Meksikos mafija kunigų nepasigailėjo

Per vieną savaitę Meksikoje buvo pagrobti ir nužudyti trys kunigai. Beveik neabejojama, kad tai narkotikų mafijos darbas. Mat katalikų dvasininkai nebijojo kritikuoti šalyje vėl įsidrąsinusių nusikaltėlių.

Meksikoje minios tikinčiųjų rinkosi atsisveikinti su nužudytu dvasininku.<br>AP nuotr.
Meksikoje minios tikinčiųjų rinkosi atsisveikinti su nužudytu dvasininku.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, AP, „The Wall Street Journal“, ir „Lietuvos rytas“ inf.

Sep 28, 2016, 3:20 PM, atnaujinta May 11, 2017, 8:43 PM

Per dešimtmetį narkotikų mafija Meksikoje pražudė 31 Katalikų bažnyčios dvasininką. Trys jų buvo pagrobti ir nušauti vien praėjusią savaitę.

Grasinimų mirtimi jau sulaukė ir Meksikos, kuri yra antra pasaulyje valstybė pagal čia gyvenančių katalikų skaičių, vienuolės. O žmonės įbauginti, nes žudikai šalyje ir vėl įsisiautėjo.

Išmestas į pakelę

Naujausia Meksikos nusikaltėlių pasaulio auka – Mičoakano valstijoje tarnavęs kunigas Jose Alfredo Lopezas Guillenas. Vyras dingo iš parapijos namų praėjusį pirmadienį, o savaitgalį jo kūnas, suvarpytas kulkų, rastas numestas viename greitkelyje.

Pasak teismo medicinos ekspertų, kunigas buvo negyvas jau 120 valandų.

Paskutinį kartą žmonės kunigą matė pirmadienį vakare, kai jis nuėjo į restoraną užsakyti keturių maisto porcijų. Jos vėliau buvo pristatytos į jo parapiją.

Antradienį kunigo parapijoje jau nebuvo, o kai dvasininko broliai trečiadienį atėjo patikrinti jo buto, rado jį tuščią. Taip pat dingo du kunigo automobiliai – vienas jų antradienį buvo rastas apvirtęs kelyje.

Liudininkai neminėjo, kad kunigo elgesys prieš dingimą būtų kaip nors pasikeitęs, jis nesidalijo jokiais nuogąstavimais dėl savo saugumo.

Dvasininko artimieji taip pat tikino, kad niekas nereikalavo iš jų jokios išpirkos už J.A.Lopezą Guilleną, todėl akivaizdu, jog nusikaltėlių tikslas buvo ne pasipelnyti, o nužudyti kunigą.

Dar dvi aukos

Rugsėjo 19-ąją, tą pačią dieną, kai iš akiračio dingo J.A.Lopezas Guillenas, Meksikos rytuose buvo aptikti du nužudyti kunigai – Alejo Naboras Jimenezas Juarezas ir Jose Alfredo Suarezas de la Cruzas.

Abu dvasininkai iš savo bažnyčios buvo pagrobti keliomis valandomis anksčiau nei J.A.Lopezas Guillenas.

Kunigus sekmadienį iš bažnyčios Posa Rikos mieste, esančiame nusikalstamumo krečiamoje Verakruso valstijoje, pagrobė ginkluoti nusikaltėliai. Kaip ir Mičoakano valstiją, Verakrusą ne vienus metus krečia narkotikų kartelių smurtas.

Abiejų kunigų kūnai su šautinėmis žaizdomis taip pat buvo numesti šalikelėje. Manoma, kad tokią egzekuciją narkotikų mafija įvykdė keršydama už kritiką, – kunigai nevengė pamoksluose smerkti iš purvinų pinigų lobstančių nusikaltėlių.

Tiesa, Verakruso pareigūnai tvirtino, kad du nužudyti kunigai gerai pažinojo savo žudikus ir drauge su jais vartojo alkoholį, kol jų susitikimas baigėsi smurtu.

Tačiau tokia versija papiktino Meksikos katalikų bažnyčią.

Vėl daugėja žudynių

Šių kunigų mirtis – vienas įrodymų apie vėl išaugusį smurtą Meksikoje. Smurto banga per pastaruosius trejus metus mažėjo, tačiau šįmet sugrįžo į 2011-ųjų lygį – tada vyko aršiausi ir kruviniausi narkotikų kartelių karai.

Nuo šių metų sausio Meksikoje įvykdyta 14,5 tūkst. žmogžudysčių – dauguma jų siejamos su narkotikų karteliais. Tai 18 proc. didesnis skaičius nei per tą patį periodą 2015-aisiais.

Nerimaujama dar ir dėl to, kad smurtas prasiveržė ir tose šalies vietose, kurios buvo laikomos saugesnės, – pavyzdžiui, Gvanachuatos valstijoje, kuri yra automobilių pramonės centras. Čia dirbantys verslininkai susiduria su mafiozų reketu ir grasinimais nužudyti, jei nesumokės duoklės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.