Pasaulį sužavėjusiai lietuvei – prestižinio Niujorko leidinio liaupsės

Birmingamo simfoninio orkestro meno vadovė Mirga Gražinytė-Tyla pastaruoju metu nuolat sulaukia užsienio žiniasklaidos pagyrų. O dabar į talentingą lietuvę dėmesį atkreipė ir žurnalas „New Yorker“.

M.Gražinytė-Tyla pirmadienį diriguos prestižinės Niujorko Juilliardo mokyklos orkestrui.<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Gražinytė-Tyla pirmadienį diriguos prestižinės Niujorko Juilliardo mokyklos orkestrui.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 23, 2016, 3:11 PM, atnaujinta May 12, 2017, 4:44 AM

30 metų dirigentę, kuri pirmadienį pirmąkart diriguos prestižinės Niujorko Juilliardo mokyklos orkestrui, leidinys pavadino kylančia muzikos pasaulio žvaigžde.

„M.Gražinytės-Tylos talentą suformavo galingos jėgos. Karjerą ji pradėjo kaip choro dirigentė, o ši sritis visada lengviau priėmė vadovaujančias moteris nei orkestrų dirigentai. Be to, ji kilusi iš Lietuvos, kuri, kaip ir kitos Baltijos šalys, chorų dainavimą prilygina politiniam veiksmui“, – rašo „New Yorker“ klasikinės muzikos skilties redaktorius Russellas Plattas.

Žurnalas taip pat atkreipia dėmesį, kad lietuvė pirmadienį diriguos Ludwigo van Beethoveno ir Hectoro Berliozo kūrinius, o koncertą pradės šiuolaikinės Lietuvos kompozitorės Ramintos Šerkšnytės muzika.

„M.Gražinytės-Tylos dirigavimo stilius – lankstus, lengvas ir išraiškingas – neišvengiamai yra jos moteriškumo išraiška, bet ja nesibaigia. Jos vadovavimo maniera yra daugiau skatinanti nei dominuojanti, o rankų mostai yra kažkas tarp kvietimo ir paliepimo“, – dirigentę apibūdina R.Plattas.

M.Gražinytės-Tylos vardas pastaruoju metu dažnai mirga Vakarų žiniasklaidoje. Po to, kai pasaulį apskriejo žinia, kad lietuvė taps iškiliausių dabarties dirigentų Simono Rattle'o ir Andrio Nelsono įpėdine Birmingame, ji buvo nominuota Tarptautiniam operos apdovanojimui jaunojo dirigento kategorijoje bei įvardyta tarp septynių sparčiausiai kylančių pasaulio dirigenčių.

2012 metais M.Gražinytei atiteko Zalcburgo festivalio ir „Nestle“ kompanijos įsteigtas Jaunojo dirigento prizas, į kurį pretendavo 91 menininkas iš 14 šalių.

Dirigentė koncertavo su garsiais JAV, Vokietijos, Austrijos, Šveicarijos, Suomijos, pagrindiniais Lietuvos orkestrais, dirigavo Gidono Kremerio vadovaujamo orkestro „Kremerata Baltica“ turnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.