JAV pareigūnai suėmė sprogdinimu Niujorke įtariamą afganistanietį

Pro bintą ant A.Kh.Rahamio dešiniosios rankos sunkiasi kraujas, jis pats varto galvą į šonus, akys atviros, dalį kūno dengia antklodė. 

A.K.Rahami yra kilęs iš Afganistano.<br>AP nuotr.
A.K.Rahami yra kilęs iš Afganistano.<br>AP nuotr.
Naujajame Džersyje policija rado penkis nesprogusius įtaisus.<br>AP nuotr.
Naujajame Džersyje policija rado penkis nesprogusius įtaisus.<br>AP nuotr.
Naujajame Džersyje policija rado penkis nesprogusius įtaisus.<br>AP nuotr.
Naujajame Džersyje policija rado penkis nesprogusius įtaisus.<br>AP nuotr.
Naujajame Džersyje policija rado penkis nesprogusius įtaisus.<br>AP nuotr.
Naujajame Džersyje policija rado penkis nesprogusius įtaisus.<br>AP nuotr.
Naujajame Džersyje policija rado penkis nesprogusius įtaisus.<br>AP nuotr.
Naujajame Džersyje policija rado penkis nesprogusius įtaisus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 19, 2016, 2:37 PM, atnaujinta May 12, 2017, 3:27 PM

28-erių Ahmadą Khaną Rahami areštavo Lindeno policininkai Naujajame Džersyje, pranešė NBC televizija, remdamasi teisėsaugos pareigūnais.

CNN televizija rodė, kaip sužeistas įtariamasis, paguldytas ant neštuvų, įkeliamas į greitosios medicinos pagalbos mašiną. 

Pro bintą ant A.Kh.Rahamio dešiniosios rankos sunkiasi kraujas, jis pats varto galvą į šonus, akys atviros, dalį kūno dengia antklodė. 

Per susišaudymą kliuvo ir dviem policininkams, sakė kaimyninio Elizabeto miesto meras. 

„Ponas Rahami šiuo metu yra areštuotas. Tai įvyko Elizabet gatvėje Lindeno mieste“, – sakė CNN Elizabeto meras Chrisas Bollwage. 

„Vienam Lindeno policininkui šauta į krūtinę, kitam – į ranką. Ponas Rahami taip pat peršautas“, – pridūrė meras. 

Paieškos prasidėjo pirmadienį   Niujorko policijos departamentas dėl sprogdinimo ieškomo įtariamojo tapatybę pranešė pirmadienį. Teisėsauga ieškojo 28 metų Ahmado Khano Ramahi, tačiau kol kas neatskleidė, kaip jis galėjo būti susijęs su savaitgalį Manhatane nugriaudėjusiu sprogimu, skelbė „The Washington Post“.

Policijos atstovas J.Peteris Donaldas ieškomo vyro nuotrauką paviešino socialiniame tinkle „Twitter“.

A.K.Rahami yra kilęs iš Afganistano, tačiau vėliau gavo JAV pilietybę ir apsigyveno Naujajame Džersyje. 

Niujorko meras Billas de Blasio įspėjo, kad galimai su 29 žmones sužeidusiu sprogimu ir Naujojo Džersio traukinių stotyje paliktais sprogmenimis susijęs įtariamasis gali būti ginkluotas ir pavojingas. 

„Reikia kuo greičiau sučiupti šį žmogų. Mano patirtis rodo, kad jeigu FTB nusitaiko į kokį nors įtariamąjį, jis tikrai bus sugautas“, – CNN aiškino meras. 

Pareigūnai pirmadienį jau pranešė spėję apklausti kelis su sprogdinimu susijusius asmenis, kurie važiavo mašina iš Bruklino rajone. 

Niujorko valstijos gubernatorius Andrew Cuomo teigė manantis, kad su sprogdinimu galėjo būti susijusios ir jėgos iš užsienio. Be to, neatmetama ir teroristų grupuotės versija. 

Naujajame Džersyje teisėsauga naktį iš sekmadienio į pirmadienį aptiko dar penkis sprogstamuosius įtaisus, paslėptus Elizabeto traukinių stoties šiukšliadėžėje paliktoje kuprinėje.

Pirmadienį JAV nacionalinio saugumo departamento pareigūnas pranešė, kad Niujorke ir Naujajame Džersyje rasti sprogmenys buvo susiję

Pareigūnų pasiųstam robotui mėginant bombas padaryti nekenksmingas, viena jų sprogo. Apie sužeistuosius ar padarytą žalą nepranešama, tačiau valdžia įspėjo, kad galima tikėtis ir daugiau sprogimų.

Tiria tris išpuolius

JAV policija Naujajame Džersyje aptiko iki penkių įtartinų paketų, vienas kurių sprogo, pranešta pirmadienį, pareigūnams toliau tiriant tris išpuolius, per vieną parą įvykdytus Jungtinėse Valstijose. 

Pareigūnai sako, jog nėra jokių įrodymų, kad tai buvo koordinuotos atakos. Tačiau faktas, kad jos įvyko per trumpesnį nei 24 valandų laikotarpį, dar sustiprino būgštavimus dėl saugumo, tapusio opia tema per Amerikos visuomenę itin skaldančią prezidento rinkimų kampaniją, kurioje dalyvauja Hillary Clinton ir Donaldas Trumpas. 

Per naujausią incidentą įtartini užtaisai buvo aptikti kuprinėje, kuri buvo rasta šiukšlių dėžėje Elizabeto mieste. Kai Federalinio tyrimų biuro pareigūnai, naudodami per atstumą valdomą robotą, mėgino neutralizuoti vieną iš užtaisų, driokstelėjo sprogimas

Kai pareigūnai, naudodami valdomą robotą, apžiūrėjo paketą, buvo nukirptas laidas ir užtaisas sprogo, CNN sakė Elizabeto miesto meras Christianas Bollwage'as. 

Tą kuprinę sekmadienį apie 20 val. 30 min. vietos (pirmadienį 3 val. 30 min. Lietuvos) laiku rado du vyrai šiukšliadėžėje netoli Elizabeto traukinių stoties. Vyrai pamatė iš paketo kyšančius laidus ir vamzdį, todėl iškvietė policiją, sakė Ch.Bollwage'as. 

Policijai jau anksčiau pradėjo tyrimus dėl sprogdinimo Manhatane, peiliu ginkluoto vyro išpuolio Minesotos valstijoje ir vamzdinės bombos sprogimo Naujajame Džersyje. 

Niujorke buvo paskelbta aukščiausio lygio parengtis, o į miesto oro uostus, traukinių ir metropoliteno stotis budėti papildomai pasiųsti beveik tūkstantis valstijos policininkų ir Nacionalinės gvardijos karių. 

JAV prezidentas Barackas Obama atvyko į Niujorką prieš antradienį prasidedančią Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją. 

Bomba Niujorke – 29 sužeistieji 

Šeštadienio vakarą 29 žmonės buvo sužeisti per sprogimą Niujorko prabangiame Čelsio rajone. Driokstelėjęs sprogimas apgadino pastatus ir išdaužė langus, o sprogmens skeveldros nuskriejo kitapus gatvės. 

Vos už keturių kvartalų nuo sprogimo vietos policija rado kitą bombą ir ją saugiai neutralizavo. Bomba buvo perduota ištirti FTB ekspertams Virdžinijoje. 

Abi bombos buvo pripildytos šrapnelio. Užtaisams pagaminti buvo panaudoti greitpuodžiai, mobilieji telefonai, kalėdines girliandos ir sprogmenys, sekmadienį vėlai vakare pranešė dienraštis „The New York Times“, cituodamas teisėsaugos pareigūnus. 

Laikraštis, remdamasis neįvardytais šaltiniais teisėsaugoje, taip pat nurodė, kad federaliniai pareigūnai sulaukė ir apklausia penkis asmenis, galimai susijusius su sprogdinimu Niujorke. 

FTB Niujorko skyrius socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad pareigūnai „sustabdė patikrai juos dominusį automobilį“, bet „niekam nebuvo pareikšti jokie kaltinimai“. 

Naujajame Džersyje šeštadienį vamzdinė bomba sprogo šiukšliadėžėje, buvusioje šalia gatvės, kurioje kiek vėliau turėjo vykti labdaringas Jūrų pėstininko korpuso bėgimas. Per šį incidentą žmonės nenukentėjo, bet renginys buvo atšauktas. 

Sekmadienį Naujojo Džersio viešojo susisiekimo tarnyba sustabdė traukinių eismą tarp Niuarko „Liberty“ oro uosto ir Elizabeto, pasirodžius pranešimams apie aptiktą įtartiną paketą. 

Tuo tarpu JAV vidurio vakaruose, kaip pranešama, 22 metų somaliečių kilmės amerikietis per išpuolį Minesotos valstijos Sent Klaudo mieste sužeidė devynis žmones. Prekybos centre peiliu švaistęsis vyras buvo nušautas policijos pareigūno, kuris tuo metu buvo ne tarnyboje. 

Oficialiai skelbiama, kad visų trijų atakų motyvai kol kas nežinomi, tačiau pareigūnai greitai pareiškė, kad jie buvo teroristinio pobūdžio. 

„Vertinant šių incidentų skaičių, galite vadinti juos kaip norite – vis dėlto tai yra terorizmas“, – CNN sakė Naujojo Džersio gubernatorius Chrisas Christie, D.Trumpo rinkimų komandos narys. 

Jokių ryšių su IS 

„Bombos sprogimas Niujorke aiškiai yra terorizmo aktas, bet jis nesusijęs su tarptautiniu terorizmu“, – sekmadienį sakė Niujorko valstijos gubernatorius demokratas Andrew Cuomo, aplankęs incidento vietą Čelsyje. 

„Kitaip tariant, neradome jokių ryšių su ISIS ar panašiais“, – pridūrė A.Cuomo, turėdamas omenyje džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IV). Visgi jis pažymėjo, kad ryšių su tarptautiniu terorizmu dar gali būti nustatyta. 

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės dėl sprogdinimų Manhatane ir Naujajame Džersyje, bet su džihadistais siejama naujienų agentūra „Amaq“ sekmadienį pranešė, kad Minesotos „atakos vykdytojas... buvo „Islamo valstybės“ karys“ 

H.Clinton irgi pasmerkė „akivaizdžias teroro atakas“. 

Tuo tarpu D.Trumpas savo „Twitter“ žinutėje pareiškė „geriausius linkėjimus ir užuojautas visoms šeimoms ir nukentėjusiems per šį šiurpų sprogdinimą“. 

„Užuominos apie Alachą“ 

Praėjus 15 metų po Rugsėjo 11-osios atakų pareigūnai pabrėžia, kad Jungtinės Valstijos tapo labiau apsaugotos nuo išpuolių, planuojamų užsienyje, bet išlieka pažeidžiamos „vienišų vilkų“ atakų, vykdomų asmenų, dažnai įkvėptų IS arba teroristų tinklo „Al Qaeda“ propagandos. 

Minesotoje FTB agentas Rickas Thorntonas patvirtino, kad federaliniai agentai tiria peiliu ginkluoto užpuoliko ataką kaip „potencialų terorizmo aktą“. Tuo tarpu vietos žiniasklaida nurodė, kad įtariamas užpuolikas yra 22 metų somaliečių kilmės amerikietis. 

Sent Klaudo policija patvirtino, kad užpuolikas, kurio tapatybė oficialiai nebuvo įvardyta, prieš puldamas kai kurias savo aukas paklausdavo, ar tie žmonės yra musulmonai, taip pat „kažką kalbėjo apie Alachą“. 

„Daugeliu atveju praeina dvi, trys ar keturios dienos, kol sužinome, kad yra ryšys su terorizmu arba jo nėra“, – duodamas interviu televizijai CBS perspėjo Niujorkui atstovaujantis Kongreso narys Peteris Kingas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.