JAV ir Rusija susitarė dėl naujo paliaubų Sirijoje plano

„Galimybių langas“ 

S. Lavrovo ir J. Kerry derybos Ženevoje truko apie 14 valandų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S. Lavrovo ir J. Kerry derybos Ženevoje truko apie 14 valandų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S. Lavrovo ir J. Kerry derybos Ženevoje truko apie 14 valandų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S. Lavrovo ir J. Kerry derybos Ženevoje truko apie 14 valandų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 10, 2016, 8:11 AM, atnaujinta May 13, 2017, 1:52 PM

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas nurodė, kad atnaujintos paliaubos įsigalios pirmadienį, musulmonų Id al Adhos šventės pirmąją dieną. 

Abi pasaulio galiūnės palaiko priešingas šio konflikto stovyklas: Maskva remia Sirijos prezidento Basharo al Assado režimą, o Jungtinės Valstijos – sukilėlių grupuočių koaliciją, Vašingtono laikomą nuosaikia. 

Jeigu Rusija sugebės paspausti B.al Assadą ir priversti jį savaitę laikytis paliaubų, Maskva ir Vašingtonas įkurs naują veiksmų koordinavimo centrą ir pradės bendrus aviacijos smūgius prieš teroristinėmis laikomas grupuotes. 

„Kartu derinsime Rusijos oro ir kosminių pajėgų bei JAV karinių oro pajėgų smūgius prieš teroristus. Susitarėme dėl rajonų, kur bus koordinuotai vykdomi šie smūgiai. Pagal susitarimą, palaikomą Sirijos vadovybės, tuose rajonuose veiks tik Rusijos ir JAV oro pajėgos“, – per spaudos konferenciją Ženevoje sakė S.Lavrovas. 

Labai lauktas, nors kol kas ne itin tvarus proveržis buvo pasiektas po visą dieną trukusio S.Lavrovo ir J.Kerry  derybų Ženevoje maratono. Abu diplomatijos vadovai siekė sudaryti sąlygas užbaigti jau ilgiau negu penkerius metus besitęsiantį konfliktą, pareikalavusį per 290 tūkst. žmonių gyvybių, o dar milijonus privertusį palikti savo namus. 

„Šiandien Jungtinės Valstijos ir Rusija skelbia planą – kaip tikimės, padėsiantį sumažinti smurtą, palengvinti kančias ir atnaujinti judėjimą link derybomis pasiektos ir politinio perėjimo Sirijoje“, – sakė J.Kerry. 

Lieka neaišku, koks bus paties B.al Assado likimas: Vakarų šalys ragina jį pašalinti iš posto, bet Rusija jį palaiko. 

Tiek J.Kerry, tiek S.Lavrovas sakė, kad šis sudėtingas planas suteikia geriausią įmanomą galimybę užbaigti kautynes tarp režimo pajėgų ir pagrindinės opozicijos sukilėlių, bet toliau atakuoti džihadistų judėjimų „al Nusra Front“ ir „Islamo valstybė“ (IV) ekstremistus. 

„Galimybių langas“ 

Viena svarbiausių šio susitarimo sąlygų – kad Sirijos režimo pajėgos būtų atitrauktos nuo sukilėlių kontroliuojamų Alepo miesto rajonų ir būtų atvertas kelias itin reikalingai humanitarinei pagalbai apsiausties sąlygomis gyvenantiems civiliams. 

Rusija taip pat turi įtikinti Sirijos oro pajėgas liautis atakuoti prieš vyriausybę kovojančių pajėgų pozicijas, nes per jų antskrydžius žūsta daug civilių. 

Vašingtonas savo ruožtu turi įtikinti savo palaikomas opozicijos grupes atsiriboti nuo „al Nusra“, per šį permainingą konfliktą neretai suvienydavusios jėgas su kai kuriais sukilėliais. „Al Nusra“ liepą paskelbė nutraukianti ryšius su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“ ir persivadino „Jabhat Fateh al Sham“ (Sirijos užkariavimo frontu), bet šis žingsnis neįtikino Vakarų šalių pakeisti požiūrį į šią grupuotę. 

JAV ir Rusijos aviacija bendras operacijas pradės rengti tik tuo atveju, jeigu Maskva ir B.al Assado režimas „visiškai įvykdys“ susitarimą septynioms dienoms sustabdyti kovos veiksmus, sakoma Pentagono pranešime, paskelbtame po diplomatijos vadovų pareiškimo. 

Tačiau S.Lavrovas perspėjo, kad Maskva negali „100 proc. garantuoti“, kad visos konflikto šalys laikysis paliaubų. 

„Sirijos vyriausybė buvo mūsų informuota apie šiuos planus ir yra pasiruošusi juos vykdyti“, – aiškino jis. 

Vasarį sudarytos paliaubos, palaikomos Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos, buvo nuolat pažeidinėjamos abiejų konflikto pusių. 

Paskutinėmis derybų valandomis J.Kerry susisiekė su JAV prezidento Baracko Obamos biuru, kad gautų pritarimą naujai parengtam planui, bet valstybės sekretorius sakė, kad abiejų šalių vyriausybės palaiko šį susitarimą. 

„Jungtinės Valstijos žengė šiek tiek toliau, nes tikime, kad Rusija ir mano kolega pajėgūs spausti Al Assado režimą, siekiant sustabdyti šį konfliktą, sėsti prie (derybų) stalo ir sudaryti taiką“, – aiškino jis. 

JT pasiuntinys Sirijai Staffanas de Mistura sakė, kad šis susitarimas yra „galimybių langas“. Jis nurodė pasitarsiantis su JT generaliniu sekretoriumi Ban Ki-moonu, kada galėtų būti atnaujintos įstrigusios politinės derybos

„Grįžti į pirmąjį langelį“ 

Režimą palaikančios pajėgos užėmė strategiškai svarbų rajoną Alepo pietiniame pakraštyje, paversdamos niekais beveik visus sukilėlių laimėjimus, pasiektus per pastarąjį mėnesį vykdytą puolimą. 

Vyriausybės pajėgų pažanga dar labiau izoliavo opozicijos kontroliuojamus Alepo rytinius rajonus. Režimo kariai, palaikomi iš oro Rusijos aviacijos, visiškai apsupo opozicijos kontroliuojamus rajonus, o civiliai gyventojai irgi buvo atkirsti nuo pasaulio. 

Sukilėliai patyrė dar vieną skaudų smūgį, kai „Užkariavimo armijos“, didžiausio sukilėlių aljanso, vyriausiasis karinis vadas žuvo per antskrydį, ketvirtadienį pranešė islamistų šaltiniai. 

„Sukilėliai dabar grįžo į pirmąjį (žaidimo) langelį, dar rūstesnės apsiausties sąlygomis“, – naujienų agentūrai AFP sakė padėtį Sirijoje stebinčios nevyriausybinės organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) direktorius Rami Abdel Rahmanas. 

Alepas, buvusi Sirijos ekonomikos jėgainė, buvo smarkiai nuniokotas konflikto, prasidėjusio 2011 metų kovą nuo taikių protestų prieš vyriausybę. Į beviltišką padėtį patekę civiliai tame mieste pasakojo esantys priversti kovoti dėl išlikimo. 

„Ši apsiaustis dar sunkesnė negu pirmoji. Per pirmąją turguje dar būdavo kai kurių produktų, o dabar nebeliko nieko“, – sakė vietos gyventojas Omaras al Beikas. 

„Jokių produktų, daržovių, cukraus – nieko. Atėjome kažko nusipirkti, kad galėtume pasigaminti valgyti, bet ničnieko neradom“, – skundėsi vyras. 

Netoliese esančiame Sachuro rajone trijų vaikų tėvas Abu Omaras sakė, kad jo šeima maitinasi tik ryžiais, kvietinėmis kruopomis ir lęšiais, o pastarąsias tris dienas neturėjo duonos. 

„Gali būti, kad po dviejų savaičių badausime“, – pabrėžė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.