R.T.Erdoganas paragino JAV išduoti Turkijai dvasininką Guleną

Neigia savo vaidmenį perversme

Recepas Tayyipas Erdoganas šeštadienį paragino Jungtines Valstijas išduoti Fethullahą Guleną, kad šis dvasininkas galėtų stoti prieš Turkijos teismą dėl kaltinimų mėginus surengti žlugusį perversmą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Recepas Tayyipas Erdoganas šeštadienį paragino Jungtines Valstijas išduoti Fethullahą Guleną, kad šis dvasininkas galėtų stoti prieš Turkijos teismą dėl kaltinimų mėginus surengti žlugusį perversmą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-07-17 09:55, atnaujinta 2017-05-18 16:31

„Jungtinės Valstijos, – jūs turite išduoti tą asmenį“, – sakė jis tūkstančiams remėjų Stambule, turėdamas omenyje Pensilvanijoje gyvenantį F.Guleną, kuris neigia prisidėjęs prie penktadienį mėginto surengti perversmo.

R.T.Erdoganas pažymėjo, kad jis ne kartą yra sakęs JAV prezidentui Barackui Obamai, kad F.Gulenas kelia grėsmę Turkijos saugumui ir turi būti išduotas.

„Kreipiuosi čia su šiuo raginimu į Ameriką, kreipiuosi su šiuo raginimu į poną prezidentą (Obamą)“, – sakė jis miniai.

„Pone prezidente, esu jums sakęs pats, arba deportuokite, arba išduokite mums tą asmenį, kuris gyvena 400 akrų žemėje Pensilvanijoje“, – sakė jis, pabrėžtinai nepaminėdamas F.Guleno vardo.

„Aš sakiau jums, kad jis yra įsitraukęs į sąmokslus surengti perversmą, bet manęs nebuvo paklausyta. Šiandien po perversmo aš vėl tai sakau. Perduokite tą žmogų, gyvenantį Pensilvanijoje, Turkijai“, – sakė R.T.Erdoganas.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry šeštadienį sakė, kad Jungtinės Valstijos padės Turkijai tiriant žlugusį perversmą, ir paprašė Ankaros, kad ji pasidalytų savo turimais įkalčiais prieš F.Guleną.

„Mes tikrai numatome, kad bus keliami klausimai dėl pono Guleno“, – sakė jis Liuksemburge.

Neigia savo vaidmenį perversme

J.Kerry kategoriškai paneigė teiginius, kad Vašingtonas galimai susijęs su Turkijoje bandyti įvykdyti perversmu, praneša agentūra AFP. 

Kartu J.Kerry pabrėžė, kad „viešos užuominos arba tvirtinimai“ apie JAV dalyvavimą yra „visiškai neteisingi“ ir „kenksmingi“ abiejų šalių santykiams.

Dalis turkų kariškių naktį į šeštadienį pamėgino perimti valdžią. Ankaroje ir Stambule kilo smarkūs mūšiai, per kuriuos žuvo daugiau kaip 260 žmonių. Po kelių valandų Turkijos vyriausybė paskelbė pučą žlugusiu. 

JAV prezidentas Barackas Obama ir valstybės sekretorius J.Kerry iš karto pasmerkė mėginimą įvykdyti perversmą ir paragino remti demokratiškai išrinktą Turkijos vyriausybę.

Tačiau Turkijos darbo ministras Suleymanas Soylu vėliau užsiminė, kad JAV pačios susijusios su puču.

Turkai išėjo į gatves

Reaguodami į kvietimą užpildyti aikštes visoje Turkijoje, ekstazės apimti prezidento R.T.Erdogano šalininkai šeštadienį plūdo gatvėmis švęsdami tai, ką laiko viena didžiausių lyderio pergalių – jam sutrukdžius įvykdyti karinį perversmą. 

Per mažiau nei 24 valandas atmosfera Stambule pasikeitė dramatiškai. Po baimės ir sutrikimo mieste aidėjo džiugūs automobilių garsiniai signalai, vaikų juokas, vėsiame vakaro vėjyje plazdėjo raudonos ir baltos spalvų Turkijos vėliavos. 

R.T.Erdoganas jau penktadienį sugebėjo mobilizuoti šalininkus, paraginęs juos nepaisyti pučistų įvestos komendanto valandos ir padėti sužlugdyti elementų ginkluotosiose pajėgose bandymą įvykdyti perversmą. 

Tačiau net ir praėjus pavojui, triumfuojantis lyderis paragino žmones šeštadienį vėl išeiti į gatves ir pademonstruoti, kiek daug jų yra. 

Kisikli aikštėje azijinėje Stambulo dalyje tūkstančiai susirinko pasiklausyti R.T.Erdogano kalbos – kelių žingsnių atstumu nuo jo šeimos namų. 

„Myliu Turkiją“ 

Europinėje Stambulo dalyje, netoli garsiosios Taksimo aikštės, vaikai, paaugliai ir suaugusieji žygiavo pagrindine parduotuvių Nepriklausomybės gatve mojuodami Turkijos vėliavomis ir skanduodami „Allahu Akhbar“ („Dievas (visų) didesnis“). 

Septynerių Ahmetas, kuris atėjo su savo šeima, sakė, kad džiaugiasi būdamas čia, o į klausimą „kodėl“ atsakė: „Aš myliu Turkiją“. 

18-metė Fatima buvo nusiteikusi taip pat patriotiškai: „Šiandien mes švenčiame laisvę ir demokratiją. Šiandien mes švenčiame Turkiją.“ 

Pajūrio miesto Izmyro Gubernatūros aikštėje šalia garsiojo laikrodžio bokšto taip pat tūkstančiai žmonių protestavo prieš sužlugdytą pučą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.