16 metų badavusi Indijos Geležinė Moteris nutraukė streiką

Indijos Geležine Moterimi praminta aktyvistė Irom Sharmila vakar nutraukė net šešiolika metų trukusį bado streiką. 44 metų moteris taip ilgai protestavo dėl policijos smurtą leidžiančio įstatymo.

I.Sharmila 16 metų nevalgė normalaus maisto, bet buvo maitinama per prievartą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
I.Sharmila 16 metų nevalgė normalaus maisto, bet buvo maitinama per prievartą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, BBC ir „Lietuvos rytas“ inf.

Aug 11, 2016, 9:50 AM, atnaujinta May 16, 2017, 6:04 AM

I.Sharmila nuo 2000 metų nevalgė pati, tačiau ją vamzdeliu pro nosį vaistais ir kūdikių mišiniu maitino Jawaharlalo Nehru medicinos instituto gydytojai.

Indė buvo per prievartą laikoma medicinos įstaigoje, nes pagal Indijos įstatymus mėginimas nusižudyti yra laikomas nusikaltimu.

Tačiau vakar Manipuro valstijos teismas leido I.Sharmilai palikti ligoninę, nes ji pranešė, kad ketina nutraukti streiką, o tada stebint susirinkusiems žurnalistams simboliškai paragavo medaus.

Dabar ilgiausią pasaulyje bado streiką iškentusi moteris ketina žengti į politiką. Sąžinės kaline save vadinanti indė nustebino pranešdama, kad nori pradėti valgyti, išeiti iš kalėjimo ir dalyvauti vietos savivaldybių rinkimuose.

„Turiu pakeisti strategiją. Kai kurie žmonės mano, kad esu keista, nes pasirinkau politiką, kurią jie laiko purvina, tačiau tokia yra ir mūsų visuomenė. Noriu kovoti rinkimuose prieš vyriausybę“, – vakar teisme kalbėjo I.Sharmila.

Indė bado streiką pradėjo po to, kai Manipuro valstijoje pareigūnai nušovė 10 civilių. Nelaimė esą įvyko dėl Indijos įstatymo, kuris kai kuriuose konfliktų kamuojamuose šalies regionuose leidžia ginkluotiems pareigūnams suimti civilius ir net šaudyti į juos.

Aktyvistė po Tulihalo miestelyje įvykdytų šaudynių pareiškė nevalgysianti, kol nebus atšauktas šis įstatymas. Kas dvi savaites ji turėjo pasirodyti teisme, tačiau iki šiol per visus metus išlaikė pasiryžimą nevalgyti.

„Turiu išbandyti ką nors nauja. Badavau 16 metų, bet nieko nepasiekiau“, – pripažino I.Sharmila.

Žinia, kad Indijos kovos už žmogaus teises simboliu tapusi moteris žengia į politiką, sudomino opozicijos partijas.

Mat jos vardas Manipuro provincijoje yra puikiai žinomas, o rinkimuose jai žadama sėkmė.

Tiesa, ne visi gimtojo I.Sharmilos Tulihalo miestelio gyventojai palaiko moters sprendimą nutraukti bado streiką.

„Nesuprantu, kodėl ji taip staiga persigalvojo? Ją remia daug žmonių, bet ji niekam nepranešė apie savo planus pradėti valgyti“, – piktinosi sūnų per 2000 metų šaudynes praradęs Tokpamas Somorendra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.