J.Junckeris spaudžiamas trauktis iš EK pirmininko posto

Berlynas didina spaudimą Europos

J.Junckeris spaudžiamas iš EK pirmininko posto.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Junckeris spaudžiamas iš EK pirmininko posto.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2016, 12:10 PM, atnaujinta May 19, 2017, 10:48 PM

Britų sekmadieninis laikraštis paskelbė, kad Vokietijos kanclerė Angela Merkel yra nepatenkinta J.-C.Junckerio veiksmais prieš Britanijoje įvykusį referendumą, kuriame buvo nubalsuota už šalies pasitraukimą iš Europos Sąjungos, taip pat jo planais vadovauti deryboms dėl Jungtinės Karalystės išstojimo.

Neįvardytas vokiečių ministras sakė leidiniui, kad spaudimas J.-C.Junckeriui „atsistatydinti tik didės, o kanclerė Merkel galiausiai turės tuo pasirūpinti ateinančiais metais“.

„Junckeris ir vėl veikė prieš bendrus interesus, o jo reakcijos į Britanijos referendumą buvo labai žalingos“, – pridūrė šaltinis.

Ši įtampa iš dalies susijusi su klausimu, kas imsis vadovauti deryboms, kai Jungtinė Karalystė oficialiai paskelbs ketinanti pasitraukti ir aktyvuos ES sutarties 50-ąjį straipsnį.

Dėl vadovaujamo vaidmens šiame procese varžosi tiek ES narės, tiek Europos Komisija.

J.-C.Junckeris mėgino paskirti vyriausiuoju derybininku savo svarbų patarėją Martiną Selmayrą, tačiau Europos Vadovų Taryba užbėgo jam už akių, įkūrusi „Brexit“ darbo grupę, vadovaujamą belgų diplomato Didier Seeuwso.

Kalbama, kad tas paskyrimas supykdė M.Selmayrą, o šaltiniai Europos Komisijoje sakė „EUobserver“, kad Taryba labai skubėjo perimti vadovaujamą vaidmenį.

J.-C.Junckeris taip pat spaudė Britaniją greitai paskelbti apie savo apsisprendimą palikti Bendriją, palaikydamas poziciją, jog šio proceso atidėliojimas tik pratęs netikrumą. Tuo tarpu A.Merkel ir kai kurios ES šalys pasisako už santūresnę strategiją.

Kaip pranešama, A.Merkel taip pat esą sakė, kad J.-C.Junckeris tapo „problemos dalimi“ ir kad jo neseniai įvykęs susitikimas su Škotijos pirmąja ministre Nicola Sturgeon buvo provokuojamas.

Škotijoje dauguma referendumo dalyvių nubalsavo už pasilikimą Bendrijoje. Praėjus kelioms dienoms po balsavimo N.Sturgeon nuvyko į Briuselį, kur, stovėdama greta J.-C.Junckerio, pasisakė už savo regiono nepriklausomybę.

Nors J.-C.Junckeris tikino, kad Europos Komisija visiškai neketina kištis į Škotijos troškimą likti ES dalimi, jis sakė žurnalistams, kad to regiono pozicija „nusipelnė būti išklausyta Briuselyje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.