Japonija pastebėjo Kinijos laivus vandenyse prie ginčijamų salų

Ginčas dėl tų salų smarkiai temdė dvišalius santykius.

Abi šalys nesutaria dėl negyvenamų salelių Rytų Kinijos jūroje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Abi šalys nesutaria dėl negyvenamų salelių Rytų Kinijos jūroje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-08-06 10:58, atnaujinta 2017-05-16 17:43

Abi šalys nesutaria dėl negyvenamų salelių Rytų Kinijos jūroje, kurias Japonija vadina Senkaku, o Kinija– Diaoju salomis. Tačiau Kinija tiek daug laivų į ginčijamus vandenis siunčia retai.

Kai ginčijamuose vandenyse 8 val. 5 min. vietos (2 val. 5 min. Lietuvos) laiku buvo pastebėti kinų pakrančių sargybos laivai, Japonijos užsienio reikalų ministerijos Azijos ir Okeanijos reikalų biuras įteikė griežtą protesto notą Kinijos ambasadoje Tokijuje.

Užsienio reikalų ministerija, išsiuntusi protesto notą ir į savo ambasadą Pekine, pareikalavo, kad laivai nedelsiant paliktų ginčijamus vandenis ir „niekada neįplauktų į Japonijos teritorinius vandenis“, sakoma pranešime.

„Japonija niekada negalės sutikti su (Kinijos) vyriausybinių laivų veikla netoli Senkaku salų, nes būtų vienašališkai eskaluojama padėtis ir padidėtų įtampa regione“, – pabrėžė ministerija.

Penktadienį Japonijos užsienio reikalų viceministras Shinsuke Sugiyama iškvietė Kinijos ambasadorių Tokijuje Cheng Yonghua ir pareiškė protestą dėl Kinijos pakrančių sargybos ir žvejų laivų įsibrovimo į šalies teritorinius vandenis penktadienio popietę.

Ginčas dėl tų salų smarkiai temdė dvišalius santykius.

Abi šalys negaili pastangų įtampai sumažinti, plėtoja dialogą, bet esminiai nesutarimai lieka neišspręsti, susipriešinimas retkarčiais net smarkiai padidėja.

Japonija protestą buvo paskelbusi ir birželį, kai pareiškė, kad Kinijos karinių jūrų pajėgų fregata pirmąkart praplaukė šalia teritorinių vandenų aplink ginčijamas salas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.