Viduržemio jūra pabėgėlėms atstoja gimdymo namus

Newmanas Otas šią savaitę pasaulį išvydo bangų sūpuojamame laive. Jo nigerietė motina Faith Oqunbor kartu su vyru ir dviem vaikais sėdo į pripučiamąją valtį jau kankinama sąrėmių.

Daug kūdikių pasaulį išvydo pripučiamosiose valtyse pakeliui į Europą.
Daug kūdikių pasaulį išvydo pripučiamosiose valtyse pakeliui į Europą.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Sep 25, 2016, 2:06 PM, atnaujinta May 12, 2017, 2:18 AM

Kai po trijų dienų organizacijos „Gydytojai be sienų“ medikai moterį ir jos šeimos narius iškėlė iš siūbuojančios valties ir išgelbėjo nuo mirties vandenyno gelmėse, gimdymas jau buvo prasidėjęs. Mažylis pasaulį išvydo gelbėtojų laive.

„Nukrečia šiurpas pagalvojus, kas būtų atsitikę, jei kūdikis būtų gimęs 24 valandomis anksčiau toje netinkamoje plaukioti jūra pripučiamojoje valtyje. Kur ant dugno sudėti degalai, žmonės neturi vietos pajudėti, o jų likimas priklauso nuo jūros valios“, – baisėjosi tarptautinės organizacijos „Gydytojai be sienų“ akušerė-ginekologė Jonquil Nicholl.

Faith buvo viena iš daugelio nėščių moterų, kurių gyvybę ir jų naujagimius šią vasarą išsaugojo tarptautinėje migrantų gelbėjimo operacijoje dalyvaujantys medikai. Skaičiuojama, kad gelbėtojų valtyse arba migrantų plaustuose iš viso gimė mažiausiai 12 kūdikių.

Niekas nežino, kiek Newmanas Otas sveria ar koks jo ūgis. Vaiko sveikatos būklė kol kas įvertinta tik paviršutiniškai.

Vaikelio gimimo liudijimas dabar yra tiktai skiautė popieriaus, kurioje pažymėtas apytikslis berniuko gimimo laikas ir vietos tarptautiniuose vandenyse koordinatės.

Tai reiškia, kad berniukas negimė jokioje šalyje, o jo tautybė – ginčytina.

Vaikas neabejotinai turės teisę į Nigerijos pilietybę – iš ten kilę abu jo tėvai. Tačiau tikėtina, kad nuo teroristų siautėjimo ir skurdo pabėgę jo tėvai norės, kad vaikas turėtų teisių kitoje valstybėje.

Tačiau Newmanas Otas gimė niekam nepriklausančioje žemėje, tad neturi teisių į jokios valstybės pilietybę.

Tiesa, vaikas galbūt galės prašyti Prancūzijos pilietybės, nes laivas, kuriame jis gimė, plaukioja būtent su šios šalies vėliava.

Panašiai buvo pasielgta Italijoje, kai pernai šiai šaliai priklausančiame laive gimdydama dukrą mirė viena migrantė.

Mergaitę įsivaikino ją priėmęs gydytojas ir jai buvo suteikta Italijos pilietybė.

Gydytojai ir stebėtojai teigia, kad pastaruoju metu į pavojingą kelionę vis dažniau leidžiasi ir paskutinius nėštumo mėnesius skaičiuojančios moterys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.