D. Trumpą į pergalę veda prorusiškas kampanijos vedlys

Respublikonų kandidato į JAV prezidentus Donaldo Trumpo flirtas su Rusija kelia nerimą Baltijos valstybėms. Tačiau aiškėja, kad su Maskva susijęs ir svarbiausias jo patarėjas bei rinkimų kampanijos vedlys.

P.Manafortas (viduryje) per savo karjerą turėjo ne vieną skandalingą klientą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
P.Manafortas (viduryje) per savo karjerą turėjo ne vieną skandalingą klientą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-08-04 10:04, atnaujinta 2017-05-16 22:40

Mažai politikų patarėjų turėjo tokį netikusį klientą kaip 67-erių Paulas Manafortas.

Prieš tapdamas D.Trumpo rinkimų kampanijos vėliavnešiu jis dirbo Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus padėjėju ir gelbėjo jo reputaciją, tačiau prorusiškas Ukrainos lyderis 2014-ųjų žiemą buvo nuverstas.

P.Manafortas laikomas žmogumi, kuris padėjo šiuo metu Rusijoje besislapstančiam V.Janukovyčiui ateiti į valdžią. Dabar jis ėmėsi kito projekto – paversti D.Trumpą JAV prezidentu.

Prisiminė vadovo praeitį

Kai praėjusią savaitę D.Trumpas prabilo, kad yra linkęs svarstyti, ar Krymo aneksija buvo teisėta, ir ragino Rusiją įsilaužti į konkurentės Hillary Clinton paštą, imta svarstyti apie verslininko ryšius su Kremliumi.

Į akiratį pateko ir jo komandos nariai, ypač rinkimų kampanijos vadovas P.Manafortas. Jis dirbo prorusiškam prezidentui V.Janukovyčiui ir turi ryšių su Rusijos bei Ukrainos oligarchais.

D.Trumpo komandoje P.Manafortas atsirado vėliau, nei respublikonas ėmė liaupsinti prezidentą Vladimirą Putiną. Tačiau dabar abu pučia į vieną dūdą.

P.Manafortas gina milijardierių klientą tikindamas, kad D.Trumpas pirmiausia paisys JAV interesų, tačiau tvirtina, jog respublikonų kandidatas „mato Rusiją kaip užsienio valstybę, kurios interesams iškilo pavojus“.

Pakeitė politiko veidą

Teisininko išsilavinimą turinčio P.Manaforto įtaka Ukrainai buvo akivaizdi: jo politinės žinios buvo vertinamos vietos politikų, jis taip pat padėjo pritraukti investuotojų iš JAV – į šalį padėjo prisikviesti energetikos kompanijas „Chevron“ ir „Exxon“.

P.Manaforto veikla Ukrainoje prasidėjo po Oranžinės revoliucijos, kuri vyko 2004–2005 metais. Tai buvo po antrojo prezidento rinkimų turo įvykę protestai, kurių dalyviai rėmė opozicijos atstovą Viktorą Juščenką ir tvirtino, kad V.Janukovyčiaus pergalė buvo suklastota. Pastarasis galiausiai užleido postą opozicionieriui.

Po šių įvykių V.Janukovyčius buvo nusivylęs savo patarėjais bei komanda ir ieškojo jiems pamainos. Netrukus jis susipažino su P.Manafortu, kuris tuo metu dirbo Ukrainos turtuoliui Rinatui Achmetovui – aktyviam V.Janukovyčiaus Regionų partijos rėmėjui.

Ilgainiui P.Manafortas padėjo pastarajai politinei jėgai pakeisti savo įvaizdį – iš nusikaltėlių prieglobsčio jis ją pavertė vėl renkama politine partija. O V.Putino sąjungininkui V.Janukovyčiui 2010-aisiais jis padėjo laimėti prezidento postą.

Išsiskyrė keliai

Kai V.Janukovyčius pradėjo eiti prezidento pareigas, tarp jo ir P.Manaforto ilgainiui atsirado trintis. Pastarasis aktyviai ragino Ukrainos lyderį pasirašyti sutartį su Europos Sąjunga.

Tačiau V.Janukovyčius klausė V.Putino ir to nepadarė. 2014-aisiais dėl to įsižiebė Maidano protestai ir prezidentas buvo nuverstas.

Nepaisant to, P.Manafortas dar stengėsi išgelbėti Regionų partiją nuo visiško žlugimo ir paversti ją opozicine jėga su sunkumais susiduriančiai proeuropietiškai vyriausybei. Ir jam pavyko: šiuo metu ši partija parlamente turi 43 vietas.

Įtariama, kad net ir pradėjęs dirbti D.Trumpui P.Manafortas rūpinasi Regionų partijos likimu.

Taip pat išsiaiškinta, kad vyras turėjo ryšių ir su didžiausiais Rusijos bei Ukrainos oligarchais.

Antai 2008-aisiais kartu su „Gazprom“ tarpininku laikomu oligarchu Dmitrijumi Firtašu jis rengėsi atidaryti pramogų kompleksą Manhatane. Jis taip pat priviliojo Rusijos oligarchą Olegą Deripaską investuoti į jo fondą, įsteigtą Kaimanų Salose.

Tokios D.Trumpo rinkimų kampanijos vėliavnešio sąsajos su prorusiška Ukrainos valdžia ir Maskvai palankiais oligarchais sukėlė dar daugiau įtarimų dėl respublikono ryšių su Kremliumi. („The New York Times“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.