Miuncheno užpuolikas turėjo sąsajų su neonaciu A. B. Breiviku

Išpuolio Miunchene surengusio šaulio portretas vis dar neryškus. Miesto policijos atstovai teigia, kad į jų akiratį Vokietijos ir Irano pilietybę turintis 18-metis Ali Davidas Sonboli iki šiol nebuvo patekęs. O vaikino atakos motyvai vis dar nežinomi.

Jaunąjį Davidą S., kaip manoma, įkvėpė A.B.Breivikas.
Jaunąjį Davidą S., kaip manoma, įkvėpė A.B.Breivikas.
Vokietija gedi išpuolio aukų.<br>AP nuotr.
Vokietija gedi išpuolio aukų.<br>AP nuotr.
Vokietija gedi išpuolio aukų.<br>AP nuotr.
Vokietija gedi išpuolio aukų.<br>AP nuotr.
Vokietija gedi išpuolio aukų.<br>AP nuotr.
Vokietija gedi išpuolio aukų.<br>AP nuotr.
Vokietija gedi išpuolio aukų.<br>AP nuotr.
Vokietija gedi išpuolio aukų.<br>AP nuotr.
Vokietija gedi išpuolio aukų.<br>AP nuotr.
Vokietija gedi išpuolio aukų.<br>AP nuotr.
Tyrėjai ir visi vokiečiai suglumę: kodėl aštuoniolikmetis griebėsi ginklo?<br>AP nuotr.
Tyrėjai ir visi vokiečiai suglumę: kodėl aštuoniolikmetis griebėsi ginklo?<br>AP nuotr.
Tyrėjai ir visi vokiečiai suglumę: kodėl aštuoniolikmetis griebėsi ginklo?
Tyrėjai ir visi vokiečiai suglumę: kodėl aštuoniolikmetis griebėsi ginklo?
AP nuotr.
AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2016-07-23 11:32, atnaujinta 2017-05-18 00:38

Tiesa, policija teigia, kad vaikinas turėjo „akivaizdžių sąsajų“ su su Norvegijoje 2011 metais ataką surengusiu neonaciu Andersu Behringu Breiviku.

Penktadienį, liepos 22-ąją, kaip tik suėjo penkeri metai nuo tos dienos kai A.B.Breivikas surengė sprogdinimus Oslo centre ir šaudynes Utiojos saloje. Jo išpuoliai pražudė 77 žmones.

Norvegijos teroristo galimai įkvėptas A.D. Sonboli ( Vokietijos žiniasklaida jį įvardija kaip Davidą S. – red.) dar mokėsi mokykloje, tačiau Miuncheno policija nepatikslino, kokia tai buvo mokykla. Pareigūnai kalba apie įtariamas patyčias, taip pat pasirodė pranešimų, kad vaikinas neišlaikė abitūros egzaminų.

Policija taip pat aiškinsis ar tarp žudiko aukų ar taikinių prekybos centre „Olympia“ ir restorane „McDonalds“ buvo asmenų iš jo švietimo įstaigos arba pažįstamų.

Policija spaudos konferencijoje teisėsaugininkai pranešė, kad buvo apieškotas vaikino kambarys ir namai.

Nerasta jokių įrodymų, kad teroristas turėjo sąsajų teroristinėmis organizacijomis ar grupuote „Islamo valstybė“.

Šaulys turėjo pusiau automatinį pistoletą „Glock-17“, kurio serijos numeris buvo neteisėtai pašalintas. Vaikinas, policijos teigimu, neturėjo leidimo ginklui, jis jį turėjo neteisėtai. Nėra aišku, iš kur jis jį gavo.

Bute buvo rastos laikraščių iškarpos, knygos ir kiti leidiniai apie ginkluotus išpuolius. Policijos teigimu, vaikinas akivaizdžiai tuo domėjosi. Viename leidinyje buvo svarstoma, kodėl mokiniai surengia kruvinas atakas.

Policija taip pat įtaria, kad vaikinas turėjo psichinių sutrikimų ar galimai sirgo depresija. Teisėsaugos teigimu, jis buvo gydomas psichiatrijos specialistų. Pats užpuolikas atakos metu šaukė, kad buvo gydomas.

Pareigūnai teigė, kad vaikino bute nebuvo rastas joks atsisveikinimo laiškas, tačiau paimti elektroniniai prietaisai, kuriuose saugomas turinys bus išnagrinėtas.

Muncheno pareigūnai taip pat patvirtino, kad vaikinas prieš pat ataką buvo prisidengęs netikra socialinio tinklo „Facebook“ paskyra, kuri užregistruota prisidengęs moters vardu. Vėliau moteris, kurios paskyra pasinaudota, patvirtino, kad jos socialinis tinklapis buvo užgrobtas.

Iš paskyros jis žmonėms siuntė žinutę ateiti į prekybos centrą 16 val. ir teigė: „Aš jums duosiu kai ką, ko trokštate, tačiau ne per brangiai.“

„Regis, kad tokios žinutės buvo paruoštos įtariamojo“, – sakė Miuncheno pareigūnai per spaudos konferenciją.

Miuncheno mieste A.D.Sonboli gyveno daugiau nei dvejus metus. Per išpuolį įsiutęs vaikinas šaukė, kad yra ne užsienietis, o vokietis.

„Aš vokietis, aš čia gimiau“, – tokie užpuoliko žodžiai užfiksuoti viename vaizdo įraše. 

Kiti liudininkai pasakojo, kad šaunamuoju ginklu siautėjęs vaikinas šaukė, kad „jam jau gana“: „Mane užgauliojo septynerius metus.“ Vėliau vaikinas sakė, kad buvo gydomas.

Pasak vienos liudininkės, vaikinas dėvėjo tamsius drabužius, buvo stambaus sudėjimo, turėjo tamsius plaukus ir barzdą.

9 žmones pražudęs ir per 20 sužeidęs 18-metis Davidas S. išpuolį surengė vienas, o vėliau nusišovė. Jo kūnas rastas už kelių metrų nuo prekybos centro.

Pranešama, kad įtariamasis gyveno  Maksvorstos rajone kartu su savo tėvais. Vokietijos laikraštis „Der Bild“ pranešė, kad policija surengė pirminę šaulio tėvų apklausą, tačiau jie negalėjo liudyti – buvo pernelyg sukrėsti. Jų apklausa įvyks vėliau. Ekspertai atlieka kratą šeimos namuose.

Vaikinas taip pat turi brolį, tačiau apie jį taip pat mažai žinoma, o policijos kriminaliniuose įrašuose jo pavardės nėra.

 Išpuoliu įtariamo 18-mečio kaimynai žurnalistams sakė, jog jis buvo ramus vaikinas.

„Jis gyveno greta manęs, – vieną iš kaimynų citavo laikraštis „Der Bild“. – Mano draugas kartu su juo lankė mokyklą ir sakė, kad jis buvo gana ramus vaikinas. Jis jį atpažino iš įrašų nusikaltimo vietoje.“

Nors Vokietijos užsienio reikalų ministerija pavadino ataką teroro aktu, jos atstovai teigė, jog „nebuvo jokių ryškių ženklų“, kad vaikinas susijęs su islamo ekstremistais.

JAV žvalgybos pareigūnai teigė, kad pradiniai jų kolegų iš Vokietijos pranešimai rodo, jog nėra jokių sąsajų tarp teroristo ir grupuotės „Islamo valstybė“ ar kitos karinės teroristinės organizacijos.

Teisėsauga taip pat tiria, ar vaikiną surengti išpuolį kurstė neapykanta imigrantams. Vaizdo įrašuose, kuriais socialiniuose tinkluose dalijosi atakos liudininkai, buvo girdėti, kaip užpuolikas keikia užsieniečius.

Vienas liudininkas pasakojo, kad teroristas, paleidęs šūvius restorane „McDonalds“, šaukė: „Prakeikti užsieniečiai!“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.