Patriarchas Kirilas pateikė V.Putinui peticiją dėl abortų uždraudimo

Rusijos ortodoksų patriarchas

Rusijoje, kur Bažnyčia ir valstybė formaliai yra atskirtos, bet ortodoksija turi didelę įtaką.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Rusijoje, kur Bažnyčia ir valstybė formaliai yra atskirtos, bet ortodoksija turi didelę įtaką.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-09-28 09:36, atnaujinta 2017-05-11 21:38

Patriarchas susitiko su abortų uždraudimo siekiančiais aktyvistais ir pasirašė peticiją, kurioje raginama uždrausti abortus ir kuri būti perduota prezidentui Vladimirui Putinui.

Patriarcho parašas tikriausiai reiškia griežtėjančią Rusijos Ortodoksų Bažnyčios poziciją, nes anksčiau ji tik ragindavo valstybę uždrausti abortus be medicininės būtinybės.

Bažnyčios pareiškime sakoma, kad peticijos, kurioje raginama „užbaigti legalų vaikų žudymą prieš jų gimimą“, formuluotės buvo suderintos su jos komisija dėl šeimos ir motinystės bei vaikystės apsaugos.

Peticijoje sakoma, jog pasirašiusieji „reikalauja įsistatymų pataisų“, kad būtų uždrausti „chirurginiai“ ir „medikamentiniai“ abortai, taip pat piliulės, apsaugančios nuo nepageidaujamo nėštumo po nesaugių lytinių santykių.

„Mes, Rusijos Federacijos piliečiai, reiškiame pritarimą mūsų šalyje egzistuojančios legalios vaikų iki gimimo žudymo praktikos nutraukimui ir reikalaujame įtraukti į įstatymus pakeitimus, nukreiptus į žmogiškosios būtybės statuso suteikimą pradėtam vaikui, kurio gyvybė, sveikata ir gerovė turi būti apsaugotos įstatymu“, – sakoma peticijoje.

Viena iš peticiją inicijavusių grupių „Ortodoksų savanoriai“ savo paskyroje socialiniame tinkle paskelbė peticiją pasirašančio Kirilo nuotraukas.

Bažnyčia nurodė, kad patriarchas per antradienio susitikimą padėkojo aktyvistams ir juos palaimino.

Gegužės mėnesį patriarchas pavadino abortus „tikra nacionaline katastrofa, kasmet nusinešančia daugiau kaip milijono mūsų bendrapiliečių gyvybes“.

Kol kas po peticija yra daugiau kaip 300 tūkst. parašų, feisbuke parašė vienas jos iniciatorių, grupės „Už gyvybę“ lyderis Sergejus Česnokovas.

Pasak jo, aktyvistai tikisi surinkti 1 mln. parašų ir perduoti peticiją prezidentūrai.

Rusijoje, kur Bažnyčia ir valstybė formaliai yra atskirtos, bet ortodoksija turi didelę įtaką, abortai yra dažnas reiškinys.

2014 metais valstybinėse ligoninėse buvo teisėtai atlikta tik kiek mažiau nei milijonas abortų, rodo naujausi prieinami vyriausybės statistiniai duomenys.

Tačiau ekspertai sako, kad tikrasis skaičius yra gerokai didesnis, nes minėtas skaičius neapima procedūrų privačiose klinikose.

Neseniai konservatyvūs politikai ėmė garsiau raginti teisiškai apriboti abortų skaičių.

Parlamentarė Jelena Mizulina pernai pateikė įstatymo projektą, pagal kurį būtų buvę uždrausta abortus atlikti privačiose klinikose. Abortai pagal šį planą būtų buvę leidžiami tik valstybinėje sveikatos apsaugos sistemoje ir tik tais atvejais, jei nėštumas kelia pavojų moters gyvybei.

Tačiau parlamentas atsisakė paremti šį įstatymo projektą, o trečia pagal rangą Rusijos politikė –Federacijos Tarybos pirmininkė Valentina Matvijenko – pavadino jį ekstremistiniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.