A.Duda – apie grėsmes NATO ir galimybes dialogui

Penktadienio popietę oficialiai pradėtas NATO viršūnių susitikimas Varšuvoje. Jo metu Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda ir NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas kalbėjo apie grėsmes ir būtinybę peržiūrėti Aljanso strategiją.

A.Duda: „Dialogas galimas, bet ne pažeidžiant tarptautinę teisę“.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
A.Duda: „Dialogas galimas, bet ne pažeidžiant tarptautinę teisę“.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ana Daukševič specialiai Lrytas.lt iš Varšuvos, Lenkija

Jul 8, 2016, 5:12 PM, atnaujinta May 19, 2017, 11:57 AM

Vietos žiniasklaida NATO viršūnių susitikimą vadino kone „šimtmečio įvykiu“, bet jau taip penktadienio rytą kalbėjo beveik visos vietos radijo stotys.

Vienabalsiai buvo reiškiama viltis, kad NATO viršūnių susitikimas suteiks Lenkijai didesnį saugumą, bus dislokuoti papildomi karių batalionai šioje ir trijose Baltijos šalyse.

Viltys nebuvo tuščios, jau pirmaisiais savo žodžiais NATO generalinis sekretorius Jeansas Stoltenbergas tikino, kad „NATO nenori naujojo šaltojo karo, tačiau turi stiprinti Lenkijos bei Baltijos šalių saugumą todėl bus dislokuoti rotuojami tarptautiniai batalionai“.

„Šiandien susitinkame netikrumo laikais. Mūsų Aljansas yra tam, kad įrodytume, kad mūsų vienybė išsaugota ir taip yra jau beveik 70 metų, išlieka toliau. Tačiau turime keistis ir čia Varšuvoje priimsime sprendimus, kurie bus labai svarbus ateičiai. Stiprinsime mūsų pajėgas, kad galėtume apginti NATO šalis“, – sakė J.Stoltenbergas.

NATO generalinis sekretorius oficialaus susitikimo atidaryme pagerbė ir karius, kurie „nuo Afganistano iki Kosovo, jūrose ir ore tarnauja tam, kad saugotų milijardą žmonių.“

Pirmoji susitikimo sesija bus skirta atgrasymo ir gynybos politikai, Baltijos šalių ir Lenkijos gynybai, NATO pozicijų stiprinimui pietuose. Taip pat bus kalbama apie kibernetinį terorizmą.

„Šiandien susiduriame su iššūkiais, kurių Europa nematė daugiau nei dešimtį metų. Tai paliečia kiekvieną Aljanso narį. Turime parodyti vieningumą ir užtikrinti saugumą agresijos akivaizdoje“, – kalbėjo Lenkijos prezidentas A.Duda.

Esą NATO privalo rasti atsakymą susidariusiai situacijai ir įrodyti, kad tai ne vienkartinis žingsnis, o ilgalaikė politika.

A.Duda prabilo ir apie NATO partneres, tokias kaip Ukrainą, Gruziją. Tvirtino, kad Aljansas privalo „remti partneres ir išlaikyti atvirų durų politiką“

Jis taip pat užsiminė, kad su agresiją demonstruojančia Rusija ar kitomis šalimis galimas dialogas, tačiau tik tuomet, jei pati šalis bus linkusi diskutuoti.

„Tačiau negalime pamiršti, kad ne konkreti šalis kelia mums grėsmę, o agresyvi politika. Turime užmegzti ir dialogą, esame pasiruošę kalbėti su visais, linkusiais į dialogą. Tačiau negalime atsisakyti dėl to tarptautinės teisės normų“, – kalbėjo Lenkijos prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.