Tarp galiūnių įsiplieskė diplomatinė nesantaika

Žodžių karas tarp Maskvos ir Vašingtono virto diplomatiniu kivirču. Dėl Rusijoje apstumdyto JAV diplomato amerikiečiai išspyrė du rusus, o atsakydama į tai Maskva atsikratė dviejų Amerikos atstovų.

JAV ambasados Maskvoje darbuotojai įsivėlė į konfliktą su Rusijos valdžia.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
JAV ambasados Maskvoje darbuotojai įsivėlė į konfliktą su Rusijos valdžia.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2016-07-13 08:04, atnaujinta 2017-05-19 01:47

Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas apkaltino du amerikiečius diplomatus esant JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) agentais.

Maskva paskelbė juos nepageidaujamais asmenimis dėl veiksmų, kurie esą yra nesuderinami su jų diplomatiniu statusu.

Vienas iš išsiųstų amerikiečių dar Maskvoje pateko į rusų nemalonę.

Vasaros pradžioje prie JAV ambasados diplomatą užpuolė šalia budėjęs policininkas.

JAV valstybės departamento atstovas Johnas Kirby pranešė, kad birželio 6 dieną policijos pareigūnas užpuolė amerikietį diplomatą, vakare atvykusį į ambasadą.

Tiesa, Maskva pateikė kitokią įvykių versiją. Rusų teigimu, amerikietis iš tikrųjų buvo iš šnipinėjimo misijos mieste grįžtantis CŽV agentas ir pirmas užpuolė policininką, kai šis mėgino patikrinti jo dokumentus.

Apie išpuolį pranešė ir valstybinė Rusijos žiniasklaida. Tačiau televizijos išplatintame neryškiame vaizdo įraše užfiksuotas susistumdymas iš pažiūros neatitinka Maskvos teiginių.

Jame matyti, kaip iš taksi automobilio išlipusį vyrą iš karto prie žemės priremia iš būdelės iššokęs pareigūnas. Po to diplomatui pavyksta ištrūkti iš tvarkos saugotojo gniaužtų ir įsmukti pro ambasados duris.

Po žinios apie išpuolį JAV nutarė išsiųsti du Rusijos diplomatus iš ambasados Vašingtone.

Tokiam žingsniui ryžtasi birželio 18-ąją, bet viešai apie tai amerikiečiai pranešė tik penktadienį. O po to, keršydami JAV, to paties ėmėsi ir rusai – išsiuntė du amerikiečius diplomatus iš Maskvos.

S.Riabkovas apkaltino JAV diplomatus Vašingtone nesilaikant duoto žodžio viešai nekalbėti apie išprašytus iš šalies diplomatus.

Bet apie tai paskelbus amerikiečiams, tą patį padarė ir rusai. Be to, Rusijos televizija NTV tada parodė ir vaizdo įrašą, kuriuo mėgino įrodinėti, jog Maskvos policininką užpuolė CŽV agentas.

J.Kirby teigimu, Vašingtonas iš pradžių nesutarimus bandė spręsti bendraudamas tiesiogiai su Maskva, tačiau vieši Rusijos valdžios atstovų pareiškimai ir JAV privertė pranešti apie konfliktą.

„Rusijos reakcija buvo nereikalinga. Tokie konfliktai ne į naudą, kai su Maskva turime bendradarbiauti dėl daug svarbesnių reikalų“, – pabrėžė JAV pareigūnas.

JAV diplomatai jau kurį laiką skundžiasi patiriantys Rusijos žvalgybos ir saugumo pareigūnų persekiojimą. Tai esą trunka jau dvejus metus, ir incidentų vis daugėja.

Diplomatai skundėsi, kad Rusijos saugumo pareigūnai netgi buvo įsiveržę į JAV ambasados darbuotojų namus, naršė po jų asmeninius daiktus, perstumdė baldus.

Apie persekiojimą JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry kalbėjosi su prezidentu Vladimiru Putinu dar kovo 24 dieną, bet situacija nepasikeitė.

Savo ruožtu Maskva pažėrė kaltinimų Vašingtonui: esą ir JAV apsistoję Rusijos diplomatai junta didžiulį priešiškumą.

Pasak Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovės Marijos Zacharovos, diplomatinių Rusijos įstaigų darbuotojai nuolat susiduria su kliūtimis bandydami užmegzti ryšius ir kitokiais apribojimais.

Tačiau JAV valstybės departamento atstovė Elizabeth Trudeau atmetė Maskvos kaltinimus kaip neturinčius pagrindo. (BBC, CNN, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.