Po gangsterio arešto Rusijos banditai ruošiasi rimtam karui

Įteisinto vagies Zacharijaus Kalašovo, žinomo Šakro Molodoj pravarde, areštas turės rimtų pasekmių. Ir Rusijos kriminaliniam pasauliui, ir šalies teisėsaugos sistemai, rašo portalas Znak.com.

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Jurijus Pičiūginas (Pičiūga)<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Jurijus Pičiūginas (Pičiūga)<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Vasilijus Christoforovas (Vasia Voskries)<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Vasilijus Christoforovas (Vasia Voskries)<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gija Akojevas (Gija Sverdlovskietis)<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gija Akojevas (Gija Sverdlovskietis)<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Aleksandras Sieverovas (Saša Siever)<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Aleksandras Sieverovas (Saša Siever)<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Centre – Aslanas Usojanas (Senis Chasanas), kairėje – Timūras Mirzojevas (Timūras Sverdlovskietis)<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Centre – Aslanas Usojanas (Senis Chasanas), kairėje – Timūras Mirzojevas (Timūras Sverdlovskietis)<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kratos Z.Kalašovo (Jaunojo Šakro) name atliktos liepos 12 dieną, dalyvaujant Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FST) specialiosioms pajėgoms..<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kratos Z.Kalašovo (Jaunojo Šakro) name atliktos liepos 12 dieną, dalyvaujant Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FST) specialiosioms pajėgoms..<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 26, 2016, 5:25 PM, atnaujinta May 17, 2017, 5:47 PM

Vietoje Šakro lyderiu gali tapti Sverdlovsko srityje gimęs Jurijus Pičiūginas, įteisintas vagis Pičiūga. Jeigu jis įžengs į Rusijos kriminalinio pasaulio sostą, viršų pirmą kartą per ketvirtį amžiaus paims vagys „slavai“, nustūmę į šoną „kaukaziečius“. Jau dabar aišku, kad ši kaita be kraujo praliejimo neapsieis. Urale, Pičiūgos gimtinėje, kriminaliniai nusikaltėliai rengiasi karui.

Šakro praėjusią savaitę iškelta dar viena baudžiamoji byla pagal RF BK 210 str. 4 dalį: „Nusikalstamos bendrijos organizavimas, kurį įvykdė asmuo, užimantis aukščiausią padėtį nusikaltėlių hierarchijoje“.

Sankcija pagal šį straipsnį – laisvės atėmimas nuo 15 metų iki gyvos galvos. Jeigu byla bus perduota teismui ir nebus perkvalifikuota, Z.Kalašovas ilgam gali atsidurti už grotų. Nors pats faktas, kad įteisintas vagis įkalinamas, jo autoriteto nesumenkina (netgi atvirkščiai), realiai vadovauti iš „zonos“ kriminaliniam pasauliui, rinkti „obščiaką“ (bendra nusikalstamos grupuotės kasa, bendrieji pinigai. – Red.) ir spręsti kilusius konfliktus neįmanoma. Todėl neišvengiamai iškyla klausimas, kas taps pirmuoju žmogumi Rusijos kriminaliniame pasaulyje.

Kaip Šakro tapo vyriausiuoju

Rusijos nusikalstamo pasaulio „lyderio“ funkciją Šakro vykdė nuo 2014 metų pabaigos, kai sugrįžo į Rusiją iš Ispanijos, kur nuo 2008 metų atliko bausmę. Faktiškai jis tapo Aslano Usojano (Died Chasan) įpėdiniu – šį snaiperis nušovė 2013 metų sausį prie Maskvos restorano „Karietnyj dvor“. Kurį laiką po A.Usojano žūties jo įpėdiniu spėjo būsiant Timūrą Mirzojevą.

Jis ne tik ilgus metus buvo laikomas Sverdlovsko srities „prievaizdu“ nuo „chasanoviečių“, bet ir buvo vadinamas A.Usojano sūnėnu. Tačiau 2014 metų sausio 30 dieną T.Mirzojevas, turėjęs sveikatos problemų, prie kurių prisidėjo, pasak straipsnio autorių, ir vartoti narkotikai, mirė vienoje iš Maskvos ligoninių. Po to Šakro nebeliko konkurentų, pretenduojančių į „įteisinto vagies Nr.1“ statusą.

Gerai informuoti „Znak.com“ šaltiniai pažymi, kad iškart po Šakro arešto pradėta kalbėti, kas pakeis jį lyderio vaidmenyje. Vienas iš pašnekovų tvirtina, kad visus šansus į šį statusą turi J.Pičiūginas (Pičiūga). Jį palaiko įteisinti vagys „slavai“, tarp jų: Vasilijus Christoforovas (Vasia Voskries) ir Romanas Kaščiejevas (Kaščiej, kitaip dar Roma Krasnodarietis, rus. Roma Krasnodarskij). „Iki Šakro sugrįžimo jie išvystė galingą veiklą ir dabar turi šansą išeiti į pirmą planą“, – teigia leidinio šaltinis.

Beje, netrukus po Chasano mirties Pičiūga ir Vasia Voskries pradėjo įsijausti į kriminalinio pasaulio atstovų likimo lėmėjų ir sprendėjų vaidmenį. Prieš keletą metų jie laikinai sustabdė įteisinto vagies Aleksandro Sieverovo (Sašos Sievero) įgaliojimus. Pastarasis palaikė ryšius su šansonjė Michailu Krūgu.

Manoma, kad 1998 metais pasirodžiusios žinomos dainos „Vladimirskij central“ („Vladimiro centrinis kalėjimas“) pirminio varianto priedainyje buvo minimas būtent A.Sieverovas: „Vladimirskij central, Saša Sievernyj, etapom iz Tviery...“ („Vladimiro centrinis kalėjimas, Saša Sievernyj, etapu iš Tverės…“).

Šakro prieš Pičiūgą

2015 metais tarp Jaunojo Šakro ir Pičiūgos pamažu išsirutuliojo konfliktas. Kaip rašė tuomet „primecrime.ru“, grįžęs į Rusiją Z.Kalašovas inicijavo įteisintų vagių turto auditą. Jų „obščiaką“ ilgą laiką kontroliavo „pičiūginiečiai“. Šiems nežinant lygiagrečiai buhalteriją tvarkė 46 metų įteisintas vagis Eduardas Asatrianas (Edikas Tbilisietis, rus. Edik Tbilisskij). „Jo galutiniai skaičiai smarkiai skyrėsi nuo to, kas iš tikrųjų buvo kasoje“, – pranešė 2015 metų birželį „primecrime.ru“. Štai, tikrinant Riazanės srities kolonijas paaiškėjo, kad šiame regione įteisintų vagių biudžete per keletą metų susidarė skylė.

Beje, Šakro atėjimas ir kilusios finansinės pretenzijos Pičiūgos nеsustabdė. Per visus 2015-uosius metus ir šių metų pradžioje jis pavydėtinai reguliariai ir toliau rengė sueigas, formuodamas šalininkų branduolį. Tą liudija kriminalinės suvestinės. Pavyzdžiui, 2015 metų sausio mėnesį Pičiūga buvo sulaikytas restorane „Zafferano“, įsikūrusiame Maskvos Naujajame Arbate, prekybos ir biurų centre „Lotte Plaza“. Kartu su juo sulaikyti Mace Gvaramija (Macik) ir Ražidinas Michralijevas (Radžikas Nižnievartovskietis, rus. Radžik Nižnievartovskyj).

Po pokalbio juos paleido. 2015 metų birželio pabaigoje vėl pasirodė informacija, kad Pičiūga sulaikytas. Dabar jau jėgos struktūrų speciali operacija, siekiant nutraukti nusikaltėlių sueigą, buvo surengta Maskvos viešbutyje „Park Hotel Fili“. Šį kartą kartu su Pičiūga sulaikytas ir Suchumyje gimęs Nugzaras Torčinavas (Тоrčikas).

„Be Šakro, rinkti „obščiaką“ pagal statusą dabar turėtų Merabas, Laša, Taro, Rovšanas (kalbama apie Merabą Džangveladzę, Lašą Šušanašvilį, Tarielį Onianį, Rovšaną Džanijevą. – Red.). Rovšanas paieškomas, Lašai atimta Rusijos pilietybė ir teisė atvykti į šalį, kiti zonoje. Pičiūgos kelyje paprasčiausiai nieko nebeliko“, – palaikė versiją apie gerus šansus J.Pičiūginui tapti Rusijos kriminalinio pasaulio lyderiu dar vienas leidinio pašnekovas verslininkas, turintis ryšių su nusikalstamu pasauliu.

Įteisintas vagis iš Sverdlovsko 

Jurijus Pičiūginas gimė 1965 metų spalio 18 dieną Sverdlovsko srities Tavdinsko rajono Azankos gyvenvietėje. Beje, jis laikomas ne tiek Uralo, kiek Syktyvkaro įteisintu vagimi – jis buvo karūnuotas Komijoje 1992 metais. Septynis kartus teistas, paskutinį sykį Syktyvkaro teismas 2012 metais nuteisė jį kalėti pusantrų metų pagal RF BK 119 str. 1 dalį „Grasinimas nužudyti“ ir RF BK 330 str. 2 dalį „Savavaliavimas“.

Pagal tyrėjų versiją J.Pičiūginas 2009 metais, susitaręs su trimis bendrais, bandė užvaldyti verslininko Sergejaus Terentjevo, laivybos kompanijos „Terpus“ savininko, turtą. Kai teismas skelbė nuosprendį, Pičiūga jau buvo atkalėjęs visą skirtą laiką tardymo izoliatoriuje ir buvo Ukrainoje, kur dalyvavo naujojo Kijevo „prievaizdo“ paskyrime.

Laikoma, kad Pičiūga turi didelę įtaką Sverdlovsko srities teritorijoje, Tiumenės srityje ir Chanty Mansijsko autonominėje apygardoje. Kaip leidiniui papasakojo šaltinis Čeliabinsko srities FST valdyboje, iškart po Šakro suėmimo ir pasklidusių kalbų apie galimą „pičiūginiečių“ sustiprėjimą kriminaliniuose sluoksniuose, „prasidėjo stumdymaisi“.

„Operatyvioji informacija rodo, kad įteisinti vagys sukruto visoje srityje, – teigia šaltinis. – Ne paslaptis, kad Čeliabinsko ir Kurgano sritis prižiūri autoritetas Avtandilas Kobeševidzė pravarde Auto, gana artimas Z.Kalašovo bendražygis. Čia ką tik įsikūrė Pičiūgai artimas Gija Akojevas, galimas naujasis Sverdlovsko srities „prievaizdas“. Persiskirstymų dabar neišvengsi“.

Šakro draugai Urale

Paminėtas įteisintas vagis Auto, laikomas vienu iš rimčiausių Sverdlovsko srities kriminalinių autoritetų, išėjo į laisvę iš Kopeisko (Čeliabinsko sritis) griežto režimo pataisos kolonijos šių metų sausį, iškalėjęs dvylika metų. Jis buvo suimtas 2005 metų kovą Jekaterinburge.

Autoritetas buvo kaltinamas nusikalstamos grupuotės organizavimu, kuri užsiiminėjo sukčiavimu ir plėšimais. Kai Auto išėjo iš kalėjimo, buvo tikimasi, kad jis taps naujuoju Sverdlovsko srities „prievaizdu“. Bet į šią Vidurio Uralo sritį Auto nesugrįžo, jis tapo Čeliabinsko ir Kurgano sričių „prievaizdu“.

Gija Akojevas  buvo karūnuotas 2008 metais per sueigą Maskvos restorane „Zolotoj slon“, kurioje dalyvavo Timūras Sverdlovskietis, Pičiūga ir Vasia Voskries. Tuo metu autoritetas atliko bausmę – Jekaterinburgo teismas jį buvo nuteisęs kalėti vienuolika metų, pripažinęs kaltu pagal RF BK 162 str. 4 dalį „Plėšimas“. Nuo 2013 metų G.Akojevas atliko bausmę Murmansko srities Murmašų griežto režimo kolonijoje Nr.16. Ten, kaip rašė vietinė žiniasklaida, Giją įteisinto vagies Merabo pavedimu primušė.

Liepos 20 dieną pasirodė informacija, kad G.Akojevą, kuriam kalinimo laikas baigiasi 2017 metų spalio 25 dieną, perkėlė į Čeliabinsko pirmąjį tardymo izoliatorių. Sprendžiant iš visko, likusį bausmės laiką jis sėdės Urale. Leidinio pašnekovai pažymi, kad iš čia vadovauti savo pajėgoms bręstančiame nusikaltėlių susirėmime jam bus patogiau. Tuo atveju, jei ištikimas Jaunajam Šakro Auto neprisikas anksčiau iki Gijos (artimo Pičiūgai) tardymo izoliatoriuje savo kontroliuojamoje teritorijoje, rašo straipsnio autoriai.

Užkirsti kelią bręstančiam karui dabar bando teisėsaugininkai ir saugumiečiai. Jie organizuoja profilaktinius pašnekesius su tais, kurie, jų manymu, gali būti susiję su regiono nusikalstamu pasauliu. Visų šių susitikimų tikslas yra parodyti, kad teisėsaugininkai visiškai kontroliuoja padėtį, ir Jaunojo Šakro areštas neturi turėti pasekmių teritorijose, teigia žurnalistai.

Įvykiai pakrypo netikėta linkme

Kratos Z.Kalašovo name atliktos liepos 12 dieną, dalyvaujant Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FST) specialiosioms pajėgoms. Rasti du pistoletai ir granata, autoritetas sulaikytas. Liepos 13 dieną Maskvos Tverės teismas patenkino tyrėjų prašymą dėl Šakro suėmimo. Kaip paaiškėjo, jis figūruoja baudžiamojoje byloje dėl turto prievartavimo.

Nusikaltimas įvykdytas 2015 metų gruodžio 14 dieną restorane „Elements“ Maskvoje. Konflikto priežastimi tapo restorano savininkės Žanos Kim komercinis ginčas su dizainere Fatima Misikova. Ž.Kim buvo užsakiusi patalpų rekonstrukcijos projektą. F.Misikovos pusėje buvo Jaunojo Šakro brigada, pareikalavusi iš viešojo maitinimo įstaigos savininkės 8 mln. rublių netesybų. Konfliktas peraugo į susišaudymą, per kurį žuvo du žmonės, dar septyni buvo sužeisti. Dėl šio fakto Rusijos tyrimų komiteto Maskvos vyriausioji tyrimų valdyba (RTK Maskvos VTV) iškėlė baudžiamąją bylą.

Nustatyta, kad šaudyti iš dovanoto pistoleto pradėjo buvęs policininkas Eduardas Budancevas, Ž.Kim advokatas. Jam buvo skirtas namų areštas. Už skerdynių organizavimą buvo areštuotas ir artimas Šakro žmogus Andrejus Kočiuikovas (pravarde Italas).

Po Z.Kalašovo arešto įvykiai pasisuko netikėta linkme. Liepos 19 dieną FST darbuotojai atliko kratas Rusijos tyrimų komiteto Maskvos vyriausioje tyrimų valdyboje. Tą pačią dieną Lefortovo teismas išdavė sankciją suimti valdybos viršininko pirmąjį pavaduotoją Denisą Nikandrovą, tyrimų komiteto savojo saugumo valdybos viršininką Michailą Maksimenką ir jo pavaduotoją Aleksandrą Lamonovą. Be to, pareigybiniais nusikaltimais įtariami dar mažiausiai keturi valdybos darbuotojai iš aukštas pareigas užimančių karininkų tarpo.

Pagal liepos 21 dieną laikraščio „Kommersant“ iškeltą versiją D.Nikandrovas už 5 mln. JAV dolerių atlygį sutiko globoti Šakro grupuotę ir išspręsti problemas, kilusias dėl skerdynių prie „Elements“. Vasario mėnesį, gavęs pirmąją 1 mln. dolerių dalį, generolas pradėjo veikti. Atėmęs bylą iš tyrėjo Andrejaus Suprunenkos jis ją „suskaldė“ ir perdavė tirti kitiems žmonėms. 

Pasak laikraščio „Kommersant“, bylą prieš RTK Maskvos VTV darbuotojus iškėlė RTK pirmininkas Aleksandras Bastrykinas, kuris sužinojo apie korupciją pavaldinių gretose. Įsaką dėl bylos iškėlimo patvirtino generalinio prokuroro pavaduotojas Viktoras Grinis.

Jis priėmė ir sprendimą perduoti tirti bylą FST. Kita vertus, pasak Znak.com, negalima atmesti ir to, kad laikraštyje „Kommersant“ išdėstytos versijos tikslas yra apginti Rusijos tyrimų komiteto pirmųjų asmenų munduro garbę.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.