Belgija turėjo svarbios informacijos apie Paryžiaus atakų dalyvį

Belgijos institucijos

Belgija turėjo svarbios informacijos apie Paryžiaus atakų dalyvį.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Belgija turėjo svarbios informacijos apie Paryžiaus atakų dalyvį.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2016, 7:23 AM, atnaujinta May 19, 2017, 11:41 PM

Prancūzijos policija patikrino Salaho Abdeslamo dokumentus poste prie sienos su Belgija kitą rytą po lapkričio 13-osios atakų Paryžiuje, per kurias žuvo 130 žmonių, bet po pusvalandžio jį paleido, nes tas vyras nebuvo įtrauktas į įtariamųjų sąrašą.

Praėjus kiek ilgiau negu valandai po to Belgijos pareigūnai informavo Prancūziją, kad S.Abdeslamas palaikė ryšius su džihadistais, todėl buvo duotas nurodymas jį suimti. Tačiau tuomet įtariamasis jau buvo seniai dingęs.

„Belgijos institucijoms buvo žinoma, kad Salahas Abdeslamas priklauso džihado judėjimui; kodėl šios informacijos nebuvo faile?“ – klausė įstatymų leidėjas Sebastienas Pietrasanta , kuris yra parlamento komisijos, tiriančios kruviniausią kada nors Prancūzijoje įvykdytą teroro ataką, pranešėjas.

„Prancūzijos žandarai vykdė įprastą procedūrą; jie netgi buvo uolesni, praėjus kelioms valandoms po atakos, ir laikė jį (S.Abdeslamą) ilgiau negu įprasta“, – S.Pietrasanta sakė naujienų agentūrai AFP.

S.Abdeslamas galiausiai buvo suimtas Briuselyje kovo 18 dieną, praėjus keturiems mėnesiams po to, kai buvo paskelbtas labiausiai ieškomu žmogumi Europoje.

Prokurorų nuomone, jis vadovavo logistikai per koordinuotas atakas Paryžiaus kavinėse, koncertų rūmuose „Bataclan“ ir prie nacionalinio sporto stadiono, kurios buvo suplanuotos Briuselyje.

S.Abdeslamas buvo suimtas likus kelioms dienoms prieš koordinuotus išpuolius Briuselio oro uoste ir vienoje metropoliteno stotyje Belgijos sostinėje, per kuriuos žuvo 32 žmonės.

Policija nustatė aiškų ryšį tarp S.Abdeslamo ir trijų Briuselyje susisprogdinusių mirtininkų, bet įtariamasis per savo advokatą Belgijoje tvirtino nieko nežinojęs apie planuojamas atakas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.