Rokiruotė Rusijos valdžioje: svarbūs postai – į saugumo rankas

Laikydamasis sovietinių lyderių tradicijų ketvirtadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praleido susitikinėdamas su ūkininkais Tverės apylinkių laukuose, ragaudamas spanguolių jogurtą ir kitas vietos gėrybes. O jau pagal savus įpročius šalies lyderis ėmėsi pertvarkos: netikėtai pakeitė aibę aukštų pareigūnų savais žmonėmis.

V.Putinas aibę svarbių pareigūnų pakeitė patikėtiniais iš saugumo tarnybų.<br>AP nuotr.
V.Putinas aibę svarbių pareigūnų pakeitė patikėtiniais iš saugumo tarnybų.<br>AP nuotr.
V.Putinas aibę svarbių pareigūnų pakeitė patikėtiniais iš saugumo tarnybų.<br>AP nuotr.
V.Putinas aibę svarbių pareigūnų pakeitė patikėtiniais iš saugumo tarnybų.<br>AP nuotr.
Apžvalgininkas Stanislavas Belkovskis situaciją dar paprasčiau: „Visos šiandien paskirtos politinės figūros yra V.Putino asmens sargybiniai.“<br>AP nuotr.
Apžvalgininkas Stanislavas Belkovskis situaciją dar paprasčiau: „Visos šiandien paskirtos politinės figūros yra V.Putino asmens sargybiniai.“<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 29, 2016, 11:35 AM, atnaujinta May 17, 2017, 11:54 AM

Per kelias valandas V.Putinas atleido keturis regionų gubernatorius, keturis prezidento įgaliotuosius atstovus ir ambasadorių, rašo „The Moscow Times“. 

Kai kurie pakeitimai buvo laukti. Pavyzdžiui, Kirovo srities gubernatorius Nikita Belychas neseniai buvo suimtas dėl šešiaženklės sumos kyšio eurais paėmimo ir atleistas dėl „prarasto prezidento pasitikėjimo“.

O Federalinės muitinės vadovas Andrejus Belianinovas neva atsistatydino pats. Jo namus antradienį apieškojo Federalinės saugumo tarnybos (FST) agentai, o žiniasklaidoje pasklido prabangių interjerų, brangių paveikslų ir į batų dėžutes sukrautų pinigų vaizdai.

Du iš trijų kitų gubernatorių buvo pakeisti saugumo tarnybose dirbusiais pareigūnais. Dauguma jų – FST ar jos pirmtako KGB veteranai.

„Neatsimenu laikų, kai tiek daug saugumiečių į valdžią atėjo vienu metu. Nežinome nieko apie šių žmonių vadovavimo sugebėjimus. Šie paskyrimai – ginklų ruošimas. Akivaizdu, kad Kremlius nepasitiki niekuo, išskyrus uniformuotais kariais“, – rašė nepriklausomas Valstybės Dūmos deputatas Dmitrijus Gudkovas.

Saugumiečiai stiprėja jau seniai

Valdžios postų perskirstymas sutampa su pasikeitusia Rusijos teisėsaugos organų galia. Per pastaruosius kelerius metus tokios saugumo institucijos kaip FST perėmė vis daugiau įtakos.

Pokyčių ir daugiau. Šiemet Federalinė vaistų kontrolės tarnyba ir Federalinė migracijos tarnyba buvo uždarytos ir įtrauktos į Vidaus reikalų ministerijos jurisdikciją.

Per pastaruosius trejus metus suimti trys gubernatoriai. Kultūros viceministras taip pat sėdi kalėjime, o aukščiausių Maskvos tyrėjų grupė buvo suimta dėl kaltinimų korupcija ir ryšiais su mafija.

Visas biurokratinis aparatas, regis, yra apimtas kaitos, o šis ketvirtadienis ir V.Putino sprendimai tik dar kartą tai patvirtino.

Kad pakeistų iš posto išmestą muitinės vadovą A.Belianinovą, prezidentas iš posto atleido Šiaurės Vakarų federalinio regiono įgaliotąjį atstovą Vladimirą Bulaviną ir perkėlė jį į šią poziciją.

V.Bulavinas savo politinę karjerą užsitarnavo būtent FST. 2006–2008 metais jis dirbo tarnybos direktoriaus pavaduotoju, o tada perėjo į Saugumo Tarybą.

Tą patį rytą du regionų gubernatoriai buvo paaukštinti, o dar du atleisti.

Penkerius metus Kaliningrado gubernatoriaus poste praleidęs Nikolajus Tsukanovas pakeitė V.Bulaviną įgaliotojo atstovo Šiaurės Vakarų regionui poste. O jį Kaliningrade pakeitė Jevgenijus Ziničevas, iki tol vadovavęs FST atšakai šioje srityje.

Sevastopolio gubernatorius Sergejus Menjailo, vadovaujantis miestui Rusijos aneksuotame Krymo pusiasalyje, taip pat buvo atleistas ir perkeltas į įgaliotojo atstovo Sibirui postą. Jo pirmtakas Nikolajus Rogožkinas buvo atleistas likus vos keliems mėnesiams iki pensijos.

Kirovo srities gubernatorių N.Belychą pakeitė Rusijos nekilnojamojo turto priežiūros tarnybos „Rosrejestr“ vadovas Igoirs Vasiljevas.

Krymas prijungtas prie apygardos

Kiti pokyčiai – dar rimtesni. Rusijoje neseniai nebeliko atskiro Krymo federalinės apygardos – ji buvo prijungta prie Pietinės federalinės apygardos.

Tad ir šiam regionui atstovavęs V.Putino patikėtinis Olegas Belavencevas buvo perkeltas į Šiaurės Kaukazo federalinę apygardą.

Jis čia pakeitė Sergejų Melikovą, kuris tapo naujos Nacionalinės gvardijos vadovu.

Kad teisėsaugos pareigūnai užima vis aukštesnius politinius postus, nėra naujiena. Kaip pastebėjo politikos analitikė Jekaterina Šulman, tokia tendencija ryškėjo jau 15 metų.

„Kariuomenėje arba saugumo tarnybose karjerą padarę pareigūnai nuolat užima svarbias pozicijas Rusijos valdžios aparate“, – teigė politologė.

O nuolatinis postų stumdymas siekiant, kad saugumiečiai užimtų kuo artimesnius prezidentui postus, rodo jo pasitikėjimą tokiais pareigūnais.

Senus patikėtinius keičia jauni

Kitus pokyčius V.Putino aplinkoje skatina ir jo ruošimasis kitai prezidento kadencijai nuo 2018 metų.

Senoji patikėtinių gvardija pamažu slenkasi į šešėlį – tiesa, kartais ne savo noru. O vietoj jų ateina nauja pavaldinių, dažnai į politiką atėjusių iš teisėsaugos struktūrų, karta.

„Keičiasi ne tik konkretūs žmonės – keičiama visa politinė sistema. Matome, kaip auga į vieną žmogų sutelkta politinė jėga ir V.Putino asmeninė galia. Akivaizdu, kad jis daug labiau nerimauja dėl to, kaip sustiprinti savo įtaką, nei dėl to, kaip atgaivinti ekonomiką“, – teigė politologas Nikolajus Petrovas.

O apžvalgininkas Stanislavas Belkovskis situaciją dar paprasčiau: „Visos šiandien paskirtos politinės figūros yra V.Putino asmens sargybiniai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.