Uzbekistanas patvirtino I.Karimovo mirtį

Uzbekistano valdžia patvirtino, kad šalies lyderis Islamas Karimovas mirė. Tai penktadienio vakarą paskelbė BBC. 

Uzbekistano lyderio Islamo Karimovo sveikatos būklė pablogėjo.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Uzbekistano lyderio Islamo Karimovo sveikatos būklė pablogėjo.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“-AFP-BNS

Sep 2, 2016, 7:34 AM, atnaujinta May 14, 2017, 6:07 AM

Nors apie I.Karimovo mirtį gandai sklando jau kelias dienas, Uzbekistano valdžia nebuvo patvirtinusi šios žinios. Tačiau akivaizdu, kad pasaulio dėmesys buvo sutelktas į šią šalį. 

Penktadienį agentūra „Interfax“ klaidingai paskelbė, kad Uzbekistano valdžia patvirtino prezidento mirtį ir rėmėsi Vyriausybės pranešimu.

Tačiau praėjus vos pusvalandžiui po žinios paskelbimo, Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ prašo anuliuoti dėl techninės klaidos išleistą skubią naujieną pavadinimu „Uzbekistano prezidentas Islamas Karimovas mirė – oficialus vyriausybės pranešimas“.

„2016 metų rugsėjo 2 dieną po sunkios ligos iš gyvenimo pasitraukė iškilus valstybės ir politikos veikėjas, Uzbekistano prezidentas Islamas Abduganijevičius Karimovas“, – sakoma išplatintame pranešime. 

Laidotuvės vyks šeštadienį Smarkande. 

Pirmą oficialų pranešimą apie valstybės vadovo ligą Uzbekistano vyriausybė paskelbė rugpjūčio 28 dieną. Jame buvo rašoma, kad I.Karimovas gydomas ligoninėje.

78 metų veteranas lyderis, kuris, pasak jo artimųjų, buvo gydomas intensyviosios slaugos palatoje, po Sovietų Sąjungos žlugimo sugebėjo apsaugoti šią strateginę reikšmę turinčią centrinės Azijos valstybę nuo visiškos izoliacijos, pasitelkęs Rusijos, Kinijos ir Vakarų kiršinimo taktiką.

I.Karimovas, apie kurio sveikatos būklę jau seniai sklando prieštaringi gandai, neturi aiškaus politinio įpėdinio. Šalyje niekada nėra buvę rinkimų, kuriuos tarptautiniai stebėtojai būtų pripažinę laisvais ir sąžiningais.

I.Karimovas 1991 metais laimėjo pirmuosius rinkimus Uzbekistane po Sovietų Sąjungos subyrėjimo, o pernai gegužę buvo perrinktas penktai kadencijai, surinkęs daugiau kaip 90 proc. balsų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.