Juodaodžio mirties įkaitinta Šarlotė niekaip nerimsta

Šiaurės Karolinos valstiją šią savaitę drasko protestai. Šarlotėje prieš riaušių policiją stoję amerikiečiai piktinasi pareigūno nužudyto afroamerikiečio mirtimi, o mieste jau paskelbta nepaprastoji padėtis.

Taikūs protestai dėl juodaodžio mirties JAV mieste Šarlotėje virto kruvinais susirėmimais, kuriuos riaušių policijai teko malšinti net ašarinėmis dujomis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Taikūs protestai dėl juodaodžio mirties JAV mieste Šarlotėje virto kruvinais susirėmimais, kuriuos riaušių policijai teko malšinti net ašarinėmis dujomis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

2016-09-23 10:16, atnaujinta 2017-05-12 05:29

Protestai JAV prasiveržė antradienio vakarą, kai policija nušovė 43 metų juodaodį Keithą Lamontą Scottą vieno daugiabučių komplekso automobilių stovėjimo aikštelėje. O trečiadienio naktį taikūs renginiai virto kruvinais susirėmimais.

Šarlotės centre protestuotojus pareigūnai mėgino raminti ašarinėmis dujomis ir šviesinėmis granatomis, tačiau įniršę riaušininkai mėtė akmenis, daužė viešbučių, restoranų ir biurų langus, padeginėjo automobilius ir puldinėjo žmones.

Per susirėmimus buvo sužeisti trys protestuotojai ir keturi policininkai.

Vėliau Šiaurės Karolinos gubernatorius Patas McCrory paskelbė nepaprastąją padėtį ir smurtautojams malšinti iškvietė nacionalinės gvardijos pareigūnus.

Protestuotojų įniršis dar labiau sustiprėjo trečiadienio naktį policijai pranešus apie vieno aktyvisto mirtį.

Tiesa, vėliau patikslinta, kad kulkos pakirstas vyras liko gyvas, tačiau yra kritinės būklės. Policija taip pat tvirtino, kad sužeistąjį kliudė ne pareigūno, o civilio paleista kulka, bet ne visi protestuotojai tiki šia versija.

„Mes protestuojame. Po velnių, kodėl mes turėtume taikytis vienas į kitą? Jie sakė, kad viskas dėl ašarinių dujų, bet aš manau, kad tai jų guminė kulka, nes jos gali rimtai sužeisti“, – aiškino Šarlotės gatvėje protestavęs Dino Davisas.

Vis dėlto anksčiau paneigta žinia ketvirtadienį pasitvirtino. Minioje pašautas protestuotojas ligoninėje mirė nuo sužeidimų. 

Nors vakar įdienojus smurtas aprimo, Šarlotė ir toliau gyvena apimta įtampos.

Policijos žiaurumu pasipiktinę protestuotojai reikalauja policijos paviešinti vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip antradienį policija sustabdė K.L.Scottą.

Mat apie policijos sustabdyto afroamerikiečio mirtį JAV valdžia ir aukos artimieji pasakoja skirtingai.

Kaimynų ir šeimos narių tikinimu, vyras laukė iš mokyklos grįžtančio sūnaus ir automobilyje skaitė knygą.

O pareigūnai, atvykę įteikti arešto orderio vienam K.L.Scotto kaimynui, teigė pamatę jį išlipantį iš automobilio su pistoletu, kelis kartus liepė jam mesti ginklą, o tada šovė.

„Jis išlipo iš automobilio, pakluso jų nurodymams ir dėl to buvo nušautas“, – aiškino nužudytojo kaimynė Taheshia Williams.

Nors Šarlotės policija neišplatino pareigūnų automobilyje įmontuotos kameros įrašo, teisėsauga tikino, kad K.L.Scottas buvo ginkluotas.

„Galiu užtikrinti, kad knygos mes neradome. Jis turėjo ginklą ir kėlė grėsmę“, – teigė Šarlotės policijos vadovas Kerras Putney.

Tiesa, K.L.Scottą nušovęs pareigūnas Brently Vinsonas ginklą panaudojo būdamas be uniformos, todėl neturėjo ir filmavimo kameros, kuri būna pritaisyta visiems policininkams ant krūtinės.

43 metų amerikietis tapo trečiu per savaitę policijos nušautu juodaodžiu JAV. Dėl panašių incidentų šalyje jau porą metų nuolat kyla protestai ir susirėmimai, kurie irgi kartais baigiasi žmonių mirtimi. (AP, BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.