JAV pareiškė, kad vienas iš „Islamo valstybės“ lyderių žuvo

„Islamo valstybės“ lyderis Afganistane ir Pakistane Hafizas Mohammadas Saeedas buvo nukautas per bepiločio ataką liepos mėnesį, skelbia BBC, remdamasis JAV informacija.

Hafizas Mohammadas Saeedas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Hafizas Mohammadas Saeedas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 12, 2016, 10:21 PM, atnaujinta May 16, 2017, 2:07 AM

Afganistano žvalgybos agentūra sakė, kad H.M.Saeedas žuvo Achine, Afganistano rytuose esančioje Nangarharo provincijoje. Tačiau „Islamo valstybė“ anksčiau tvirtino, kad jis yra gyvas, o žuvo esą kitas pareigūnas.

1948 metais gimęs H.M.Saeedas kilo iš Pakistano. Nangarharas yra viena iš sričių, kurioje Afganistano kovotojai yra aktyviausi.

2012 metais JAV skyrė 10 mln. dolerių (7,5 mln. eurų) už informaciją, padėsiančią suimti H. M. Saeedą. Jis siejamas su išpuoliais Indijos Mumbajaus mieste 2008 metais, per kuriuos žuvo 166 žmonės.

JAV dar 2001-ųjų gruodį paskelbė „Lashkar-i-Toiba“ teroristine organizacija. Tačiau H. M. Saeedas Pakistane galėjo nekliudomai judėti, sakyti kalbas ir rodytis televizijoje.

Stebėtojai abejojo, kad įtariamąjį galėtų suimti Pakistano žinybos, nes jis palaikė ryšius su žvalgyba.

H. M. Saeedas po išpuolių Mumbajuje buvo suimtas Pakistane, tačiau teismo sprendimu 2009-ųjų birželį paleistas, nes esą nebuvo jokių įkalčių prieš jį. Pakistano vyriausybės manė, kad nebuvo jokių teisinių priežasčių imtis veiksmų prieš H. M. Saeedą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.