Naujasis britų diplomatijos vadovas garsėja įžeidimais

Jungtinės Karalystės premjerės Theresos May sprendimas vieną „Brexit“ vėliavnešių Borisą Johnsoną paskirti užsienio reikalų ministru sukrėtė ir britus, ir visą pasaulį.

B.Johnsonas pagarsėjęs visai nediplomatiškais pareiškimais.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
B.Johnsonas pagarsėjęs visai nediplomatiškais pareiškimais.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
B.Johnsonas pagarsėjęs visai nediplomatiškais pareiškimais.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
B.Johnsonas pagarsėjęs visai nediplomatiškais pareiškimais.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 14, 2016, 2:21 PM, atnaujinta May 18, 2017, 9:57 PM

Konservatorių partijos lyderio rinkimuose šis politikas palaikė jos varžovus, tad kodėl Th.May pasirinko savo varžovą vienam iš svarbiausių vyriausybės postų?

Prieš kelias savaites pasitraukęs iš kovos dėl premjero posto B.Johnsonas atrodė nebeturintis vilčių kada nors grįžti į aktyvią politiką. Dabar Th.May vėl jį pakėlė iš pelenų.

Stebina ir tai, kad B.Johnsonas anksčiau buvo pagarsėjęs visai nediplomatiškais pareiškimais apie užsienio šalių vadovus,  lankydamasis užsienyje taip pat ne kartą tapo pajuokos objektu.

Laimėjo įžeidimų konkursą

„Norėčiau, kad tai būtų pokštas, bet bijau, kad ne“, – stebėjosi buvęs Švedijos premjeras Carlas Bildtas.

Vos prieš tris mėnesius jis tikino, kad JAV prezidentas Barackas Obama priešinasi Jungtinės Karalystės pasitraukimui iš Europos Sąjungos (ES) dėl to, kad yra kilęs iš Kenijos.

Amerikiečių šis teiginys buvo sutiktas kaip atvirai rasistinis. Leiboristų partijos narė Chuka Umunna nepraleido progos to priminti trečiadienį: „Užsienio reikalų ministro B.Johnsono pirmas oficialus susitikimas su B.Obama turėtų būti įdomus. Siūlyčiau jį pradėti žodžiu „atsiprašau“.“

O dabar JAV prezidente siekiančią tapti Hillary Clinton britas yra pavadinęs „sadistiška psichiatrijos ligoninės sesele“.

Politikas neseniai pasidavė ir Europą užvaldžiusiam norui išmėginti Turkijos žodžio laisvės ribas.

Po to, kai Vokietijos komikas Janas Bohmermannas pakliuvo į bėdą už viešai perskaitytą Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą įžeidžiantį eilėraštį, Jungtinės Karalystės savaitraštis „The Spectator“ surengė geriausio įžeidimo konkursą.

Varžybas ir 1 tūkst. svarų sterlingų (1,2 tūkst. eurų) laimėjo dabartinis šalies diplomatijos vadovas B.Johnsonas.

Tyčiojosi ir premjerė

Dar būdamas Londono meras B.Johnsonas viešnagės Tokijuje metu persistengė žaisdamas regbį su vaikais. Sumanęs parodyti savo sugebėjimus politikas visa jėga tėškėsi į dešimtmetį ir nugriovė jį ant žemės.

„Tiesiog žaidėme regbį su grupele vaikų ir aš netyčia suplojau dešimtmetį. Deja, mane filmavo televizija. Bet jis greitai vėl šypsojosi“, – guodėsi B.Johnsonas.

Politiko diplomatijos gebėjimus anksčiau išjuokė ir Th.May, dabar paskyrusi jį į svarbiausią šalies atstovo postą.

„Kai Borisas pastarąjį kartą vyko derėtis į Europą, iš Vokietijos grįžo su trimis beveik naujomis vandens patrankomis“, – birželį iš B.Johnsono juokėsi Th.May.

Tuometė vidaus reikalų ministrė norėjo pasišaipyti iš to, kad būdamas Londono meras B.Johnsonas Vokietijoje pigiai nusipirko 25 metų senumo vandens patrankas, gyrėsi sutaupęs beveik 2 mln. svarų sterlingų (2,3 mln. eurų), tačiau vėliau policijai buvo uždrausta jomis naudotis, nes į riaušių dalyvius paleista per stipri vandens srovė galėjo sukelti rimtų sužeidimų ir stuburo traumų.

Priešą laikys arti?

Tad tikriausiai nestebina, kad tiek britai, tiek likęs pasaulis gūžčioja pečiais: kodėl ekscentrišku elgesiu ir pasipriešinimu ES pagarsėjęs politikas paskirtas užsienio reikalų ministru?

Ekspertai atkreipė dėmesį į tai, kad nors B.Johnsonas ir kovojo už tai, kad Jungtinė Karalystė pasitrauktų iš Bendrijos, buvo vienas iš nuosaikesnių „Brexit“ stovyklos atstovų.

Ypač jo tonas sušvelnėjo po pergalės referendume: tada politikas siūlė nepamiršti, kad Jungtinė Karalystė visada bus Europos dalis, ir pažadėjo siekti, kad Londono verslo centras turėtų užtikrintą vietą bendrojoje ES rinkoje.

Be to, užsienio reikalų ministrui tenka dažnai keliauti į užsienį, tad tokiu būdu Th.May galėtų užtikrinti, kad su ja ne visada sutinkantis politikas būtų toli nuo Dauning Strito.

Vienas posakis siūlo priešus laikyti arčiau nei draugus, tad gali būti, kad pasikviesdama į vyriausybę B.Johnsoną premjerė nori užsitikrinti, kad jai į šoną netikėtai nebus įbestas durklas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.