H. Clinton išsisuko nuo kaltinimų, D. Trumpas tūžta

Respublikonai atakuoja

H.Clinton išsisuko nuo kaltinimų, D.Trumpas tūžta.<br>AFP/Scanpix nuotr.
H.Clinton išsisuko nuo kaltinimų, D.Trumpas tūžta.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2016, 10:57 AM, atnaujinta May 19, 2017, 3:35 PM

JAV generalinė prokurorė Loretta Lynch paskelbė šią daugelio prognozuotą poziciją po susitikimo su FTB direktoriumi Jamesu Comey taip pat prokurorais ir agentais, vadovavusiais šiam didelio dėmesio sulaukusiam tyrimui, kuris tapo sunkia našta demokratės H.Clinton kampanijoje dėl Baltųjų rūmų.

„Gavau ir priėmiau jų vienbalsę rekomendaciją, kad nuodugnus metus trukęs tyrimas būtų užbaigtas ir kad jokie kaltinimai nebūtų iškelti jokiems asmenims, patekusiems į šio tyrimo akiratį“, – sakoma L.Lynch pranešime.

Generalinė prokurorė anksčiau pažadėjo atsižvelgti į FTB ir prokurorų sprendimus, sprendžiant klausimą, ar turi būti pateikti kaltinimai – po to, kai paaiškėjo, kad ji praeitą savaitę buvo trumpai susitikusi su H.Clinton vyru, buvusiu prezidentu Billu Clintonu. Dėl to respublikonai pakėlė triukšmą dėl tikėtino vyriausybės kišimosi.

FTB antradienį rekomendavo, kad jokie kaltinimai nebūtų pateikti dėl H.Clinton elektroninio pašto naudojimo, sakydamas, kad jo tyrimas nenustatė pagrindo baudžiamajam persekiojimui.

Tačiau jo vertinime sakoma, kad H.Clinton elgėsi „itin nerūpestingai“, siųsdama įslaptintą informaciją per savo asmeninio elektroninio pašto paskyrą.

Respublikonai atakuoja

Nors buvusi šalies pirmoji ponia galės lengviau atsikvėpti, išvengusi baudžiamųjų kaltinimų, galėjusių sužlugdyti jos kampaniją, neigiamas FTB įvertinimas dar gali padidinti vis labiau aštrėjančią priešpriešą su tikėtinu respublikonų kandidatu D.Trumpu.

D.Trumpas ir kiti respublikonai nedelsdamas pasinaudojo tomis išvadomis, išvadinę H.Clinton melage ir skųsdamiesi, kad visa sistema yra nesąžininga.

„Ji padarė tiek daug melagingų pareiškimų, – D.Trumpas sakė trečiadienį per kampanijos renginį Sinsinačio mieste. – Ar ji bus iškviesta į Kongresą (duoti parodymų)? Ar kas nors įvyks? Tai gėdinga.“

„Ji yra sukčiuvienė Hillary. Tai viskas, ką jums reikia žinoti“, – sakė prezidento posto siekiantis nekilnojamojo turto magnatas.

Jis netgi apkaltino Billą Clintoną papirkus L.Lynch per jųdviejų susitikimą, turėdamas omenyje pranešimus, kad Hillary ketina palikti ją generalinės prokurorės poste, jeigu laimėtų prezidento rinkimus ateinantį lapkritį.

„Ji sakė ketinanti iš naujo paskirti (tą pačią) generalinę prokurorę, o generalinė prokurorė laukia, ketindama apsispręsti, ar (H.Clinton) yra kalta, ar ne. Ir koks buvo greitas apsisprendimas! Oho!“ – ironizavo D.Trumpas.

Respublikonų nacionalinio komiteto (RNK) pirmininkas Reince'as Priebusas pavadino generalinės prokurorės sprendimą „antausiu“ daugeliui amerikiečių.

„Tiems, kas netinkamai elgdavosi su įslaptinta informacija, būdavo panaikinami saugumo leidimai, jie netekdavo darbo, būdavo skiriamos baudos arba jie netgi būdavo pasiunčiami į kalėjimą, bet Hillary Clinton leidžiama žaisti pagal kitokias taisykles“, – sakoma jo pranešime.

FTB vadovas duos parodymus

Pasak J.Comey, iš maždaug 30 tūkst. elektroninių laiškų, kuriuos H.Clinton perdavė FTB, 110-yje buvo įslaptintos informacijos, nors buvusi valstybės sekretorė tvirtino, kad ta medžiaga nebuvo įslaptinta, kai laiškai buvo siunčiami. FTB vadovas taip pat pripažino, kad į tą paskyrą galėjo būti įsibrauta.

Dar 2 tūkst. laiškų statusas vėliau buvo sugriežtintas iki „konfidencialaus“.

Tyrėjai taip pat rado tūkstančius kitų elektroninių laiškų, kurių H.Clinton advokatai nebuvo neperdavę. Visgi jie nerado „jokių įrodymų“, kad H.Clinton komanda specialiai ištrynė tas žinutes, norėdama jas nuslėpti, sakė J.Comey.

Ketvirtadienį jis atsakinės į Kongreso klausimus apie tyrimą dėl H.Clinton elektroninių laiškų ir rekomendacijos nepateikti kaltinimų.

Atstovų Rūmų pirmininkas Paulas Ryanas sakė įstatymų leidėjams, kad prašys FTB direktoriaus paaiškinti, kaip jis galėjo smerkti H.Clinton dėl jos privačios elektroninio pašto paskyros, bet nenustatyti, kad ji pažeidė įstatymus.

„Surengsime posėdžių, – jis antradienį sakė televizijai „Fox News“. – Esama daug neatsakytų klausimų.“

P.Ryanas taip pat rekomendavo, kad H.Clinton būtų nubausta, uždraudžiant jai prieiti prie įslaptintos informacijos.

Siekdama nukreipti dėmesį nuo to skandalo, H.Clinton trečiadienį apsilankė Atlantik Sičio mieste Naujajame Džersyje, kur D.Trumpas plėtojo lošimo namus, kurie galiausiai užsidarė.

Stovėdama prie išblukusios iškabos priešais viešbutį ir lošimo namus „Trump Plaza Casino“, ji kaltino milijardierių „daugybe bankrotų, nevykdytų įsipareigojimų su kontraktininkais ir šimtų darbo vietų netekties paspartinimu“.

„Ar jis neturėtų būti kažkoks nuostabus verslininkas? – klausė ji. – Po galais, kas čia nutiko?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.