Pietų Sudane sumaištis pavirto kautynėmis

Jauniausioje pasaulio valstybėje ir vėl tvyro sumaištis. Pietų Sudane vėl įsiliepsnojo ilgai rusenęs karo židinys, o nuo penktadienio kovose žuvo šimtai žmonių. Tarp žuvusiųjų – ir užsienio kariškiai.

Pietų Sudano policija mėgina suvaldyti besitęsiantį kruviną konfliktą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Pietų Sudano policija mėgina suvaldyti besitęsiantį kruviną konfliktą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jul 12, 2016, 10:44 AM, atnaujinta May 19, 2017, 3:45 AM

Susirėmimai kilo tarp šalies prezidentui Salvai Kiirui ir pirmajam viceprezidentui Riekui Macharui ištikimų kariuomenių.

Šių dviejų politikų santykiai buvo sudėtingi nuo pat nepriklausomybės paskelbimo 2011 metais.

Tarp šių dviejų stovyklų prieš trejus metus buvo kilęs ir pilietinis karas, bet vėliau jį užgniaužė paliaubų susitarimas.

Tačiau ketvirtadienį į sostinės Džubos gatves vėl išriedėjo tankai, o į orą pakilo sraigtasparniai su kariais ir prieštankiniais granatsvaidžiais.

Per susišaudymą buvo sužeista ne tik civilių, bet ir taikdarių misijos narių – žuvo vienas Jungtinių Tautų (JT) misijos karys iš Kinijos.

JT Saugumo Taryba dėl kelerius metus nematyto smurto sekmadienį sušaukė neeilinį posėdį, kuriame pasmerkė susirėmimus ir prilygino juos karo nusikaltimams.

JAV paskelbė evakuojančios dalį savo ambasados Džuboje darbuotojų. Kanados ambasada visiškai užvėrė savo duris. Nutraukti ir tarptautiniai skrydžiai į šalį.

„Pietų Sudane valdžia visiškai prarado šalies kontrolę. Svarbu, kad artimiausiomis dienomis neužsisuktų uždaras keršto žmogžudysčių ratas“, – CNN aiškino analitinio centro „Africa Center for Strategic Studies“ vadovė Kate Almquist Knopf.

Civiliai nuo kariškių mėgino slėptis JT būstinėse, tačiau ir jas apšaudė pajėgų ugnis.

Taikdariai pranešė girdėję šūvius ir sunkiosios artilerijos sprogimus.

Be to, dėl puolimo daugiau nei tūkstantis JT pabėgėlių stovyklose besiglaudusių Pietų Sudano gyventojų buvo priversti sprukti iš prieglobsčio.

Susirėmimai pirmą kartą kilo ketvirtadienį, kai S.Kiiras ir R.Macharas susitiko aptarti ankstesnių kautynių tarp prezidentą arba viceprezidentą palaikančių pajėgų.

Kol politikai aptarinėjo klausimus prezidentūroje, prie jos sienų prasidėjo susišaudymai.

Kitą dieną mūšiai išsiplėtė visame mieste ir pareikalavo net 150 žmonių gyvybės.

Tiesa, šeštadienį kariniai veiksmai buvo trumpam nurimę, mat Pietų Sudanas minėjo penktąsias savo nepriklausomybės metines. Tačiau sekmadienį JT misijos dalyviai ir vėl pranešė apie atsinaujinusias žudynes.

Nors balandį buvo suformuota vyriausybė, Pietų Sudane situacija ir toliau išliko nestabili. Valstybės iždas beveik tuščias, nes didžiausias pajamas Džuba gaudavo iš naftos, kurios kainos yra smarkiai nukritusios.

Prieš trejus metus prasidėjusiame pilietiniame kare tarp dviejų didžiausių etninių Pietų Sudano grupių žuvo 50 tūkst. žmonių, o dar 2 mln. turėjo palikti savo namus.

Po rugpjūtį pasirašyto taikos susitarimo S.Kiiras užėmė Pietų Sudano prezidento, o R.Macharas – pirmojo viceprezidento postą.

Tačiau dabar nė viena pusė nerodo noro pasiduoti. R.Macharas vakar pareiškė, kad jo pajėgos buvo apšaudytos prezidento pajėgų sraigtasparnių: „Tai parodo, kad mūsų partneris nenori taikos. Prašau laikytis ramiai. Aš esu saugus, tačiau niekas negali savavališkai perimti į savo rankas valstybės valdžios.“ (CNN, BBC, AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.