgesio su JAV ambasados Maskvoje darbuotojais.

JAV ambasados Maskvoje darbuotojai patiria Rusijos pareigūnų spaudimą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
JAV ambasados Maskvoje darbuotojai patiria Rusijos pareigūnų spaudimą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jul 1, 2016, 6:15 PM, atnaujinta May 20, 2017, 3:17 AM

Įtampa, kurią patiria Rusijoje dirbantys JAV diplomatinio korpuso atstovai, tapo tokia nepakeliama, kad dėl šios problemos jau kreiptasi į patį Rusijos prezidentą.

Pastarąjį kartą apie Maskvoje reziduojančių Amerikos diplomatų patiriamą spaudimą JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry kalbėjosi su prezidentu Vladimiru Putinu dar kovo 24 dieną. Bet padėtis nepagerėjo.

„Mes matome, kad tokie veiksmai tik stiprėja, ir žiūrime į tai rimtai“, – sakė JAV valstybės departamento atstovė Elizabeth Trudeau.

Ji tvirtino, jog prie Vakarų diplomatų kabinėjasi Rusijos saugumo agentai ir kelių policininkai. Tai esą trunka jau dvejus metus ir incidentų vis daugėja.

Anot E.Trudeau, tokiu elgesiu skundžiasi ne tik JAV, bet ir kitų Vakarų ambasadų, įsikūrusių Maskvoje, diplomatai.

Teigiama, kad Rusijos saugumo pareigūnai netgi buvo įsiveržę į JAV ambasados darbuotojų namus, naršė po jų asmeninius daiktus, perstumdė baldus.

Dienraštyje „The Washington Post“ skelbta, kad buvo nužudytas vieno diplomato augintinis.

„Priimančios valstybės valdžios priekabiavimas prie JAV diplomatų, kuris vyksta Rusijoje, yra ilgalaikė problema“, – tvirtino E.Trudeau.

Ji teigia, kad priešiškumo sustiprėjimas sietinas su Vakarų sankcijomis, kurios pritaikytos Maskvai dėl veiksmų Ukrainoje.

Savo ruožtu Maskva žeria kaltinimus Vašingtonui: esą ir Rusijos diplomatai, reziduojantys JAV, susiduria su didžiuliu priešiškumu.

Praėjusią savaitę Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova tikino, kad „JAV veikianti Rusijos ambasada ir konsulatai patiria didžiulį spaudimą“.

Pasak M.Zacharovos, diplomatinių Rusijos įstaigų darbuotojai „nuolatos tampa JAV slaptųjų tarnybų provokacijų objektais, susiduria su kliūtimis mezgant ryšius ir kitokiais apribojimais“.

Tačiau JAV valstybės departamento atstovė E.Trudeau atmetė Maskvos kaltinimus kaip neturinčius pagrindo ir tikino, kad apribojimai, galiojantys Rusijos diplomatams, pagal bendrą susitarimą taikomi ir amerikiečiams.

Apie patirtą spaudimą neseniai prabilo ir buvęs JAV ambasadorius Rusijoje Michaelas McFaulas. Jis pasakojo, jog tuo metu, kai su šeima gyveno Maskvoje, jie buvo nuolatos persekiojami saugumo agentų, kurie norėjo, kad ambasadorius žinotų, jog yra nuolat stebimas.

Diplomatas teigė, kad toks persekiojimas ir priekabės sustiprėjo Vakarams įvedus sankcijas.

„Rusijai įsiveržus į Ukrainą, reikalai dar labiau pablogėjo, – prisiminė buvęs JAV ambasadorius Rusijoje. – Mes, ambasados darbuotojai, jautėmės apsupti priešų.“ (BBC, CNN, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.