Naujas Boriso Johnsono postas pribloškė Europą

„Nuodų taurė“

Europa priblokšta dėl B.Johnsono naujų pareigų.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Europa priblokšta dėl B.Johnsono naujų pareigų.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf,

Jul 14, 2016, 2:49 PM, atnaujinta May 18, 2017, 9:57 PM

Naujoji britų ministrė pirmininkė Theresa May trečiadienį šokiravo paskirdama ekscentriškąjį buvusį Londono merą, garsėjantį politiniu darkymusi ir polinkiu į netaktą, diplomatijos vadovu, turėsiančiu vesti šalį iš Europos Sąjungos (ES).

Vokietijos dienraštis „Die Welt“ rašė, kad daugelis iš pradžių pamanė, kad šis „stulbinamas“ paskyrimas yra pokštas, ir priminė, kad B.Johnsonas yra palyginęs ES su Adolfu Hitleriu, o Hillary Clinton – su „sadistine slaugytoja psichiatrijos ligoninėje“.

„Tas faktas, kad Theresa May... iš visų žmonių skiria šį nediplomatišką, nenuspėjamą ir nelojalų prasisiekėlį užsienio reikalų ministru, iš pirmo žvilgsnio atrodo absurdiškas“, – rašė laikraštis.

Tačiau jis tokį sprendimą laiko apgalvotu ir argumentuoja, kad „dabar jam – ir jo neabejotinai ambicijai – tenka spaudimas gerai pasirodyti“.

„Nuodų taurė“

Prancūzijos „Liberation“ priminė savo skaitytojams, kad B.Johnsonas „niekada nėra dirbęs ministro poste, o prieš kelias dienas patetiškai pasitraukė iš kovos už vadovavimą „torių“ partijai“.

„Tai, kas atrodo kaip paaukštinimas, iš tikrųjų galėtų būti nuodų taurė“, – rašė šis kairiosios pakraipos laikraštis, kuris pridūrė, kad „tikrosioms deryboms dėl „Brexit“ vadovaus specialiai įkurta ministerija ir ministrės pirmininkės (ministrų) kabinetas“.

Kitą dieną po birželio 23-iosios referendumo, kai britai nubalsavo už „Brexit“, „Liberation“ visame pirmajame puslapyje išspausdino dabar jau pagarsėjusią nuotrauką, kurioje B.Johnsonas kabo įstrigęs ant virvės per Londono olimpiadą, ir antraštę „Sėkmės“.

Naujienų žurnalo „L'Obs“ antraštė buvo paprasta: „Riktų karalius“.

„Didžiausias Jungtinės Karalystės baubas“

Vokiečių naujienų žurnalo „Der Spiegel“ interneto komentaras pavadinimu „Kortų namelis JK“ buvo negailestingas.

„Tie, kas manė, kad to begėdiškumo, su kuriuo JK politinė klasė žaidžia savo galios žaidimus, pranokti neįmanoma, vakar turėjo išmesti tą sąvoką iš galvos“, – rašoma komentare.

„Borisas Johnsonas, „Brexit“ karalius, dabar buvo apdovanotas užsienio reikalų ministro postu, (nors) iš pradžių, po balsavimo, kišo galvą į smėlį, – sakoma komentare. – Dabar pagaliau nebegali būti abejonių, kad britų politikai rūpi ne šalies gerovė, o ginčai dėl postų, asmeninės ambicijos ir galios žaidimai.“

Savo pagrindiniame straipsnyje iš Londono „Der Spiegel“ rašė, kad B.Johnsonas „ir pats atrodė nustebęs“, nes po referendumo daug kas jį laikė „didžiausiu JK baubu“.

Tačiau žurnalas nurodė, kad T.May paskyrė jį siekdama „išgydyti partiją ir pademonstruoti rinkėjams, ... kad rimtai vertina referendumo rezultatus“.

„Blogas signalas“

Keli kairiųjų politikai taip pat netruko pareikšti savo nuogąstavimų.

Dėl B.Johnsono pasirinkimo T.May „atrodo silpnesnė“, tvirtino vienas Vokietijos centro kairės socialdemokratų lyderio pavaduotojų Ralfas Stegneris.

Jis sakė, kad B.Johnsonas kol kas negarsėjo diplomatiniais sugebėjimais, ir pridūrė: „Dabar jis derėsis dėl „Brexit“. Bon Voyage!“

Opozicijoje esanti Žaliųjų partija šį paskyrimą taip pat vertina kaip „blogą signalą“, pranešė Vokietijos nacionalinė naujienų agentūra DPA. Žaliųjų parlamentinės frakcijos lyderis Antonas Hofreiteris pareiškė, kad tai „kelia abejonių dėl naujosios ministrės pirmininkės sveiko proto“.

Kita žaliųjų lyderė Simone Peter prognozavo, kad B.Johnsonas „savo kaprizingumą“ dabar nuneš į Europą ir už jos ribų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.