D.Rousseff kreipsis į jos apkaltos bylą nagrinėjantį Senatą

Brazilijos prezidentė

Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff, kurios įgaliojimai sustabdyti, pirmadienį atvyko į Senatą gintis nuo kaltinimų, dėl kurių jai buvo iškelta apkaltos byla.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff, kurios įgaliojimai sustabdyti, pirmadienį atvyko į Senatą gintis nuo kaltinimų, dėl kurių jai buvo iškelta apkaltos byla.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf,

Aug 29, 2016, 3:46 PM, atnaujinta May 14, 2017, 2:55 PM

Tai paskutinis D.Rousseff apkaltos proceso etapas, po kurio suspenduota didžiausios Lotynų Amerikos ekonomikos lyderė tikriausiai bus galutinai pašalinta iš pareigų.

Besišypsančią 68 metų D.Rousseff prie Senato pastato pasitiko minia šalininkų, kurie skandavo: „Dilma, Brazilijos karžygė!“

Po prezidentės kreipimosi į Senatą per 48 valandas turės būti surengtas balsavimas. D.Rousseff bus galutinai nušalinta, jei už tai pasisakys du trečdaliai Senato narių.

Beveik neabejojama, kad praėjusį ketvirtadienį Senate prasidėjęs teismo procesas baigsis sprendimu pripažinti D.Rousseff kalta manipuliavusi nacionalinio biudžeto duomenimis, kad nuslėptų šalies ekonomikos problemų mastą prieš 2014 metų Brazilijos prezidento rinkimus.

Jei D. Rousseff bus pašalinta iš pareigų, buvęs jos administracijos viceprezidentas ir varžovas Michelis Temeras bus prisaikdintas valstybės vadovu ir dirbs šiame poste iki 2018-ųjų, sukdamas Brazilijos vairą į dešinę po 13 metų trukusio D. Rousseff kairiųjų Darbininkų partijos valdymo.

D. Rousseff, buvusi marksistė partizanė, 8-ajame dešimtmetyje kankinta šalies karinės diktatūros kalėjime, žadėjo iki galo kovoti su pastangomis ją nušalinti, kurias vadina perversmu.

Nors D. Rousseff demonstruoja ryžtą, nuo jos nusigręžė net buvę vyriausybės ministrai, o visuomenės palaikymas yra minimalus.

D. Rousseff iš esmės kaltinama tuo, kad neteisėtai naudojo valstybės paskolas biudžeto deficitui nuslėpti. Ji pati tvirtina, jog tokie manevrai buvo įprasta ankstesnių vyriausybių praktika ir negali būti laikomi baudžiamuoju nusižengimu.

Pasak D. Rousseff, šis reikalas buvo išpūstas siekiant į valstybės vadovo postą pasodinti viceprezidento pareigas ėjusį M.Temerą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.