JAV ir Kinija užbaigė Paryžiaus klimato sutarties ratifikavimą

Jungtinės Amerikos

JAV ir Kinijos prezidentai Barackas Obama ir Xi Jinpingas.<br>AP nuotr.
JAV ir Kinijos prezidentai Barackas Obama ir Xi Jinpingas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, AP, BNS ir lrytas.lt inf

Sep 3, 2016, 2:16 PM, atnaujinta May 14, 2017, 3:44 AM

Šie dokumentai, patvirtinantys, kad šios šalys ėmėsi visų priemonių, patenkinančių sutarties sąlygas, buvo įteikti per specialią ceremoniją, surengtą Didžiojo dvidešimtuko (G-20) ekonominio forumo Hangdžou mieste užkulisiuose.

B.Obama sakė, kad Jungtinės Valstijos įsipareigoja siekti lyderystės pasaulyje kovos su klimato kaita srityje. Pasak jo, Paryžiaus sutartis bus prisimenama kaip „akimirka, kai mes pagaliau nusprendėme išgelbėti savo planetą“.

„Mes turime naujoviškai žvelgti į klimato kaitą“, – pasakė Kinijos prezidentas Xi Jinpingas šeštadienį, vos tik jo kolega B.Obama atvyko į Kinijos rytų miestą Hangdžou dalyvauti G-20 grupės vadovų susitikime.

Per ceremoniją Xi Jinpingas šį susitarimą pavadino gaire, pažyminčia „naujos pasaulinės vyriausybių sistemos“ klimato kaitai valdyti iškilimą.

Sutartis įsigalios 30 dienų po to, kai mažiausiai 55 valstybės, išmetančios į orą 55 proc. šiltnamio efektą skatinančių dujų pasaulyje, ratifikuos ją. JAV tikimasi, kad tai įvyks šiemet.

Sutartyje numatomi ambicingi tikslai apriboti pasaulinį šiltėjimą ir skirti trilijonus dolerių skurdžioms šalims, kurios patiria neigiamus klimato kaitos padarinius.

Kinija yra atsakinga už maždaug ketvirtadalį pasaulinės taršos, o antroje vietoje esančios JAV – dėl daugiau kaip 15 proc., tad jų dalyvavimas yra nepaprastai svarbus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.