Jaunimo sąskrydį Lenkijoje temdo teroro grėsmės šešėlis

Lenkijos valdžia tikėjosi, kad į vakar Krokuvoje prasidėjusias katalikų Pasaulio jaunimo dienas atvyks 2,5 mln. maldininkų. Bet dėl Europoje dažnėjančių išpuolių svečių susirinko daug mažiau.

Dalyvauti popiežiaus Pranciškaus laikomose mišiose į Lenkiją suplūdo katalikai iš įvairių pasaulio valstybių.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Dalyvauti popiežiaus Pranciškaus laikomose mišiose į Lenkiją suplūdo katalikai iš įvairių pasaulio valstybių.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Pranciškus Lenkiją lanko pirmąkart.
Pranciškus Lenkiją lanko pirmąkart.
Daugiau nuotraukų (2)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

2016-07-27 14:28, atnaujinta 2017-05-17 16:03

Į sąskrydį vykusius amerikiečius JAV valstybės departamentas perspėjo dėl galimų teroro aktų rizikos.

Kitos šalys tokių atvirų įspėjimų nevykti į Lenkiją neskelbė, tačiau vietos kunigai šventės išvakarėse neslėpė nusivylimo sumenkusiu užsieniečių dėmesiu.

Buvęs asmeninis popiežiaus Jono Pauliaus ll sekretorius, kardinolas Stanislowas Dziwiszas, prasitarė, kad apie savo atvykimą rengėjams pranešė vos 600 tūkst. maldininkų.

Vis dėlto organizatoriai tikisi, kad maldininkų bus kelis kartus daugiau, o apie 500 mln. zlotų (114 tūkst. eurų) kainuosiantys renginiai įvyks sklandžiai.

Prieš 31 metus popiežiaus Jono Pauliaus II pradėtos Pasaulio jaunimo dienos vyksta kas dvejus ar trejus metus vis kitoje šalyje.

Pagal nusistovėjusią tradiciją į sąskrydį šiandien atvyksta popiežius, o jo kalbos ir bendros maldos su jaunimu laikomos renginio kulminacija.

Ruošėsi išpuoliui?

Tiesa, Lenkija baiminasi dėl suvažiavimo dalyvių saugumo. Antai dienraštis „Fakt“ paskelbė, kad užsienio slaptųjų žvalgybų padedami Lenkijos saugumiečiai sugebėjo užkirsti kelią tokiam teroro aktui, koks buvo įvykdytas Prancūzijos kurorte Nicoje.

Esą pavienis užpuolikas ketino sunkvežimiu įsirėžti į maldininkų minią per baigiamąją popiežiaus Pranciškaus kalbą paskutinę šventės dieną.

Tačiau Vidaus reikalų ministerija paneigė „Fakt“ skelbtą informaciją apie pavojų ir patikino, kad užtikrins saugumą viso renginio metu.

Tiesa, tai, kad ministerija labai nerimauja dėl galimų islamistų išpuolių, paliudijo Lenkijoje studijuojantys užsienio studentai, kuriuos prieš popiežiaus vizitą lenkų pareigūnai apklausė dėl požiūrio į džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“.

Bijo popiežiaus kritikos

Popiežius Pranciškus atsisakė per penkių dienų viešnagę apsilankyti sostinėje Varšuvoje, o Lenkijos prezidentą, ministrus bei užsienio šalių ambasadorius pakvietė susitikti Krokuvoje.

Čia popiežius dalyvaus įvairiuose renginiuose, lankysis vaikų ligoninėje, kartu su neįgaliaisiais važiuos tramvajumi.

Be to, pontifikas aplankys Osvencimo koncentracijos stovyklos muziejų.

Tiesa, vietos kunigai viešnagės laukia neramiai. Naujienų portalo „naTemat“ teigimu, Lenkijos dvasininkai bijo netikėtais sprendimais garsėjančio popiežiaus Pranciškaus kritikos.

Mat dalis vietos dvasininkų iki tol gana atvirai peikė Pranciškaus vykdomą liberalią politiką – raginimus rodyti didesnę toleranciją seksualinėms mažumoms, priimti į savo namus pabėgėlius, gyventi kukliau ir griežčiau laikytis kunigystės įžadų.

Tiesa, naujienų portalo teigimu, tikėtina, kad popiežius vengs atvirų komentarų apie Bažnyčią, o apie tai kalbės susitikimuose su dvasininkais.

Kaip vieną tokių ketinimų požymių „naTemat“ pavadino popiežiaus sprendimą vizito išvakarėse iš dvasininkų luomo pašalinti vyskupą Januszą Kaletą, kuris daug metų slapta gyveno su moterimi.

Ginčai dėl išlaidų

Sąskrydis atsieis apie 500 mln. zlotų (114 mln. eurų), nors iš pradžių tikėtasi, kad užteks perpus mažesnės sumos.

Vyriausybė kol kas šiam renginiui skyrė 180 mln. zlotų (41 mln. eurų).

Tačiau opozicija išpeikė valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos siekį svariai prisidėti biudžeto lėšomis ir tikino, kad milijonus reikėjo panaudoti švietimui ar kultūrai.

Papildomus 100 mln. zlotų (23 mln. eurų) davė maldininkus priimsiančių miestų savivaldybės. Nemažą paramą suteikė Lenkijos geležinkeliai, nacionalinė televizija, valstybiniai bankai ir verslo atstovai.

Tiesa, Bažnyčia sulaukė kritikos, kad net ir sulaukusi gausios paramos visus suvažiavimo renginius padarė mokamus – net norint pasiklausyti popiežiaus kalbos reikės pirkti bilietą.

Be to, užsieniečiai yra verčiami iš Bažnyčios įsigyti 150–690 zlotų (34–158 eurus) kainuojančią maldininko pažymą, su kuria bus galima nemokamai keliauti po Lenkiją.

Bažnyčios gobšumas įsiutino Krokuvos miesto vadovus, iš kurių buvo pareikalauta susimokėti net už tai, kad ant miesto autobusų bilietų būtų spausdinamas Pasaulio jaunimo dienų logotipas.

Supykęs miesto meras liepė bilietus spausdinti be ženklo ir sugėdino kunigus primindamas, kad Krokuva sąskrydžiui rengti paskyrė 61 mln. zlotų (13 mln. eurų).

Vyskupai tvirtina, jog viską apmokestino todėl, kad nenori kartoti Brazilijos klaidų.

Prieš trejus metus Rio de Žaneire surengusi sąskrydį tenykštė Bažnyčia esą įklimpo į skolas ir vėliau buvo priversta išpardavinėti turtą, kad jas išmokėtų.

Vienys ir homoseksualus

Šešiolikos vietos gėjų ir lesbiečių tėvai katalikai kreipėsi laišku į popiežių prašydami užstoti vietos seksualines mažumas ir taip prisidėti prie kovos su homofobija.

Laiške tvirtinama, kad vietos kunigai ignoruoja popiežiaus anksčiau išsakytą raginimą homoseksualus ne atstumti nuo Bažnyčios, o rodyti jiems deramą supratimą ir pagarbą.

Mat anksčiau popiežius Italijoje net buvo pasakęs, kad kunigai privalo atsiprašyti homoseksualų už ankstesnę jų diskriminaciją.

Varšuvos žiniasklaida priminė, kad šie popiežiaus žodžiai labai nepatiko senesnės kartos konservatyviems Lenkijos kunigams, ir toliau įnirtingai kritikuojantiems seksualines mažumas bei jų rengiamas eitynes.

Tačiau homoseksualius katalikus vienijanti organizacija „Tikėjimas ir vaivorykštė“ per popiežiaus vizitą vis tiek kvies į sąskrydį atvykusius gėjus ir lesbietes į savo renginius Krokuvos senamiestyje.

Atvyks Lietuvos delegacija

Į Lenkijoje šią savaitę vykstančias Pasaulio jaunimo dienas, kurias vainikuos susitikimas su popiežiumi Pranciškumi Krokuvoje, vyksta apie 1,5 tūkst. jaunuolių iš visos Lietuvos. Vilniaus arkivyskupijos kurijos komunikacijos koordinatorė Živilė Šeporaitytė BNS teigė, kad jaunimas į Krokuvą vyksta tiek organizuotomis grupėmis, tiek savarankiškai.

„Pasaulio jaunimo dienos visada turi daugmaž tą patį modelį – pirma renginiai kelias dienas vyksta vyskupijose, dažnai dalyviai gyvena šeimose, lanko įdomias vietas, dalyvauja socialinėse akcijose. Paskui visi susirinks į Krokuvą ir ten vyks susitikimas su popiežiumi. Sekmadienį popiežius aukos mišias“, – pasakojo Ž.Šeporaitytė.

Pasaulio jaunimo dienose dalyvaus ir bent penki Lietuvos vyskupai. Į Lenkiją negalėję vykti lietuviai šeštadienį rinksis Vilniuje, prie Baltojo tilto, kur bus tiesiogiai iš Krokuvos transliuojamas susitikimas su popiežiumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.