Prieš teismo sprendimą – Pekino pratybos Pietų Kinijos jūroje

Pekinas pradėjo karines pratybas

Kinija beveik visą Pietų Kinijos jūrą laiko savo teritorija, nors į šiuos strategiškai labai svarbius vandenis pretenzijas reiškia ir jos kaimynės Pietryčių Azijoje.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Kinija beveik visą Pietų Kinijos jūrą laiko savo teritorija, nors į šiuos strategiškai labai svarbius vandenis pretenzijas reiškia ir jos kaimynės Pietryčių Azijoje.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-07-09 12:01, atnaujinta 2017-05-19 10:09

Karinės jūrų pajėgos penktadienį dalyvavo „kovos veiksmų pratybose“, naudodamos „kovines raketas“ tarp Paraselio salų ir Kinijos pietinės Hainano salos, savo tinklalapyje nurodė kariuomenės oficialus laikraštis „PLA Daily“.

Valstybinė televizija CCTV parodė raketas leidžiančius naikintuvus ir laivus, kylančius sraigtasparnius ir į jūros paviršių išneriančius povandeninius laivus.

„Per šiuos manevrus daugiausiai dėmesio skiriama oro erdvės kontrolės operacijoms, jūrų mūšiams ir kovai su povandeniniais laivais“, – pažymėjo „PLA Daily“, kurio straipsnis paskelbtas ir Gynybos ministerijos tinklalapyje.

Šios pratybos buvo surengtos tuo metu, kai Hagoje įsikūręs Nuolatinis Arbitražo Teismas, išnagrinėjęs Filipinų ir Kinijos ginčą dėl teritorijų, ruošiasi antradienį paskelbti galutinį sprendimą.

Vis dėlto „PLA Daily“ tvirtino, kad vyksta „įprastos pratybos“, nesusijusios su teismo sprendimu.

Kinija beveik visą Pietų Kinijos jūrą laiko savo teritorija, nors į šiuos strategiškai labai svarbius vandenis pretenzijas reiškia ir jos kaimynės Pietryčių Azijoje, ypač Filipinai ir Vietnamas.

Stiprindama savo pozicijas, Kinija tos jūros seklumose ir rifuose paskubomis stato dirbtines salas, kurios gali būti naudojamos kaip kariniai aerodromai.

Manila pateikė ieškinį prieš Pekiną 2013 metais, ginčydama jo teises į dalį Pietų Kinijos jūros ir sakydama, kad Kinijos veiksmai pažeidžia Jungtinių Tautų jūrų teisės konvenciją (UNCLOS), kurią abi šalys yra pasirašiusios.

Pekinas šią bylą boikotavo, tvirtindamas, kad Hagos teismas neturi jurisdikcijos spręsti šį klausimą ir kad jo nutartis bus niekinė.

Filipinai penktadienį pareiškė esantys linkę pasidalyti su Pekinu gamtiniais ištekliais, galbūt slypinčiais ginčijamoje akvatorijoje, net jeigu Manila ateinančią savaitę laimėtų arbitražo bylą.

Užsienio reikalų sekretorius Perfecto Yasay sakė naujienų agentūrai AFP, kad naujojo prezidento Rodrigo Duterte administracija tikisi greitai pradėti tiesiogines derybas su Kinija po antradienį laukiamos nutarties.

Pasak jo, derybos galėtų apimti susitarimą dėl bendro gamtinių dujų išteklių eksploatavimo ir žvejybos Filipinų išskirtinėje ekonominėje zonoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.